Cover Story
FIAR 2010
Autor:Oana RADU
Luni, 28 Iunie 2010

S-a lăsat cortina peste Ediţia 2010 a FIAR - Forumul Internaţional Asigurări-Reasigurări. Pentru al treisprezecelea an consecutiv, Sinaia a fost, timp de o săptămână, capitala europeană a asigurărilor şi reasigurărilor, locul unde s-a desfăşurat cel mai important eveniment de profil al primăverii europene, organizat de Media XPRIMM, care a reunit peste 550 de lideri şi specialişti din pieţele de profil şi din domenii conexe, reprezentând 208 companii din 28 de ţări. În pofida crizei economice globale, la Sinaia am consemnat prezenţa, alături de oaspeţii tradiţionali, şi a unor nume noi din Suedia, Coreea şi Uzbekistan.

FIAR – contextul ideal pentru noi parteneriate

Programul participanţilor la FIAR 2010 a început cu mult înainte de 24 mai, prin stabilirea programului de conferinţe şi a sutelor de întâlniri bilaterale. Alături de conferinţe, întâlnirile bilaterale, reuniuni care oferă participanţilor oportunitatea de a cunoaşte tendinţele în domeniu, constituie un prilej excelent de a stabili noi parteneriate şi de a deschide, ca un prim pas, drumul către viitoare şi fructuoase colaborări. De altfel lor, acestor întâlniri parteneriale li se datorează în mare parte reputaţia FIAR ca eveniment orientat din ce în ce mai mult, de la un an la altul, către new business.

PieÈ›ele internaÈ›ionale: încă un an dificil…

CONFERINŢA PRINCIPALĂ din cadrul Ediţiei 2010 a FIAR a constituit contextul în care a fost abordată problema evoluţiei pieţelor de asigurări din regiunea Europei Centrale şi de Est, în circumstanţele impuse de criza economico-financiară mondială, dar şi în raport de influenţele şi provocările aduse de 2010 industriei de profil.

Dacă, la nivelul pieţei româneşti, 2009 a impus companiilor mai multă spontaneitate în regândirea strategiilor, urmare instalării inevitabile şi rapide a crizei financiare, iată că 2010 a găsit piaţa mai pregătită şi totodată mai rezervată cu privire la rezultatele din viitorul apropiat. 2010 reprezintă o adevărată „provocare” atât pentru economia românească, cât şi pentru industria de asigurări, companiile urmând a se reorienta şi a valorifica toate oportunităţile existente în condiţiile actuale.

Programul român de asigurare la catastrofă înaintează cu greu

După amânări repetate, se pare că 2010 este anul în care PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor va deveni operaţional, în sensul emiterii de poliţe, cetăţenii trebuind să conştientizeze necesitatea unei asigurări de locuinţă. Şi totuşi, în perspectiva unei implementări optime a prevederilor legale, au mai rămas încă multe probleme care îşi aşteaptă rezolvarea, aspecte pe larg dezbătute la CONFERINŢA PRINCIPALĂ din cadrul FIAR 2010.

Brokerii sfidează criza

Seria conferinţelor de specialitate din cadrul FIAR 2010 a demarat în acest an cu ZIUA BROKERILOR, eveniment care a reunit, în Sala Baccara a Cazinoului din Sinaia, peste 100 de reprezentanţi ai pieţei româneşti de profil.

Criza financiară, schimbările pe care aceasta le-a determinat la nivel macroeconomic, dar şi al pieţei de asigurări, apoi modificările produse în lanţ până la nivelul structurii bugetului fiecărui român, şi totul raportat sau din perspectiva brokerului de asigurări. Căci acum clienţii conştientizează mult mai bine beneficiile pe care le aduc serviciile unui intermediar în asigurări: cea mai bună ofertă, pliată pe nevoile sale, în cel mai scurt timp.

Astfel, mai bine de o treime din asigurările încheiate în 2009 în România au fost realizate prin intermediul celor peste 500 de brokeri de asigurare existenţi, tendinţă care s-a menţinut de altfel şi în trimestrul 1/2010, ponderea primelor brute subscrise prin intermediul societăţilor de brokeraj cifrându-se, potrivit estimărilor, la 27% din totalul pieţei asigurărilor.

Puls scăzut pentru asigurările de viaţă şi de sănătate

Dacă la Ediţia 2009 a FIAR se vorbea despre o scădere a asigurărilor de viaţă la nivelul primului trimestru, iar optimiştii prognozau o stagnare a afacerilor până la finele anului, la ZIUA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ ŞI SĂNĂTATE din cadrul FIAR 2010 au fost abordate măsurile anti-criză implementate de companii în contextul unei prime scăderi anuale a pieţei. Decalajul, dar şi interdependenţa dintre economic şi segmentul asigurărilor de viată, mecanismul de redresare economică în contextul crizei, pledoarie pentru introducerea facilităţilor fiscale, dar şi o abordare optimistă a anului 2010, pe fondul unei firave reveniri a industriei în primul trimestru al aceluiaşi an – acestea au constituit subiectele asupra cărora s-au focusat discuţiile participanţilor la reuniune.

Asigurările private de sănătate se află şi ele în stagnare de mai mulţi ani, 2009 fiind cel de al doilea an consecutiv de scădere, în care subscrierile s-au diminuat cu 20% faţă de 2008, totalizând 6,77 milioane euro. Nici primul trimestru din 2010 nu este unul optimist, acesta clasă marcând o nouă scădere de 17% în euro şi având o pondere de 0,25% în total subscrieri. Se impune deci, au concluzionat competitorii de pe această piaţă, reformarea din temelii a acestui sector, care poate deveni, în perspectivă, un adevărat motor de creştere a pieţei, cu un potenţial de 700-800 milioane euro, potrivit specialiştilor în domeniu.

În lumina reflectoarelor, la ZIUA ASIGURĂRILOR AUTO, lupta cu frauda

Dintre subiectele de actualitate referitoare la segmentul asigurărilor auto, frauda în asigurări a constituit principala temă de dezbatere. Introducerea procedurii de constatare amiabilă şi climatul economic dificil, caracteristice primului trimestru din 2010, au determinat, apreciază la unison specialiştii, o creştere a fenomenului de fraudă în asigurări.

În cazurile în care se dovedeşte frauda, dar nu se fac demersurile
pentru începerea urmăririi penale, cei implicaţi prind mai mult curaj,
capătă mai multă experienţă, învaţă unde au greşit şi sunt liberi să
îşi încerce norocul şi la alte companii,
a subliniat Mădălin ROŞU,
Director, Departamentul Managementul Daunelor, GENERALI
Asigurări.

În intervalul 2005-2009, au fost cazuri când aceeaşi persoană a fraudat mai multe societăţi în acelaşi mod. Este un fenomen anormal şi dorim o mai mare deschidere din partea societăţilor de asigurări, pentru o colaborare eficientă în acest domeniu, a precizat Marian BUCUR, Ofiţer Specialist, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, s-a subliniat faptul că anul 2009 a consemnat scăderi pe toate clasele de asigurări, mai puţin pe cea de răspundere civilă auto (RCA). În T1/2010, se înregistrează scăderi pe toate clasele, dar RCA creşte şi devine principala clasă ca pondere în piaţă. Asigurările auto, adică RCA şi CASCO însumate, reprezintă 62,3% din piaţă, cu aproape 1 punct procentual mai puţin decât ponderea pe care clasele amintite o deţineau la finele primului trimestru al anului trecut.

CFA România faţă în faţă cu realităţile economice

Pentru al treilea an consecutiv, FIAR a reprezentat contextul în care membrii CFA România s-au reunit, în cadrul ZILEI INVESTIŢIILOR

FINANCIARE, pentru a analiza condiţiile economice actuale şi pentru a face predicţii cu privire la evoluţia domeniului.

Politicile de până acum au dat rezultate slabe, întrucât, după 40- 50 de ani de creşteri economice în SUA, nimeni nu anticipa declanşarea unei crize atât de brutale şi agresive, a declarat Adrian MITROI, CFA Romania.

România a fost afectată de „criza americană” pe fondul expunerii instituţiilor bancare din Europa la fenomenul creditelor subprime. O participaţie importantă la subprimele americane o au şi băncile din Asia, acest fenomen, practic, globalizând criza.

Banii ieftini au favorizat apariţia de baloane speculative pe sectoarele de real estate, a precizat Adrian CODIRLAŞU, Preşedinte, CFA Romania.

Sistemul de pensii private în condiţiile crizei economice

Industria de pensii private nu poate funcţiona decât făcând planuri pe termen lung, au apreciat participanţii la ediţia din acest an a ZILEI PENSIILOR PRIVATE. Din păcate însă, apreciază aceiaşi participanţi, clasa politică nu se dezminte şi continuă să acţioneze în virtutea unor obiective care nu depăşesc orizontul intereselor de partid imediate. De aici, o permanentă agresiune asupra sistemului de pensii private, văzut ca un „tezaur” prea tentant azi ca să fie păstrat şi crescut pentru... poimâine.

Pe români, vremurile grele i-au unit; sperăm că reprezentanţii administratorilor se vor uni şi vor face front comun împotriva deciziilor îngrijorătoare ale clasei politice, a declarat Dr. Crinu ANDĂNUŢ, Preşedinte, APAPR.

Sistemul de pensii se poate baza pe sprijinul nostru total în ceea ce priveşte menţinerea calendarului de reformare a sistemului de pensii. Doresc să facem front comun şi să discutăm cu autorităţile care au puterea de decizie, pentru a ajunge la un pact de susţinere pe termen lung a acestui sistem, a declarat Mircea OANCEA, Preşedinte, CSSPP.

Recepţia Oficială a FIAR 2010, oferită de CARPATICA Asig.

Prima seară din cadrul FIAR este, în mod tradiţional, seara Deschiderii Oficiale, fiind găzduită de eleganta Sală a Oglinzilor a Cazinoului din Sinaia. Cu acest prilej, Revista PRIMM – Asigurări & Pensii a oferit premii celor mai performante companii din piaţa internaţională de reasigurări.

Deschiderea a fost urmată de Recepţia Oficială, oferită în acest an de CARPATICA Asig. Ritmul tangoului şi muzica de calitate au dat startul serilor de socializare din cadrul FIAR 2010.

Business pe ritmuri ruseşti, de la EASTERN Re

Dmitry DANILENKO, Chancellor of General Director, EASTERN Re, Partener strategic al FIAR 2010, a fost cel care a deschis una dintre cele mai dinamice seri din cadrul Forumului. Este vorba despre Seara Rusească, cea în care muzica, dansul, ambientul au adus mai aproape de noi spiritul rusesc, încântând asistenţa, căreia gazdele i-a oferit contextul ideal pentru stabilirea de parteneriate şi legarea de noi prietenii.

Niciun FIAR fără o Seară Românească!

De şase ani, ASTRA Asigurări, Partener Principal al FIAR 2010 şi, totodată, cea mai importantă companie cu capital românesc, din piaţa naţională de asigurări, oferă participanţilor la Forum prilejul de a se cunoaşte mai bine şi de a pune bazele unor noi colaborări, într-o atmosferă specific românească. Ospitalitatea gazdelor, aromele bucătăriei româneşti, muzica şi dansurile tradiţionale constituie ingredientele unei seri memorabile petrecutela poalele Carpaţilor, în cocheta staţiune Sinaia, loc devenit, pentru aproape o săptămână, în fiecare an, capitala europeană a asigurărilor.

Socializarea – secretul unor parteneriate de succes

Pentru că valoarea unei zile reuşite pentru business-ul de asigurări nu înseamnă numai derularea unei conferinţe importante şi a multor întâlniri bilaterale, partenerii FIAR 2010 au oferit în fiecare zi participanţilor la eveniment contexte prielnice socializării şi consolidării unor noi relaţii de afaceri.

Pauzele de cafea şi prânzul din ZIUA BROKERILOR au fost în acest an oferite de GENERALI, în vreme ce CREDIT EUROPE Asigurări şi EUROTAXGLASS`s au fost gazdele evenimentului care a încheiat această zi printr-un Afterhours Cocktail, desfăşurat la OLD NICK Pub, loc binecunoscut participanţilor la Forum.

Pentru al doilea an, pauzele de cafea şi prânzul zilei de marţi din cadrul săptămânii FIAR au fost oferite de MILLI Re, companie de reasigurări cu tradiţie şi recunoaştere internaţională. Aroma cafelei turceşti, dulciurile şi mâncărurile tradiţionale au constituit ingrediente pentru evenimente de socializare de succes, în cadrul cărora participanţi din toate colţurile lumii au avut ocazia de a se cunoaşte mai bine şi de a pune bazele unor noi parteneriate.

AUDATEX a fost compania care, prin pauzele de cafea si cocktail-urile pe care le-a oferit, a asigurat energia celei de-a treia zile din cadrul FIAR, zi în care în agendele participanţilor au figurat numeroase întâlniri bilaterale şi participări la conferinţe.

Business-ul care se realizează în cadrul FIAR a depăşit de mult orice fel de graniţe, o dovadă în acest sens fiind faptul că, în Carpaţii româneşti, participanţilor din toate colţurile lumii li s-a oferit un prânz cu specific… uzbek! Pentru prima dată la FIAR, reprezentanţii Uzbekistanului au atras atenţia atât prin oportunităţile de business pe care le-au semnalat participanţilor din alte zone ale lumii, cât şi prin bucătăria şi tradiţiile folclorice specifice.

Şi, ca în fiecare an, OLD NICK Pub a fost locul unde ne-am întâlnit, unde ne-am reîntâlnit, dar şi unde ne-am promis să ne reîntânim anul viitor, în calitate de participanţi la Ediţia 2011 a Forumului Internaţional Asigurări-Reasigurări.

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (FIAR 2010).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!