Asigurări
EUREKO, AXA şi QBE greii care au plecat din România în 2013
Autor:Mihai CRĂCEA, Adina TUDOR
Luni, 02 Decembrie 2013
Evoluţia PBS (milioane euro) 2008 - 2012 pentru subsidiarele AXA
Evoluţia PBS (milioane euro) 2008 - 2012 pentru subsidiarele QBE
Evoluţia PBS (milioane euro) 2008 - 2012 pentru subsidiarele EUREKO

2013 pare a se sfârşi la fel cum a început din punct de vedere al tranzacţiilor pe piaţa autohtonă de asigurări. Dacă la sfârşitul lunii ianuarie, EUREKO România şi-a schimbat proprietarul, trecând de la ACHMEA la AEGON, spre finele anului, alte două nume importante din piaţa mondială a asigurărilor, respectiv AXA şi QBE, au decis să se retragă din România, ridicând, totodată, semne de întrebare cu privire la motivele plecării lor.

EUREKO sună retragerea

La sfârşitul lunii ianuarie a.c., olandezii de la ACHMEA, acţionarul EUREKO România şi unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări din lume, au semnat un acord de transfer al portofoliilor de asigurări de viaţă şi pensii din România către conaţionalii de la AEGON.
În ceea ce priveşte decizia ACHMEA de a ieşi de pe piaţa din România, mişcare despre care presa de specialitate lansase nişte ipoteze în a doua jumătate anului 2012, aceasta, cel puţin la nivel declarativ, este în linie cu strategia anunţată anterior de grup, de a dezvolta selectiv operaţiunile internaţionale.
Cu toate acestea, deşi a fost unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa asigurărilor de sănătate în România, domeniu pe care a şi mizat foarte mult, începând din 2008, EUREKO a cunoscut scăderi dramatice ale afacerilor pe piaţa locală, pe fondul renunţării la liniile de business non-life (cu excepţia asigurărilor de sănătate) şi al crizei economice care tocmai se instala pe termen nedeterminat. Astfel, dacă în 2008 subscrierile EUREKO se cifrau la aproape 22 milioane euro, la finele lui 2012, acestea scăzuseră la mai puţin de jumătate, până la 9,5 milioane euro, concomitent cu pierderea poziţiei de lider pe segmentul asigurărilor de sănătate.

9,5 mil. euro erau subscrierile EUREKO la sfârşitul anului 2012

AXA răspunde cu întârziere

Asigurătorul francez AXA, de altfel cea mai mare companie de profil din lume conform subscrierilor realizate în 2012 (cu venituri de 90 miliarde euro în 2012 – de aproximativ 45 de ori cât toată piaţa românească de asigurări), a confirmat pe 29 noiembrie a.c. un zvon care circula de mai multă vreme în piaţă, legat de vânzarea operaţiunilor din România. Prin urmare, AXA a anunţat oficial încheierea unui acord privind vânzarea companiei de asigurări de viaţă pe care o deţine în România către ASTRA Asigurări, liderul pieţei locale de profil.
Prezentă în 57 de ţări, cu 160.000 de angajaţi şi peste 100 milioane de clienţi, AXA era unul dintre puţinele mari grupuri internaţionale care îşi lăsa aşteptată intrarea pe piaţa din România. Aşteptarea a luat însă sfârşit în 2010, când AXA a achiziţionat OMNIASIG Life, o companie de asigurări de viaţă de talie mică, deţinută în acel moment de austriecii de la VIENNA Insurance Group. Oficial, operaţiunile AXA în ţara noastră au fost lansate în mai 2011, prin anunţarea unor obiective ambiţioase, printre care se număra pătrunderea în topul primilor trei asigurători de viaţă după volumul de new business.
Trei ani mai târziu, volumul de prime brute subscrise de AXA Asigurări de Viaţă ajunsese la 7,3 milioane euro (la finalul anului 2012). Aceasta a fost însă o majorare de doar 50% în decursul a trei ani, rezultat ce nu a ajutat compania să acceadă printre primii 10 jucători din piaţa de asigurări de viaţă din România (locul 11 în T3/2013). Prin contrast, liderul segmentului life era compania ING Asigurări de Viaţă (cu subscrieri de aproape 122 milioane euro la finele lui 2012), care a beneficiat însă de avantajul de a fi unul dintre primii jucători străini specializaţi în acest domeniu care au intrat pe piaţa din România.
Mai mult decât atât, în acelaşi interval de timp, AXA Asigurări de Viaţă nu a reuşit să încheie niciodată vreun an pe profit, potrivit datelor publicate de autoritatea de supraveghere. Astfel, pierderile raportate de societate s-au majorat treptat începând cu anul 2010 (6,4 mileuro), până 9,4 milioane euro în 2011, respectiv 9,9 milioane euro la finalul lunii decembrie 2012.

7,3 mil. euro era valoarea primelor brute subscrise de AXA Asigurari de Viaţă la sfârşitul lui 2012

QBE renunţă şi el

Câteva zile mai târziu, pe 4 decembrie a.c., QBE, grup australian activ la nivel global atât în domeniul asigurărilor, cât şi al reasigurărilor, a anunţat încheierea unui acord cu EUROINS Insurance Group ce vizează transferul operaţiunilor sale din România şi Bulgaria.
Deşi nu a înregistrat rezultate notabile pe piaţa locală, grupul australian QBE se numără printre cei mai mari 20 de asigurători şi reasigurători din lume, cu prime brute subscrise de peste 18 miliarde USD în 2012. În România, grupul şi-a făcut intrarea în 2007 când a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) cu privire la intenţia de a desfăşura activităţi în țara noastră. Compania şi-a bazat dezvoltarea în special pe colaborarea cu brokerii de asigurare, care a reprezentat principalul canal de vânzare al asigurătorului. Portofoliul a fost constituit în mare parte din asigurări property şi de răspundere civilă, produsele companiei adresându-se exclusiv clienţilor corporate.
Decizia de a transfera operaţiunile noastre din România şi Bulgaria vine ca o consecinţă directă a unei analize complexe de piaţă, se precizează în comunicatul oficial al companiei. Totuşi, QBE a anunţat că „va continua să susţină operaţiunile din România şi Bulgaria oferind servicii de reasigurare”.
În ceea ce privește activitatea propriu-zisă în România, compania QBE Insurance s-a situat pe un trend descendent în perioada 2008-2012, înregistrând scăderi constante ale volumului de prime brute subscrise de la an la an. Astfel, asigurătorul a ajuns de la un volum al subscrierilor de 1,39 milioane euro în 2008, la 1,06 milioane euro în 2012 şi 440.000 euro la jumătatea lui 2013. Cea mai mare scădere, de două cifre (-14,37%, evoluţie nominală în moneda europeană) s-a înregistrat în 2009 comparativ cu 2008, imediat după debutul crizei economice.
Momentan, transferul portofoliilor AXA şi QBE aşteaptă aprobarea din partea autorităţilor de supraveghere şi a celor din domeniul concurenţei.

1,06 mil. euro au totalizat primele subscrise de QBE România în 2012

Retragerea de pe piaţă – posibile cauze

Evoluţia nefavorabilă a asigurărilor de viaţă
Unul dintre motivele retragerii AXA şi EUREKO ar putea fi chiar evoluţia din ultimii ani a pieţei locale de asigurări de viaţă.
Deşi rezultatele anuale au înregistrat fluctuaţii în ambele sensuri (scădere puternică, de 24,83%, în 2009 faţă de 2008, apoi creştere uşoară, de 2,43% în 2010 faţă de 2009, respectiv 3,73% în 2011 faţă de 2010, urmată în final de scădere, de 0,77% în 2012 faţă de 2011), per total, piaţa asigurărilor de viaţă în România a suferit un declin ca urmare a crizei economice, primele brute subscrise scăzând de la 501,94 milioane euro în 2008 la 397,79 milioane euro în 2012.
De altfel, pe segmentul asigurărilor de viaţă, cifrele oficiale arată că, după primele 9 luni ale anului în curs, nivelul primelor brute subscrise se aflau în continuare pe o pantă descendentă (-4,5% faţă de anul trecut), fiind comparabil cu cel din perioada similară a anului 2010. Faţă de primele trei trimestre ale anului de vârf, respectiv ianuarie - septembrie 2008, piaţa a scăzut cu aproape 13%.
Motivele din spatele declinului asigurărilor de viaţă sunt atât situaţia economică dificilă, cât şi reducerea creditării. O altă cauză pentru scăderea subscrierilor pe segmentul life, conform reprezentanţilor UNSAR, este tratamentul fiscal inadecvat al acestora, neexistând deductibilitate fiscală pentru nicio formă de asigurare de viaţă încheiată în România.
Întârzierea reformei în sănătate
Atât EUREKO, cât şi AXA se anunţau a fi doi dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de asigurări de sănătate, în aşteptarea reformei respectivului sistem în România. Totuşi, după mai mulţi ani de tergiversări, reforma ar putea fi pusă în practică de la începutul lui 2014. Conform proiectului de lege, se preconizează reducerea numărului de consultaţii medicale, cât şi limitarea numărului de internări.
Aşadar, începând de la 1 februarie 2014, când noua lege ar trebui să intre în vigoare, serviciile medicale vor fi acordate prin intermediul a trei pachete de servicii medicale. Este vorba despre pachetul de servicii medicale de bază, pachetul privind programele naţionale de sănătate şi pachetul de asigurări suplimentare private.
În primul rând, pachetul de bază va fi gratuit atât pentru cei care-şi plătesc contribuţia la stat, cât şi pentru ceilalți. În cadrul pachetului de bază, toţi pacienţii vor avea acces gratuit la un anumit număr de consultaţii şi la servicii medicale de urgenţă. Sunt incluse, de asemenea,  şi intervenţii stomatologice gratuite.
Pe de altă parte, se anunţă introducerea pachetului de servicii suplimentare, absente din pachetul de bază, disponibile contra cost. Acestea sunt de fapt miza companiilor de asigurări care activează pe segmentul de sănătate din România.
Declinul segmentului de asigurări corporate
Deşi statisticile oficiale nu oferă date concrete, segmentul asigurărilor corporate a înregistrat un regres semnificativ ca urmare a crizei economice, ţinând cont de faptul că nevoia de lichidităţi a companiilor din România, atât în cazul firmelor mari, cât şi al IMM-urilor, a impus reduceri de costuri, inclusiv în ceea ce priveşte bugetele de asigurări.
Mai mult, se remarcă o diferenţă de atitudine în ceea ce priveşte anumite clase de pe segmentul property, precum asigurările de business interruption. Astfel, dacă în cazul companiilor locale de mari dimensiuni şi al multinaţionalelor care îşi desfăşoară activitatea şi pe teritoriul României, acest tip de poliţe este aproape nelipsit, întreprinderile mici şi mijlocii nu sunt la fel de receptive cu privire aceste tipuri de produse.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (EUREKO, AXA şi QBE greii care au plecat din România în 2013).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!