Lex
Despre malpraxisul medical şi răspunderea civilă profesională a medicilor în România
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Miercuri, 15 Mai 2013

În cele ce urmează vom trata un subiect care recent a stârnit numeroase dezbateri, respectiv răspunderea civilă profesională a medicilor în România, în caz de malpraxis.
În România, legea reglementează în prezent foarte clar situaţiile angajării răspunderii civile a personalului medical pentru activităţile de asistenţă medicală prestate cu încălcarea obligaţiilor legale care reglementează desfăşurarea acestei activităţi, încălcări pe care le vom denumi în continuare generic MALPRAXIS.
Deşi nu există o definiţie clară a malpraxisului în legislaţia de specialitate, menţionăm că în conformitate cu definiţia din Dicţionarul explicativ al limbii române, termenul malpráxis (‹ lat. malus „rău” + gr. praxis „practică”) reprezintă eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.
Astfel, în domeniul medical considerăm că malpraxisul poate fi întâlnit în două situaţii distincte care reprezintă încălcări ale obligaţiilor legale ale personalului medical, (incluzând aici medici, asistenţi medicali, moaşe etc.) în ceea ce priveşte prestarea activităţii de asistenţă socială.
Nu orice încălcări ale legislaţiei privind asistenţa medicală constituie însă cazuri de malpraxis, ci numai acelea cu valoare imperativă reglementate de lege, respectiv încălcările prevederilor art.655 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și a dispoziţiilor art.13 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului.
Pentru a înţelege implicaţiile practice ale acestor reglementări, le vom trata separat.
În ceea ce priveşte prima situaţie de malpraxis, aceasta este realizată prin încălcarea dispoziţiilor art.655 alin.1 din Legea nr.95/2006, cu precizarea că acestea se referă la neglijenţă în executarea actului medical şi stabilesc că:  În acordarea asistenţei medicale/îngrijirilor de sănătate, personalul medical are obligaţia aplicării standardelor terapeutice, stabilite prin ghiduri de practică în specialitatea respectivă, aprobate la nivel naţional, sau, în lipsa acestora, standardelor recunoscute de comunitatea medicală a specialităţii respective.  Cazurile de încălcare a acestor prevederi sunt reprezentate de situaţiile în care personalul medical aplică necorespunzător tratamentul medical pacientului, fără respectarea standardelor consacrate şi recunoscute în specialitatea respectivă, dacă acestea au făcut în prealabil obiectul aprobărilor de către autorităţile competente, fiind impuse la nivel naţional.
Prin urmare, am putea spune că atragerea răspunderii în astfel de situaţii este condiţionată de existenţa standardelor terapeutice, stabilite prin ghiduri de practică în specialitatea respectivă aprobate la nivel naţional şi de prestarea efectivă către un pacient a unor servicii de asistenţă medicală neconformă acestor standarde.

Despre cealaltă situaţie în care poate fi angajată concret această răspundere civilă pentru cazurile de malpraxis şi modalitatea în care asigurătorul de răspundere civilă profesională poate fi atras în procedura de despăgubire, vom vorbi pe larg în viitoarele numere ale revistei.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Despre malpraxisul medical şi răspunderea civilă profesională a medicilor în România).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!