Eveniment Internaţional
Direcții de dezvoltare în Balcanii de Vest
Autor:Vlad BOLDIJAR
Luni, 03 August 2015

SORS 2015
10-12 iunie, Hotel Bristol
Sarajevo, Bosnia și Herțegovina

Evoluția regiunii Mării Adriatice pe segmentul asigurărilor property și impactul inundațiilor catastrofale, rolul companiilor de asigurare ca investitori instituționali, precum și situația actuală și tendințele de pe segmentul pensiilor private și cel al asigurărilor de viață au constituit cele mai importante subiecte puse în dezbatere în cadrul reuniunii anuale a asigurătorilor şi reasigurătorilor de la Sarajevo – SORS.

La jumătatea lunii iunie a avut loc la Sarajevo, a 26-a ediţie a SORS – Întâlnirea Asigurătorilor şi Reasigurătorilor, eveniment dedicat pieţelor locale de asigurări din fosta Iugoslavie. Organizat de Asociaţia Asigurătorilor din Bosnia şi Herţegovina, împreună cu grupul TECTUS şi publicaţia acestuia, SVIJET Osiguranja, evenimentul a găzduit peste 100 de lideri şi specialişti ai celor mai importante companii de asigurare şi reasigurare din spaţiul ex-iugoslav şi din mediul internaţional.
Alături de prezentarea evoluţiilor înregistrate în pieţele de specialitate ale ţărilor din regiune, dezbaterile ediției din 2015 au supus analizei aspecte precum direcțiile de dezvoltare din regiune pe segmentul asigurărilor property și impactul inundațiilor catastrofale, rolul companiilor de asigurare ca investitori instituționali, precum și situația actuală și tendințele de pe segmentul pensiilor private și cel al asigurărilor de viață.
A doua zi a evenimentului a programat două mese rotunde: una dedicată Fondului de Garantare a Protecției Victimelor Străzii, iar cea de a doua a supus analizei problematica polițelor de re/asigurare a evenimentelor și demonstrațiilor.
Totodată, în cadrul forumului, în scopul unui schimb de experiență cu reprezentanții piețelor de asigurare activi în Balcanii de Vest, GDV – Asociația Asigurătorilor din Germania a organizat un seminar tehnic concentrat pe diferite aspecte ale activității de asigurare: property, catastrofe naturale, asigurări auto facultative și RCA, canale de distribuție, bancassurance etc.

Revizuirea lecțiilor învățate după inundațiile din 2014 din zona Adriatică

Secțiunea prezentărilor de piață din cadrul SORS a debutat sub semnul inundațiilor din 2014 care au afectat puternic întreaga regiune. Ploaia de vară care a căzut în această dimineață în Sarajevo ne-a amintit de evenimentele dramatice din anul 2014, dar și de puținele case și ferme din țara noastră care sunt asigurate. Dacă pentru companiile de asigurare acest lucru înseamnă că nu întâmpină mari dificultăți atunci când trebuie să plătească daune, cei mai mulți oameni, fermieri și afaceri din țara noastră pot, momentan, doar să spere că o ploaie precum cea din această dimineață nu va evolua într-o manieră dramatică, așa cum s-a întâmplat anul trecut, a subliniat Suzana SAKOTIC, Senior Associate pentru finanțe și activități actuariale, Insurance Agency of Bosnia and Herzegovina.
Vorbitorii, care reprezintă piețele iugoslave, au adus în discuție nivelul scăzut de penetrare al asigurărilor property, precum și problemele întâmpinate ca urmare a procedurilor de oferire a unor ajutoare financiare de către stat, post-eveniment, care uneori descurajează asigurările private.  Pentru că, în multe cazuri, s-a dovedit a fi mai avantajos ca proprietățile să nu fie asigurate și ca oamenii să primească ajutorul oferit de stat.

eAccounting reduce numărul de zile necesare pentru a plăti daunele

Ne simțim ca acasă și suntem aici nu doar pentru câteva zile, participând la această conferință, ci ca să rămânem pentru deceniile viitoare și să dezvoltăm un business bun, aducând un plus de valoare pentru această regiune, a declarat Sinisa LOVRINCEVIC, Branch General Manager, TRUST Re, Cipru.
Vrem să oferim soluții inovative și răspunsuri prompte - aceasta este misiunea TRUST Re. Capitalul uman și inovația în business, precum și cele mai bune tehnologii reprezintă ingredientele principale care au condus la succesul și dezvoltarea TRUST Re, a adăugat Sinisa LOVRINCEVIC.
Potrivit reprezentantului TRUST Re, implementarea sistemului eAccounting a permis companiei să reducă numărul de zile necesare pentru a plăti daunele, în medie, de la peste 100 la începutul activității,  la 15 în prezent.

Subiectul fierbinte: RCA-ul

Liberalizarea tarifelor RCA este o preocupare comună tuturor țărilor din regiunea ex-iugoslavă. Efectele create de liberalizare în Croația, unde tarifele s-au prăbușit masiv afectând puternic profitabilitatea și indicatorii de calitate ai pieței, au atras atenția tuturor celorlalte piețe, aflate în diverse stadii ale procesului de liberalizare.
Așa cum Hrvoje PAUKOVIC, Director, HUO - Croatian Insurance Bureau, a subliniat în cadrul SORS 2015, nu este vorba numai de tarifele anunțate și aprobate oficial, ci și de politica de discounturi/ oferte speciale/ bonusuri lansată de fiecare companie, toate acestea afectând serios veniturile din prime. Ca atare, autoritățile de supraveghere trebuie să aibă în vedere și aceste fenomene atunci când vor gândi legislația cu privire la liberalizarea tarifelor.
Hrvoje PAUKOVIC a mai arătat că,  la nivelul țărilor CEE, Croația este un performer în materia vânzărilor online, mai ales pe linia RCA,  dar această modalitate de distribuție are încă nevoie de un mai bun control, inclusiv în materia tarifelor.
Alinierea legislației la standardele și cerințele UE este a doua temă importantă pentru afacerile de pe segmentul auto. Toate țările din regiune depun eforturi în acest sens, cu unele dificultăți în Bosnia și Herțegovina,  unde structura federativă a țării și lipsa de autoritate reală a autorității de supraveghere a asigurărilor la nivelul federației, în raport cu organismele de reglementare din cele două entități administrative, împiedică deocamdată realizarea unei legislații unitare și coerente în domeniu.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Direcții de dezvoltare în Balcanii de Vest).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!