Pensii
EFRP Congress: CEE, un semnal de alarmă
Autor:Daniela GHEȚU
Crinu ANDĂNUŢ, Preşedinte APAPR (al doilea din stânga)
Georg FISCHER, Director, DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities
Gerlinde BEUTTLER, Chris VERHAEGEN şi Jeroen CLICQ
Patrick BURKE (dreapta) şi Angel MARTINEZ-ALDAMA alături de Daniela GHEŢU

În 16 noiembrie 2010, Centrul de Conferinţe din Frankfurt am Main a găzduit, în cadrul EURO FINANCE WEEK, cea de a V-a ediţie a Congresului EFRP, un eveniment de referinţă pentru toţi cei interesaţi de domeniul pensiilor private. Anul acesta, EFRP a lansat o dezbatere pe marginea "EC Green Paper on the Future of Pensions in the EU", document de importanţă capitală pentru deciziile ce vor fi adoptate în viitor, la nivel european, în legătură cu dezvoltarea sistemelor de pensii şi asupra căruia Federaţiei i s-a solicitat un punct de vedere care să integreze opiniile tuturor asociaţiilor operatorilor din pieţele de pensii private din Uniunea Europeană.

Congresul EFRP coincide cu data încheierii perioadei de consultare pe marginea problematicii semnalate de Carta Verde a Pensiilor. Concluziile acestor consultări vor forma baza de pornire pentru viitoarea politică europeană în domeniul pensiilor. Rolul Federaţiei noastre a fost acela de a sintetiza punctul de vedere al operatorilor din pieţele de pensii private europene şi mă bucur să constat că dezbaterea acestui subiect a stârnit un larg interes, a declarat Chris VERHAEGEN, Secretar General, EFRP.
Opiniile exprimate de participanţii la eveniment au arătat că este nevoie de o promovare mai susţinută a sistemelor de pensii multipilon, cu precădere a schemelor de pensii legate de locul de muncă. Statisticile Federaţiei demonstrează că, în prezent, 60% dintre salariaţii europeni nu au acces la astfel de scheme de pensii, deşi acestea întrunesc toate condiţiile pentru a putea furniza o formă de economisire adecvată şi eficientă, în vederea pensiei.
Europa are nevoie de pensii solide, adecvate şi sustenabile. Este nevoie, de asemenea, de o mai mare cuprindere în sistemele de pensii private, pentru a ne asigura că pensionarii viitorului vor avea un nivel de viaţă bun, a declarat, pentru publicaţiile PRIMM, Patrick BURKE, Preşedintele nou ales al EFRP. Tocmai de aceea, suntem foarte preocupaţi de viitorul sistemelor de pensii private din regiunea CEE, cu atât mai mult cu cât tentaţia de a „recapta” în sistemul public banii din activele fondurilor de pensii a început să se manifeste, în diverse forme, chiar şi în statele vestice. Ne îngrijorează faptul că, cedând unor dificultăţi de moment, guvernele pun în pericol viitorul unor întregi generaţii de pensionari, a explicat BURKE.
De altfel, vocea operatorilor din regiunea CEE s-a făcut auzită în mod distinct în cadrul Congresului EFRP prin intervenţia Preşedintelui APAPR, Crinu ANDĂNUŢ, mandatat să prezinte punctul de vedere al statelor din regiunea “Noii Europe” cu privire la problematica pusă în discuţie de Carta Verde a Pensiilor. Am accentuat nevoia pieţelor noastre de a primi un sprijin concret din partea organismelor europene, în contextul în care realitatea ne arată că în regiunea noastră riscul politic se manifestă cu mai multă putere chiar decât riscul financiar. Situaţii cum este cea actuală, din Ungaria, unde fondurile de pensii private se află, practic, în pragul naţionalizării, pot deveni simptomatice şi un precedent nefericit care ar putea inspira atitudini similare şi în alte state, a explicat ANDĂNUŢ.

Stoparea reformei pensiilor în statele CEE este de neacceptat


Comisia Europeană este hotărâtă să acorde o mare importanţă sistemelor de pensii private din ţările CEE, să sprijine dezvoltarea lor şi, mai ales, să prevină tendinţa guvernelor din regiune de a încetini reforma pensiilor. În opinia noastră, este o chestiune de credibilitate care poate avea efecte pe termen lung. Nu poţi să implementezi un model, să impui participarea obligatorie, după care să dai înapoi şi, la prima criză, să anunţi că intenţionezi să desfiinţezi sistemul. Avem toată înţelegerea pentru dificultăţile financiare cu care se confruntă guvernele, dar situaţia este de neacceptat din punctul de vedere al politicilor publice, a declarat, în replică, Georg FISCHER, Director pentru Protecţia Socială şi Integrare, DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, European Commission.
Sintetizând poziţia EFRP, Angel MARTINEZ-ALDAMA, Vicepreşedinte EFRP, a subliniat: Solicităm şi aşteptăm din partea Comisiei Europene un sprijin concret pentru sistemele de pensii din regiunea CEE, un ghid de bune practici care să arate guvernelor din regiune riscurile la care se expun atunci cand ameninţă dezvoltarea pensiilor private. Este evident pentru noi că, sub imperiul tendinţei de îmbătrânire a populaţiei, Europa nu are altă şansă de a asigura un viitor pensionarilor decât să sprijine cu toată hotărârea dezvoltarea pensiilor private.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (EFRP Congress: CEE, un semnal de alarmă).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!