Lex
Etapele acordării despăgubirilor acoperite de către poliţa de răspundere civilă auto obligatorie
Autor:Daniel Florea & Asociaţii
Luni, 03 Februarie 2014
Denisa PASCU, Avocat

Persoana al cărei autoturism a fost avariat în urma producerii unui eveniment rutier poate solicita asigurătorului autoturismului vinovat despăgubiri în vederea acoperirii prejudiciilor suferite.
În aceste condiţii, asigurătorul are obligaţia de a soluţiona cererea persoanei prejudiciate în maxim 3 luni de zile de la avizarea producerii evenimentului asigurat,  astfel:
1.  fie răspunde cererii părţii solicitante, prezentând o ofertă de despăgubire (dacă se justifică răspunderea asiguratului în producerea accidentului şi prejudiciul este cuantificat);
2.  fie să notifice părţii prejudiciate motivele pentru care nu pot fi acordate total sau parţial despăgubirile solicitate.
Nerespectarea obligaţiei de a notifica părţii prejudiciate refuzul de a acorda despăgubirile obligă asigurătorul la despăgubirea solicitantului.
Primul pas în vederea obţinerii acoperirii prejudiciilor produse îl reprezintă  depunerea unei cereri de despăgubiri adresată asigurătorului autoturismului vinovat de producerea accidentului.
În acest caz, asigurătorul va iniţia toate demersurile necesare deschiderii dosarului de daună, constatării daunelor produse, solicitării persoanei prejudiciată a tuturor documentelor necesare soluţionării cererii de daune.
Asigurătorul este obligat să întocmească un proces-verbal privind constatarea daunelor efectiv produse, semnat de toate persoanele care participă la întocmirea acestuia. O copie a acestui proces-verbal, în care va fi indicat în mod obligatoriu numărului dosarului de daună deschis, piesele constatate ca avariate, piesele constatate ca fiind avariate,  precum şi soluţii tehnice adoptate, va fi înmânat persoanei prejudiciate.
Un al doilea caz ar putea fi acela în care persoana prejudiciată a procedat la repararea autoturismului avariat înainte de constatarea daunelor de către asigurător. Şi în această situaţie despăgubirile pot fi acordate de către asigurător, dacă împrejurările producerii accidentului şi cuantumul prejudiciului pot fi dovedite cu actele aflate la dosar.
Nesoluţionarea cererii privind acordarea despăgubirilor, fie datorită refuzului asigurătorului de a le acorda, fie datorită lipsei elementelor necesare stabilirii identităţii persoanei răspunzătoare de producerea accidentului, a împrejurărilor producerii accidentului şi a stabilirii cuantumului prejudiciilor produse dă dreptul persoanei prejudiciate de a introduce o acţiune în justiţie împotriva asigurătorului.Cererea de chemare în judecată trebuie formulată de către persoana îndreptăţită să primească despăgubirile şi poate fi introdusă atât împotriva asigurătorului,  cât şi a şoferului vinovat de producerea accidentului, la judecătoria în circumscripţia în care aceştia îşi au sediul/domiciliul, unde se află bunurile asigurate, locul unde s-a produs riscul asigurat sau unde persoana prejudiciată îşi are sediul sau domiciliul.
Aceasta trebuie să cuprindă suma solicitată în vederea acoperirii prejudiciului produs, descrierea împrejurărilor în care s-a produs accidentul, precum justificarea existenţei daunelor produse prin înscrisuri (proces-verbal sau constatare amiabilă privind producerea accidentului, constatare tehnică a pagubelor suferite, facturi privind reparaţiile efectuate, copie a cărţii de identitate a autoturismului, a permisului de conducere).
Indiferent de modalitatea prin care pot fi acordate despăgubiri în baza poliţei de răspundere civilă auto obligatorie, este important de menţionat faptul că aceasta poate acoperi numai în limita a 1.000.000 euro în ceea ce priveşte daunele materiale solicitate şi a 5.000.000 euro în ceea ce priveşte daunele morale solicitate, urmând ca, pentru acoperirea prejudiciilor ce depăşesc această sumă, să fie necesară încheierea unei asigurări auto facultative.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Etapele acordării despăgubirilor acoperite de către poliţa de răspundere civilă auto obligatorie).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!