eStyle
De la „Internetul lucrurilor” la sistemele IT conştiente: Tendinţe IT&C în 2015
Autor:Adina TUDOR
Luni, 05 Ianuarie 2015

„Internetul lucrurilor” ia amploare, sistemele IT şi aplicaţiile conştiente de mediul înconjurător pun bazele unui nou tip de asistent-robot inteligent, iar stocarea datelor în cloud pune presiune din ce în ce mai mare pe necesitatea ca aplicaţiile folosite de utilizator să poată fi folosite de pe orice dispozitiv, oricând. Tendinţele tehnologice pentru 2015 promit o lume apropiată de SF.

Compania de consultanţă şi de cercetare în domeniul tehnologic GARTNER a realizat un top al tendinţelor tehnologice aşteptate pentru 2015, pe care companiile trebuie să le ia în considerare atunci când îşi implementează strategiile de dezvoltare. Iar acestea ilustrează trei teme principale: amestecul, într-o măsură din ce în ce mai mare, a lumii virtuale în cea reală, pătrunderea „inteligenţei” tehnologice în toate domeniile, precum şi impactul tehnologic din ce în ce mai puternic al activităţilor de business desfăşurate în mediul digital.  

Computerizare peste tot

Pe măsură ce numărul dispozitivelor mobile creşte, GARTNER estimează că organizaţiile şi companiile vor trebui să răspundă nevoilor utilizatorilor mobili în diverse contexte şi medii, fără să se mai concentreze doar asupra dispozitivelor. Cu alte cuvinte, telefoanele şi „wearables” (dispozitivele tehnologice purtate de utilizatori pe post de accesorii) au început să facă parte dintr-o lume interconectată, care include electronicele şi electrocasnice conectate la internet, dar şi ecranele sau alte gadget-uri de la locul de muncă şi din spaţiul public. Astfel, mediul înconjurător va trebui să se adapteze nevoilor consumatorului mobil, care nu mai este limitat doar la smartphone şi începe să se conecteze la dispozitivele din jurul său.

Internet of Things

„Internetul lucrurilor” – dezvoltarea unui sistem interconectat din care vor face parte toate dispozitivele conectate la internet - rămâne o tendinţă şi în 2015, pe măsură ce la categoria dispozitivelor inteligente se adaugă electronice, electrocasnice, accesorii şi, în ultimă instanţă, maşinile personale şi casele inteligente.

Imprimantele 3D

Imprimantele 3D rămân un trend şi în 2015. Conform datelor GARTNER, vânzările mondiale de imprimante 3D vor creşte cu 98% în 2015, urmate de o dublare a acestora în 2016. Piaţa pentru dispozitivele ieftine de imprimare 3D creşte rapid, iar utilizarea acestora în scopuri industriale este în creştere. Noi utilizări industriale, biomedicale şi în zona aplicaţiilor pentru consumatori va continua să demonstreze că imprimarea 3D este un mod eficient, viabil şi ieftin de a reduce costuri prin design îmbunătăţit şi producţie mai rapidă.
Sisteme de analiză avansate şi invizibile
Modulele analitice devin din ce în ce mai importante, pe măsură ce volumul datelor generate de sistemele informatice creşte, iar companiile sunt nevoite să analizeze cantităţi foarte mari de date structurate sau nestructurate. Astfel, aplicaţiile dezvoltate în momentul de faţă trebuie să includă propriile module analitice, în aşa fel încât companiile să poată filtra informaţiile pe care le primesc de la consumatori din multiple surse, inclusiv prin intermediul social-media şi wearables, şi, pe baza acestor date, să ofere informaţia potrivită persoanelor potrivite. Analiza datelor va deveni o caracteristică omniprezentă, însă integrată în aplicaţii într-un mod invizibil.
Sistemele conştiente de context şi mediul înconjurător
Analiza datelor, combinată cu sistemele de inteligenţă artificială, vor contribui la dezvoltarea unor sisteme care sunt conştiente de mediul lor înconjurător şi care pot reacţiona la stimulii proveniţi din afară. De exemplu, securitatea „conştientă de context” este o primă aplicaţie a unor astfel de sisteme. Înţelegând contextul unei solicitări a utilizatorului, aplicaţiile nu numai că îşi pot adapta răspunsul transmis, dar pot ajusta şi modul în care informaţia este transmisă utilizatorului.

Maşinării inteligente

Cele două tendinţe identificate anterior – analiza continuă a datelor şi sistemele conştiente de mediul înconjurător – creează precondiţiile pentru adevărate maşinării inteligente. Adăugând în ecuaţia sistemelor conştiente de mediul înconjurător algoritmi avansaţi care le permit acestora să-şi înţeleagă mediul, să înveţe singure şi să acţioneze autonom, se creează oportunitatea pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale. Vehiculele autonome, aflate încă în fază de prototip, roboţii avansaţi, asistenţii personali virtuali există deja şi vor evolua rapid, creând loc unui nou tip de asistent-maşină.

Cloud Computing

Combinaţia dintre mobile şi stocarea datelor în cloud va contribui la dezvoltarea unor aplicaţii coordonate dintr-un punct central ce pot fi accesate de pe orice dispozitiv. Astfel, accentul va cădea din ce în ce mai mult pe sincronizarea conţinutului şi a statutului aplicaţiilor pe multiple dispozitive şi se va pune, de asemenea, problema portabilităţii aplicaţiilor pe multiple gadget-uri. În viitor, jocurile şi aplicaţiile vor folosi ecrane multiple şi vor exploata wearables pentru a oferi utilizatorului o experienţă îmbunătăţită.
Surse:
GARTNER, http://www.gartner.com/newsroom/id/2867917
Chicago Tribune, http://www.chicagotribune.com/bluesky/originals/chi-chicagoland-chamber-tech-trends-2015-bsi-20141205-story.html

Medicina, evoluţie semnificativă în 2015

Într-un eveniment organizat la începutul lunii decembrie la sediul Google din Chicago, mai mulţi specialişti din domeniul IT&C au vorbit despre gadget-urile tendinţele anului 2015. Conform concluziilor conferinţei, domeniul sanitar va fi unul dintre cele care vor înregistra o evoluţie semnificativă în următorul an.
Astfel, dispozitivele interconectate şi analiza constantă a datelor vor conduce la o medicină personalizată, cu posibilitatea de a stabili diagnostice mult mai precise şi de a crea soluţii terapeutice mult mai eficiente. De exemplu, Proiectul Iris al Google se axează pe dezvoltarea unor lentile de contact care pot „citi” nivelul de glucoză din sânge şi pot trimite datele direct pe smartphone.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (De la „Internetul lucrurilor” la sistemele IT conştiente: Tendinţe IT&C în 2015 ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!