Asigurări
Despre incendii, asigurări și responsabilitate
Autor:Mihai CRĂCEA
Luni, 02 Noiembrie 2015

O seară obișnuită de vineri s-a transformat într-unul dintre cele mai tragice momente ale ultimilor ani în România. Peste 150 de oameni, în marea lor majoritate tineri, au devenit victimele unui incendiu ce a avut loc în clubul Colectiv din București.

Fără a intra în detaliile producerii incendiului care, până la finalizarea anchetei oficiale, sunt mai mult sau mai puțin doar speculații, am  încercat să aflăm cum funcționează o poliță de asigurare în astfel de circumstanțe.

Pe piață, oferta este cuprinzătoare. Orice business de  acest fel are la dispoziție o paletă largă de produse property şi de răspundere civilă care îi pot oferi protecția necesară la preţuri pentru  orice buget. Legislația în vigoare nu obligă însă afacerile cum sunt cele din domeniul alimentației publice sau al organizării de evenimente  să își încheie o poliță de răspundere civilă, deși activitatea lor nu poate exista fără  clienți, tot aceia care pot deveni, cum bine s-a văzut, victime sau păgubiți fără voia lor.

Firmele care își încheie însă o astfel de poliță sunt puține. O parte din ele o fac pentru că simt cu adevărat nevoia de a se proteja, dar alții  "o fac pentru că dă bine", ne-a explicat un specialist din piața de profil care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Pe piață sunt asigurători riguroși şi care analizează şi tarifează riscul la nivelul său real, explică el. De multe ori şi refuză să încheie  polița. Există însă şi contraexemple.

Ajunși la momentul daunei, dacă legislația în vigoare este respectată, asigurătorul, de regulă, plătește despăgubirea conform condițiilor contractuale. Şi totuși, în condițiile în care ar exista o asigurare, cum ar acționa în cazul unei tragedii precum cea din clubul Colectiv?

În astfel de situații, existenţa unei asigurări nu reprezintă şi o rezolvare a obligațiilor de despăgubire în sensul că polițele, în esență,  niște contracte comerciale încheiate între cele două părți, includ clauze care permit exonerarea asigurătorului de la plata pe motiv de  nerespectare a normelor legale de siguranță sau de fals în declarații din partea clientului, a explicat sursa noastră.

Un alt aspect este şi că, dacă în polițele de asigurare există printre opțiunile clienților răspunderea civilă, aceasta acoperă în marea  majoritatea a cazurilor pagubele materiale şi vătămările corporale pentru sume de multe ori mici şi extrem de rar includ şi daunele  morale.

Demn de menționat este însă că, în acele puține cazuri când se dorește o asigurare, în 90% dintre situații asiguratorul nu efectuează o  inspecție riguroasă de risc şi nu verifică autorizările existente, spune același specialist. În realitate, se ia în considerare doar ce declară  clienții pe proprie răspundere despre locație, activitate, norme de siguranță etc.

"De vină este concurenţa mare", spune el. Mai pe înțelesul tuturor, un asigurător conștiincios care ar refuza să încheie polița din motive  de încălcare flagrantă a normelor de siguranță ar pierde contractul în favoarea altuia dispus să își asume riscul. Motivul este unul destul  de simplu: în această piață dominată de asigurări auto, de multe ori, astfel de clienți sunt mană cerească pentru asigurători pentru că  daunalitatea este una redusă pe segmentele property şi de răspundere generală.

O inspecție riguroasă de risc, care de multe ori costă suplimentar, ar ţine cont şi de un plan de incendiu, cu evidențierea punctelor critice, sistemelor de siguranță.

De altfel, şi legislația în vigoare din România este una riguroasă, însă aplicarea ei trebuie făcută cu responsabilitate. Pentru astfel de  situații există chiar şi prevederi legale privind densitatea maximă de persoane pe metru pătrat admisă pentru astfel de activități. Există şi prevederi legate de natura şi rezistenţa la foc a materialelor folosite pentru construcție sau amenajare.  

De asemenea, în cazul particular al incendiilor, şi existenţa şi funcționarea sistemelor de stingere, respectiv sprinkler-ele, sunt înțelese  greșit. Majoritatea consideră că astfel de sisteme nu pot funcționa în spații unde se fumează pentru că astfel s-ar declanșa din cauza  fumului, a explicat el. Total fals. Sprinkler-ele pornesc de la căldură. Au încorporate o duză termodinamică. Întradevăr, ele pornesc şi  din cauza fumului dacă sunt conectate cu sisteme de detecție a fumului.

Cel mai bun exemplu de rigurozitate este poate piața americană, unde, în momentul în care clientul solicită încheierea unei asigurări, se  fectuează în mod obligatoriu o inspecție de risc. Dacă, în urma analizei efectuate se constată nereguli şi asigurătorul refuză  încheierea poliței sau solicită o sporire a măsurilor de siguranță, aceste informații sunt apoi disponibile şi pentru celelalte companii de  profil din piață care ar putea încheia asigurarea şi care, ulterior, nu ezită să le ia în considerare.

Așadar, rigurozitatea şi responsabilitatea rămân principii cheie în astfel de situații. Fie că se discută despre emiterea unei autorizări, de  organizarea efectivă a unui eveniment, de afaceri sau distracție în general şi chiar de încheierea unei asigurări în particular, atenția şi responsabilitatea pot ajuta, de cele mai multe ori fără eforturi mari, la evitarea unor adevărate tragedii.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Despre incendii, asigurări și responsabilitate).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!