Asigurări
Curtea de Conturi: nereguli la asigurările de viață încheiate de fosta CSA
Autor:Adrian MOŞOIANU
Luni, 03 Martie 2014

Curtea de Conturi recomandă ASF ca, în cazul constatării de nelegalități legate de asigurările de viață încheiate pentru salariați de fosta CSA, să stabilească întinderea prejudiciilor și să dispună măsurile legale de recuperare a acestora.

În anul 2012, Consiliul CSA a aprobat încheierea unei asigurări de viaţă de grup cu componentă de economisire pentru pensionare, cu scopul fidelizării salariaţilor CSA şi a evitării apariţiei unor riscuri operaţionale la nivelul autorităţii de reglementare şi supraveghere a pieţei asigurărilor, ce se pot materializa inclusiv în fluctuaţii de personal de specialitate, fiind încheiat cu o societate de asigurări un „Acord-cadru de servicii de asigurări de viaţă de grup, cu componentă de economisire pentru pensionare”. În baza acestui acord-cadru, a fost încheiat un „Contract subsecvent de servicii de asigurare de viaţă cu componentă de economisire pentru pensionare”, pentru care, în perioada iulie 2012-mai 2013, CSA a angajat şi efectuat plăţi totale în sumă de 5,771 milioane lei.

27,7 mil. lei era valoarea totală, pe cinci ani, a contractului de asigurare de viață încheiat de fosta CSA în beneficiul salariaților instituției.

Peste 6 milioane euro în cinci ani

Potrivit caietului de sarcini al licitației organizate de CSA, polițele urmau să aibă sume asigurate între 25.000 şi 200.000 euro pe persoană, valoarea contractului fiind estimată la 27,7 milioane lei (6,3 milioane de euro) pentru cinci ani. Din document reiese că suma asigurată pentru 9 din cei 178 de angajaţi ai CSA urma să se ridice la 860.000 lei/persoană (196.700 euro), în timp ce pentru restul salariaţilor instituţiei suma a fost stabilită la 107.500 lei/persoană (circa 24.600 euro).
Obiectul contractului de achiziţie publică este achiziţionarea de asigurare de viaţă de grup cu componentă de economisire pentru pensionare. Prin această achiziţie se urmăreşte diversificarea pachetului de beneficii pentru salariaţii CSA, prin oferirea unui plan de economisire pentru suplimentarea veniturilor la pensionare şi a unei asigurări care să ofere protecţie în cazul decesului din orice cauză a salariatului, se arată în caietul de sarcini.

78,52 mil. lei este valoarea totală a cheltuielilor înregistrate de CSA în 2012.

Fără criterii

Cu privire la acordarea acestor asigurări de viaţă de grup cu componentă de economisire pentru pensionare s-au constatat o serie de nereguli, se arată în ultimul raport public al Curții de Conturi. Astfel, Curtea arată că, în contextul în care Consiliul CSA a aprobat acordarea unor drepturi personalului CSA (atât membrilor Consiliului, cât şi salariaţilor), sub formă de prime de asigurare de viaţă cu componentă de economisire pentru pensionare, nu s-au dispus şi măsuri pentru actualizarea Regulamentului privind salarizarea personalului CSA, prin care să se indice criteriile de acordare a acestui drept şi de stabilire a valorii primei de asigurare pe fiecare funcţie, precum şi competenţele de aprobare.
În situaţia în care prin „Referatul de necesitate” s-a propus încheierea unei asigurări de viaţă de grup cu componentă de economisire pentru pensionare, în vederea fidelizării personalului de specialitate, nu s-a definit personalul de specialitate, fiind angajate şi plătite prime de asigurare  pentru toţi salariaţii, situaţie în care nu se poate stabili eficienţa acestor cheltuieli efectuate. În condiţiile în care „Lista cu salariaţii CSA” beneficiari de asigurare, aprobată de Consiliul CSA şi care este anexă la contractul subsecvent de servicii de asigurare de viaţă cu componentă de economisire pentru pensionare nu prezintă informaţii privind funcţiile persoanelor nominalizate în aceasta, ci doar valoarea primelor de asigurare pe persoană, următoarele liste lunare, în baza cărora s-au făcut plăţile către societatea de asigurări, ce au suferit modificări ca urmare a fluctuaţilor de personal, au fost aprobate doar de Preşedintele CSA, contrar principiului simetriei actelor juridice, se afirmă în raportul citat.

Prime de asigurare fluctuante

În aceste condiţii, Curtea de Conturi a constatat că, prin modificarea listelor lunare, ca urmare a fluctuaţiei personalului, s-a efectuat plata de prime de asigurări la valori diferite pentru persoane ce au ocupat funcţii similare. De asemenea, Curtea a constatat că nivelul primei de asigurare, în cazul unor persoane, variază de la o lună la alta. După preluarea atribuţiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, începând cu data de 29.04.2013, Consiliul acesteia a hotărât să iniţieze măsuri de sistare a contractului de asigurare, se precizează în raport.
Curtea de Conturi recomandă ca, în situaţia continuării derulării contractului de asigurare, respectiv menţinerii unor drepturi acordate personalului sub formă de prime de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară să stabilească, prin regulamentul propriu de salarizare, criteriile de acordare a acestor drepturi, ţinând cont de prevederile legale. ASF i se mai recomandă să înregistreze în contabilitate cheltuielile cu primele de asigurări de viaţă cu componentă de economisire pentru pensionare în conformitate cu prevederile legale.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, ţinând cont de faptul că valorile iniţiale, pe fiecare beneficiar, ale primelor de asigurare de viaţă cu componentă de economisire pentru pensionare, au fost aprobate de Consiliul CSA, va analiza condiţiile în care, ulterior, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a plătit, în unele cazuri, valori diferite ale primei pentru funcţii similare şi chiar pentru aceeaşi persoană, de la o lună la alta şi, în cazul constatării nelegalităţii acordării unora din prime, va stabili întinderea prejudiciilor create fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor şi va dispune măsurile legale de recuperare, conchide Curtea de Conturi.

Alte nereguli constatate de Curtea de Conturi:

  •  neefectuarea tuturor operaţiunilor de încasări şi plăţi prin unităţile trezoreriei statului;
  • nedepunerea la MFP a raportărilor privind monitorizarea cheltuielilor de personal contrar prevederilor legale;
  •  cheltuielile de protocol, efectuate în semestru II al anului 2012, au fost mai mari cu suma de 249.000 lei, faţă de nivelul cheltuielilor de această natură, realizat în semestrul II al anului 2011, redus cu 30%, contrar prevederilor OuG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Curtea de Conturi: nereguli la asigurările de viață încheiate de fosta CSA).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!