Cover Story
Efectele Brexit în piața de re/asigurări
Autor:Mihai CRĂCEA
Vineri, 05 August 2016

Deşi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pare hotărâtă, aceasta nu este încă o certitudine, iar modul cum se va desfășura efectiv lasă loc pentru foarte multe interpretări şi scenarii posibile.

Locul Regatului Unit al Marii Britanii în piețele financiare, în special în cea europeană, este unul important, pe lângă marile companii locale găzduind și centrele regionale ale mai multor grupuri financiare internaționale, inclusiv din industria de re/asigurări, care utilizează Londra ca poartă de intrare către restul Europei. 
AIG Europe –  subsidiara europeană a gigantului american AIG, QBE Insurance Europe –,   structură similară a australienilor de la QBE, dar şi companiile britanice AVIVA, PRUDENTIAL sau AMLIN, folosesc Londra pentru a obține venituri importante din piețele europene, utilizând dreptul de liberă stabilire sau de liberă prestare a serviciilor. Una dintre principalele atracții ale pieței londoneze de asigurări este însăși LLOYD’s of London, cea mai veche structură de asigurări din lume. A fi autorizat și activ în cadrul LLOYD’s înseamnă a obține dreptul de operare în restul spațiului UE. Pierderea acestui drept ar putea să îi forțeze pe asigurători să facă restructurări și să se confrunte cu costuri operaționale, de reglementare și de ordin fiscal foarte ridicate pe măsură ce se adaptează la această schimbare, a afirmat Jonathan HOWE, Insurance Leader, PwC.
De altfel, LLOYD’s, care a derulat o campanie intensă și extrem de vocală pentru rămânerea Marii Britanii în UE, imediat după anunțarea rezultatului referendumului de pe 23 iunie, a încercat să adopte o postură optimistă și să minimizeze potențialul impact negativ pe care va trebui, inevitabil, să îl suporte. Sunt încrezător că LLOYD’s va rămâne în centrul piețelor globale de asigurări și reasigurări de specialitate. Atractivitatea LLOYD’s merge mult mai departe decât o autorizare. Stabilitatea financiară, puterea brand-ului global și o expertiză fără egal în subscriere: acestea sunt calități care au trecut testul timpului, declara, după BREXIT, Președintele LLOYD’s, John NELSON, citat de Financial Times.
După referendum însă, Insurance Europe, federația europeană a asigurătorilor și reasigurătorilor, a anunțat, prin vocea Președintelui său, Sergio BALBINOT, că regretă să audă că cetățenii britanici au votat pentru părăsirea UE. Sperăm acum că politicienii vor acționa rapid pentru a limita impactul acestei perioade de incertitudini asupra consumatorilor și business-urilor.
Acesta este mai mult decât un apel de trezire. Dacă Europa poate face presiuni prin reforme decisive, atunci poate ceva bun va ieși din toate astea. Altfel, este o zi întunecată pentru UE,  a declarat și Oliver BAETE, CEO-ul ALLIANZ, cel mai mare grup de asigurări din lume. 

Primul efect al Brexit: Deprecierea acțiunilor

Primul efect al BREXIT-ului a fost o depreciere a acțiunilor companiilor de asigurări. Pe 24 iunie, acțiunile AVIVA, LEGAL & GENERAL și STANDARD Life se prăbușiseră cu peste 15%, în timp ce acțiunile unor companii de pe continent, precum ale grupului francez AXA sau ale celui italian GENERALI au suferit și ele scăderi, chiar dacă nu la fel de mari. Direct Line, RSA, Admiral au scăzut cu o valoare în jurul a 5%, acțiunile companiilor americane MetLife și Prudenţial Financial s-au depreciat cu 7%, iar cele ale AIG, care are subscrieri considerabile în Londra, cu 4,7%. QBE a scăzut cu 6,5% (date aferente 27 iunie - 1 iulie 2016).
Aproape în unanimitate, primele reacții ale analiștilor financiari indică faptul că majoritatea asigurătorilor importanți vor fi afectați într-o oarecare măsură. Chiar dacă nu direct, din cauza naturii activității lor, și nu la fel de mult ca cei britanici, aceștia vor suferi totuși consecințele șocurilor trimise de BREXIT într-o piață financiară globală nerecuperată complet după criza financiară. De asemenea, asigurătorii, în calitatea lor de administratori sau deținători ai unor volume mari de cash, au portofolii importante în obligațiuni corporative și de stat cu rolul de a-și spori randamentele din investiții, dar și de a-și acoperi obligațiile asumate prin preluarea riscurilor. Orice oscilații pronunțate pe aceste piețe ar putea să afecteze semnificativ solvabilitatea acestora. Nici riscul valutar nu este de neglijat, mai ales în condițiile în care lira sterlină s-a devalorizat cu 10% doar în ziua de după anunțarea rezultatului referendumului. Pentru cei care au rezerve în această monedă, cu siguranță există pericolul unor pierderi mari.
Păstrarea unui climat de calm pare a fi însă principalul deziderat. Agenția de rating Standard & Poor’s apreciază însă că nu vor fi afectate, cel puțin în acest moment, calificativele atribuite asigurătorilor britanici. Considerăm că industria asigurărilor este mai puțin expusă decât restul sectorului financiar. Chiar și în absența unor acorduri comerciale, credem că asigurătorii din Marea Britanie care operează în UE pot să își continue activitatea în mare parte fără întreruperi dacă planificarea este potrivită, au precizat reprezentanții S&P.
Am luat act de rezultatul referendumului și sperăm că Marea Britanie și UE pot ajunge, într-un interval de timp rezonabil, la un acord privind un parteneriat extensiv și reciproc avantajos. Pe termen mediu și lung, ne așteptăm la acorduri bilaterale între Marea Britanie și UE în vederea susținerii unei relații continue și prospere. Portofoliile noastre nu sunt realmente afectate de volatilitatea pieței pe termen scurt. Ne păstrăm angajamentul față de piață și față de clienții noștri din Marea Britanie, a anunțat și grupul german ALLIANZ.

Ce se va întâmpla acum?

Directorul de Investiții al ALLIANZ, Andreas GRUBER, consideră că cele mai negative scenarii se reflectă deja în prețurile din piață, în timp ce Michael HEISE, Directorul Economic al aceluiași grup, este de părere că situația implică un test dur pentru Regatul Unit și pentru întreaga Uniune Europeană, cu riscuri economice considerabile.
Părăsirea Uniunii Europene nu reprezintă un eveniment, ci un proces și foarte multe întrebări privind următorii pași și nouă relație dintre Marea Britanie și UE rămân deschise în acest moment. Drept urmare, o anumită incertitudine politică și economică va persista în perioada următoare. Acest lucru va menține volatilitatea ridicată la nivelul piețelor fiananciare și un nivel scăzut de încredere economică atât în Marea Britanie, cât și în restul Europei, a afirmat HEISE. 
Reprezentanții MARSH & McLENNAN consideră că efectele asupra industriei vor fi mult mai clare după ce vor fi finalizate negocierile dintre UE și Marea Britanie din perioada care urmează, însă companiile trebuie să înceapă să evalueze serios vulnerabilitățile lor și zonele de business ce ar putea fi afectate.
De altfel, MARSH a identificat 4 scenarii posibile:

 • 1. Un acord de liber schimb între Marea Britanie și UE

Această situație ar avea cel mai redus impact asupra tuturor părților implicate, însă ar permite Marii Britanii să aibă propria politică privind imigrarea și schimburile comerciale cu alte țări din lume, având acces, în același timp, la piața unică europeană.

 •  2. Marea Britanie devine parte a Spațiului Economic European

Și acest scenariu ar fi unul cu impact redus, menținându-se astfel accesul la piața unică, însă reglementările și directivele europene ar continua să se aplice și Marii Britanii. 

 •  3. Marea Britanie și UE încheie un acord bilateral de colaborare

O astfel de situație ar fi similară cu cea din prezent a Elveției, care are acorduri bilaterale cu Uniunea Europeană. Impactul asupra economiei britanice ar fi unul moderat, în acest context. Marea Britanie ar avea acces la piața unică, însă nu nelimitat. 

 • 4. Marea Britanie nu încheie niciun acord și colaborează cu UE în baza reglementărilor OMC

Acest din urmă scenariu, și cel mai de impact, ar reprezenta lipsa unor acorduri și aplicarea reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului, la fel cum face în prezent SUA sau China în relația cu UE.
Între timp, LLOYD’s of London a emis şi prima estimare a pierderilor pe care le va suferi din cauza BREXIT-ului: o scădere de 4% a subscrierilor sale totale, respectiv 1,06 miliarde de euro, în condiţiile în care UE generează circa 11% volumul total de subscrieri.

Impactul Brexit asupra României

Brexit-ul este un eveniment istoric unic şi nimeni nu poate anticipa în prezent toate efectele asupra domeniului economic şi financiar. În acest sens, se impune un proces atent de evaluare a impactului şi consecinţelor, urmat de o predicţie a principalelor evoluţii pe termen mediu şi lung, a precizat Cornel COCA-CONSTANTINESCU, Prim Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Referitor la piaţa asigurărilor, se poate aprecia că influenţa BREXIT-ului nu se va resimţi în mod direct, având în vedere că asigurătorii români nu activează pe piaţa din Marea Britanie în baza paşaportului european şi faptul că majoritatea asiguraţilor sunt din România. Nu sunt însă excluse anumite influențe indirecte rezultate ca urmare a parteneriatelor încheiate cu reasigurători din UK sau ca urmare a scăderii generale a preţului activelor financiare, a mai precizat COCA-CONSTANTINESCU.
Conform unui studiu al COFACE, companie specializată în asigurări de credite comerciale, din punct de vedere macroeconomic, relațiile economice directe între România și UK sunt limitate. 
Exporturile orientate către UK pe parcursul anului 2015 au fost de 2,4 miliarde de euro, reprezentând 4,4% din totalul exporturilor României și doar 1,5% din PIB, în timp ce ponderea importurilor din UK a fost de 2,5% din totalul importurilor, ajungând la 1,6 miliarde de euro, a explicat COFACE.
De asemenea, tanzacțiile financiare directe au fost restrânse, în condițiile în care investițiile străine directe provenite din UK au reprezentat 2,5% din totalul ISD în anul 2014, în timp ce sectorul financiar este foarte puțin expus către dețineri de capital direct din UK.
Investitorii din UK dețin în mod direct doar 1.094 de companii locale, din care doar 492 de firme cu venituri peste 100.000 euro în anul 2015. Deoarece ponderea veniturilor acestor companii în totalul înregistrat la nivel național nu este decât de 2%, eventuale probleme ale acestor firme nu pot cauza un efect sistemic în rândul economiei private. În schimb, putem vorbi despre anumite riscuri izolate. Astfel, deși aceste companii au un grad acceptabil de capitalizare de 30%, 7 din 10 înregistrează pierderi, iar rezultatul net consolidat la nivel de eșantion este negativ, a declarat Iancu GUDA, Director Servicii, COFACE România.

Brexit-ul va fi marcat însă de multe necunoscute

Din perspectiva economică, foarte multe aspecte sunt legate de drepturile fundamentale pe care Marea Britanie le va pierde părăsind UE: libera circulație a bunurilor, persoanelor și capitalurilor și libera prestare a serviciilor. LLOYD’s, spre exemplu, și-a exprimat deja dorința de a participa la negocieri, în încercarea de a-și păstra dreptul de liberă prestare a serviciilor în spațiul UE. 
Înainte de referendum, alte companii anunțaseră că, în cazul părăsirii UE, iau în calcul serios mutarea centrelor din Londra către alte țări ale UE. Una dintre aceste companii a fost AIG, care precizase că, dacă Marea Britanie va părăsi UE, cred că vom avea nevoie de un hub în UE și există câteva variante excelente, conform lui Peter HANCOCK, CEO-ul AIG. AIG își coordonează activitatea europeană, inclusiv pe cea din România, prin intermediul AIG Europe, care a generat anul trecut un profit total de 580 milioane USD. Conform MARSH, și alte companii ar putea lua decizii similare.
De asemenea, analiștii au menționat că votul de ieșire va avea un impact redus asupra regimului Solvency II sau altor reglementări europene privind asigurările în Marea Britanie. Solvency II va rămâne aproape sigur. Prea mulți bani și mult efort au fost investiți în reglementarea care este deja inclusă în legislația britanică, a mai spus Jonathan HOWE.
În prezent, singura certitudine este însă tocmai incertitudinea. De la condițiile părăsirii UE, termenul exact la care acest proces se va finaliza și până la potențiale efecte geopolitice,   precum unirea Irlandei cu Irlanda de Nord sau un al doilea referendum privind independența Scoției (care, ca și Irlanda de Nord, a votat în unanimitate pentru rămânerea în UE), efectele pe termen lung ale BREXIT-ului sunt, în realitate, greu de estimat.


Brexit Timeline

 • 1957 – Se înfiinţează Comunitatea Economică Europeană (EEC)
 • 1961 – Marea Britanie aplică pentru a deveni membru al EEC, dar Franța se opune
 • 1973 – Marea Britanie devine membru al EEC
 • 1975 – Marea Britanie derulează un referendum pentru rămânerea în EEC – 67% dintre voturi au fost în favoarea rămânerii
 • 2007 – Statele membre UE semnează tratatul de la Lisabona care prevede un grad mai mare de integrare din punct de vedere politic
 • 2013 – Prim Ministrul britanic David CAMERON promite organizarea unui referendum privind apartenenţa la UE dacă Partidul Conservator pe care îl conducea ar fi urmat sa câştige alegerile parlamentare din 2015
 •  2014 – UK Independence Party (cel mai vocal susţinător al ieşirii din UE) câştigă cel mai mare număr de voturi în scrutinul britanic pentru Parlamentul European
 •  2015 – Partidul Conservator câstigă alegerile parlamentare, David CAMERON rămânând în fruntea guvernului
 • 18-19 februarie 2016 – Marea Britanie negociază statutul său de membru în cadrul unui summit UE, după care David CAMERON anunţă 23 iunie 2016 ca dată oficială la care va avea loc referendumul privind rămânerea în UE
 • 23 iunie 2016 – Are loc referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE
 • 24 iunie 2016 – Rezultatele referendumului sunt anunţate: 51,9% s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE. David CAMERON îşi anunţă demisia.
 •  ? – invocarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona care declanşează termenul de 2 ani pentru părăsirea Uniunii Europene
 •  ? – Marea Britanie părăseşte UE
   
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Efectele Brexit în piața de re/asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!