Lex
Despre malpraxisul medical şi răspunderea civilă a medicilor
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Luni, 01 Iulie 2013

A doua situaţie  care poate constitui un caz de malpraxis îl reprezintă prestarea activităţilor de asistenţă medicală cu încălcarea dispoziţiilor art.13 din Legea nr.43/2003 privind drepturile pacientului.
Conform acestor dispoziţii, Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului. Şi în această situaţie observăm că existenţa malpraxisului cere încălcarea dispoziţiilor menţionate cu întrunirea a două condiţii prealabile.
Prima condiţie se referă la informarea prealabilă a pacientului cu privire la intervenţia medicală care urmează a fi efectuată sau la posibilitatea acestuia de a opri intervenţia în cursul procedurii medicale. Încălcarea, la rândul ei, ar fi realizată, în această situaţie, în două modalităţi. Prima ar viza lipsa informării pacientului cu privire la dreptul său de a refuza sau opri o intervenţie medicală, cea de-a doua fiind reprezentată de neaplicarea unei intervenţii sau oprirea unei intervenţii în lipsa refuzului exprimat în formă scrisă.
A doua condiţie a angajării răspunderii civile pentru malpraxis ar fi reprezentată de lipsa explicării, de către medic, pacientului, a consecinţelor refuzului sau a opririi actelor medicale.
În concluzie, în cazul în care în practică întâlnim una dintre situaţiile de mai sus, pacienţii trebuie să cunoască faptul că pot atrage răspunderea civilă a personalului medical, urmând să aibă în vedere că în procedura litigioasă sau pre-litigioasă (de mediere) pot să implice şi asigurătorul de răspundere civilă profesională care a asigurat persoana vinovată de malpraxis.
Conform art.656 din Legea nr.95/2006,  Personalul medical definit la art. 642 alin. (1) lit. a) care acordă asistenţă medicală, în sistemul public şi/sau în cel privat, într-o locaţie cu destinaţie specială pentru asistenţă medicală, precum şi atunci când aceasta se acordă în afara acestei locaţii, ca urmare a unei cereri exprese din partea persoanei sau a persoanelor care necesită această asistenţă ori a unui terţ care solicită această asistenţă pentru o persoană sau mai multe persoane care, din motive independente de voinţa lor, nu pot apela ele însele la această asistenţă, va încheia o asigurare de malpraxis pentru cazurile de răspundere civilă profesională pentru prejudicii cauzate prin actul medical.
Prin urmare, în prezent, pentru a funcţiona în condiţiile legii, personalul medical are obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare civilă medicală profesională pentru cazuri de malpraxis cauzate prin actul medical prestat efectiv.
Pentru angajarea răspunderii civil
a persoanei vinovate de malpraxis (personal medical) şi, respectiv, pentru modul în care poate fi atrasă răspunderea asigurătorului acestuia, vom prezenta explicaţii în numărul viitor al revistei.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Despre malpraxisul medical şi răspunderea civilă a medicilor ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!