Pensii
Doar jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii facultative îşi plătesc la timp contribuţiile
Autor:Adrian N. IONESCU
Marti, 01 Octombrie 2013

­Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au atras circa 305.000 de participanţi, până la 30 septembrie, însă doar mai puţin de jumătate îşi plătesc lunar contribuţiile, potrivit unui raport al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Climatul economic este încă insuficient de favorabil relansării apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariatilor, explică cel mai recent raport al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au depăşit nivelul de 750 milioane de lei, la finele lunii septembrie 2013, fiind cu 35% mai mari decât în urmă cu un an (septembrie 2012).
Fondurile de pensii facultative sunt vehicule de investiţii dedicate fie celor care au peste 35 de ani şi nu mai pot fi arondaţi, automat, la fondurile de pensii obligatorii (Pilon II),  fie celor care doresc o sursă de venit suplimentară faţă de acestea din urmă.
Contribuţiile la fondurile de Pilon III pot fi făcute şi direct de participant, dar este preferabil să fie făcute de angajator, dacă acesta este de acord.

305.000 de participanţi la fondurile private facultative

Principalul avantaj este deductibilitatea fiscală, aplicabilă atât angajatului, cât şi angajatorului, în limita maximă de 400 de euro/an pentru fiecare. Angajatorul beneficiază de deductibilitate fiscală de la plata impozitului pe profit, la care se adaugă deducerea contribuţiilor sociale individuale. Totuşi, angajatorii nu sunt întodeauna dispuşi la aceste operaţiuni.
La rândul lor, fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) au acumulat active nete de peste 17 ori mai mari decât cele ale fondurilor facultative. Cei peste 5,95 de milioane de participanţi în fondurile de Pilon II aveau o avere netă (active nete) de 12,75 milarde de lei, la 30 septembrie.
Activele fondurilor de pensii de Pilon II şi-au menţinut creşterea accelerată, cu un ritm de peste 45%.
Fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare de la Casa de Pensii Publice, în numele participanţilor, contribuţii brute totale în valoare de 10,47 miliarde de lei, de la lansare şi până în prezent, spune raportul APAPR.
Rezultă că diferenţa de 2,28 miliarde de lei, faţă de valoarea activele nete de 12,75 miliarde, reprezintă câştigul rezultat din plasamentele făcute, net de toate comisioanele, produs de fondurile de pensii în beneficiul contributorilor la sistem.

5.95 milioane investitori la fondurile de pensii Pilon II

Pilonul II a produs de la lansarea sa şi până în prezent, o valoare adăugată de peste 510 milioane de euro, în beneficiul exclusiv al contributorilor la sistem, demonstrând administrarea responsabila şi eficientă a economiilor actualei generaţii de salariaţi, pentru pensia de mâine, a declarat Marius Popescu, preşedintele APAPR.
Astfel, ambele tipuri de fonduri de pensii administrate privat au ajuns la finele lunii septembrie 2013 la un numar total de participanti de 6,3 milioane (conturi individuale), pentru care administrează active nete de peste 13,5 miliarde lei (3,02 miliarde euro) şi înregistrează rezultate investiţionale atractive, profitând de evoluţiile favorabile din economie şi pieţele financiare, se mai spune în raportul APAPR.
Ceea ce înseamnă că, deşi este favorabil pentru randamente, climatul economic nu este favorabil şi pentru acoperirea restanţelor privind contribuţiile la Pilonul III.

2.28 miliarde lei câştig din plasamente ale fondurilor de pensii PILON II

Randamente şi contribuţii

Fondurile de pensii private obligatorii au realizat un randament mediu anualizat de 11,7%, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent. Randmanetul este peste dobânda medie la depozitelebancare de un an.
Pe de altă parte, sistemul pensiilor private îşi continuă lupta pentru a obţine o proporţie cât mai mare din contribuţiile totale de pensii.
Pe termen scurt, cel mai important aspect pentru a sprijini continuarea acestor rezultate foarte bune ale sistemului de pensii private este includerea în bugetul pe 2014 a creşterii cotei de contributie de la 4% la 4,5%, potrivit legislatiei in vigoare, a adaugat Marius Popescu.
Cota de contribuţie virată catre Pilonul II este în prezent de 4% din veniturile brute ale participanţilor, în creştere de la 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de procent anual, până în 2016.
La rândul lor, fondurile de pensii private facultative (pilon III) au realizat un randament mediu anualizat de 8,2%, de la lansarea lor in luna mai 2007 şi până în prezent.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Doar jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii facultative îşi plătesc la timp contribuţiile).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!