Interviu
Finanțare extrem de avantajoasă prin sistemul de economisire-creditare
Autor:Oana RADU
Vineri, 01 Noiembrie 2013
Aurelia CIONGA, Preşedinte, RAIFFEISEN Banca pentru Locuinţe

Produsele de economisire-creditare şi asigurările pentru locuinţe sunt produse complementare, pentru că ambele permit cetăţeanului să aibă acces la surse financiare pentru locuinţa sa. Despre toate acestea, şi nu numai, ne-a vorbit Aurelia CIONGA, Preşedinte, RAIFFEISEN Banca pentru Locuinţe.

PRIMM: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a fost prima instituţie bancară care a introdus în România conceptul de economisire-creditare. În ce constă, mai exact, acest produs și cum contribuie la îmbunătățirea condițiilor de locuit ale românilor?
Aurelia CIONGA: Produsul este destinat să permită cetăţenilor să finanţeze în condiţii sustenabile nevoile locative. Fiecare dintre noi are nevoie, regulat, să facă lucrări de întreținere în casă sau, dimpotrivă, să cumpere o casă nouă, pentru că familia s-a mărit, sau să achiziţioneze o casă pentru copii. Produsul funcționează foarte simplu: clientul economisește o perioadă de timp, în medie de 3 - 5 ani, după care poate solicita un credit în lei cu dobândă fixă, foarte avantajoasă. Pentru economiile realizate într-un an, clienții băncilor pentru locuințe beneficiază de prima de stat de 25%, în limita a 250  euro pe an, plus dobânda oferită de bancă. După finalizarea perioadei de economisire, clientul poate solicita un credit în lei cu dobândă fixă, de doar 4,5% sau 6%, în funcție de tariful ales de client.

Produsul funcționează foarte simplu: clientul economisește o perioadă de timp, în medie de 3 - 5 ani, după care poate solicita un credit în lei cu dobândă fixă, foarte avantajoasă. Pentru economiile realizate într-un an, clienții băncilor pentru locuințe beneficiază de prima de stat de 25%, în limita a 250  euro pe an, plus dobânda oferită de bancă.

PRIMM: Care ar fi argumentele pentru care un client ar veni să încheie un contract cu Raiffeisen Banca pentru Locuințe? Vă rugăm să ne prezentați pe scurt atuurile produsului de economisire-creditare.
A.C.: Produsul de economisire-creditare este simplu, sigur şi, din punct de vedere financiar, foarte avantajos. În primul rând, este simplu pentru că ratele pe care clientul le plăteşte în perioada de economisire sunt egale cu cele pe care le va plăti în perioada de creditare. De asemenea, este sigur pentru că reprezintă un produs în lei cu dobândă fixă: clientul ştie de la bun început cât îl costă în fiecare lună, iar aceasta înseamnă că nu își asumă nici riscul de dobândă şi nici riscul de rată de schimb. În al treilea rând, este avantajos din punct de vedere financiar pentru că în faza de economisire există avantajul dobânzii pe care o dă banca, precum şi al primei de stat. În plus, creditul este în lei și are dobânzi fixe extrem de avantajoase care pornesc de la 4,5%.
PRIMM: Ce ar trebui să facă un român pentru a beneficia de prima oferită de stat?
A.C.: Mai întâi, trebuie să facă parte din acest sistem, cu alte cuvinte, să aibă un contract cu o bancă de economisire-creditare. Apoi, este necesar să economisească în fiecare an. Banca este mandatarul clientului, ea calculează nivelul primei la care acesta este îndreptăţit şi cere în numele acestuia prima de la stat aferentă depunerilor anuale.
PRIMM: Câţi clienţi aveţi până în acest moment pentru sistemul de economisire-creditare?
A.C.: RBL are peste 185.000 de clienţi. În România, rata de penetrare este de aproximativ 2%, dar potențialul produsului de economisire-creditare este foarte mare, din ce în ce mai mulți români sunt interesați de produsele oferite de băncile pentru locuințe. La nivelul Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ intenționăm, pe termen mediu, să atingem rata de penetrare de 10%, adică un contract la fiecare 10 români, ceea ce înseamnă aproape 2 milioane de clienţi.
PRIMM: Vedeţi produsul de economisire-creditare ca soluţie viabilă pentru finanţarea domeniului locativ?
A.C.: Cu siguranţă. Este unul dintre motivele pentru care noi investim enorm în a face acest produs cunoscut publicului larg din România. Faptul că unul din doi austrieci are un astfel de contract, faptul că sunt 33 de milioane de germani care fac parte din acest sistem reprezintă, după mine, repere ce ne permit să vedem cât de departe putem merge în România. În plus, la fel de important, este un sistem sustenabil: pe durata contractului fac lucruri pe care le voi putea face şi în următorii ani.
PRIMM: Aţi subliniat în repetate rânduri în intervenții publice complementaritatea şi sinergia dintre produsul de economisire-creditare şi asigurările pentru locuinţă. Puteţi să ne oferiţi mai multe detalii?
A.C.: Consider că cele două produse permit cetăţeanului să aibă acces la surse financiare atunci când are nevoie să facă lucrări care se datorează sau nu unui incident neprevăzut, fie că este vorba de un incident banal – vecinul lasă apa deschisă – sau unul major, precum inundaţiile sau cutremurele. Complementaritatea trebuie subliniată pentru că nu există o suprapunere sau o canibalizare între cele două produse. Sinergia este un alt element pe care am dorit să-l accentuez, pentru că în momentul când îi vorbeşti unui cetăţean despre asigurarea locuinţei, despre nevoile sale de finanţare în casă, poţi să-i vorbeşti despre ambele produse şi poţi să ai, în felul acesta, un client cu o rată de cross-selling de 2, în loc de un client cu o rată de un cross-selling de 1. De altfel, în momentul de faţă, suntem interesaţi să extindem canalele de distribuţie. Ne propunem să dezvoltăm parteneriate cu brokerii care lucrează în domeniul asigurărilor şi să vedem în ce măsură ei pot vorbi cetățenilor despre ambele sisteme de finanţare într-o interacţiune simultană.

În România, rata de penetrare este de aproximativ 2%, dar potențialul produsului de economisire-creditare este foarte mare, din ce în ce mai mulți români sunt interesați de produsele oferite de băncile pentru locuințe.

PRIMM: Aşadar, pentru a distribui informaţia către români, urmăriţi dezvoltarea prin alte canale?
A.C.: Pentru creşterea informării cetățenilor cu privire la acest sistem este necesară dezvoltarea de canale alternative de distribuţie, luând în considerare că circa 70% din piața românească nu poate fi atinsă direct doar prin băncile de locuinţe. Brokerii care îşi cunosc foarte bine clienţii şi nevoile acestora pot fi o opţiune.
PRIMM: La ce vă referiţi când spuneţi canale alternative?
A.C.: Este vorba despre agenţi, persoane fizice autorizate, şi există brokerii de produse financiare care sunt, de asemenea, prezenţi pe piaţa românească.
PRIMM: Aveţi, aşadar, în vedere şi brokerii de produse financiare?
A.C.: Bineînţeles. Noi dorim să adresăm brokerilor o invitaţie de a vedea, împreună, care este cea mai bună modalitate de a folosi sinergia şi complementaritatea dintre produsele noastre. După părerea mea, avem,  într-o oarecare măsură, probleme comune şi am putea să avem soluţii comune. De exemplu, gradul de cunoaştere al sistemului de asigurări obligatorii, ca şi cel al sistemului de economisire-creditare, rămâne limitat. Ori, ceea ce este esențial în astfel de ocazii este să îi oferi cetăţeanului acces la informaţie.
În momentul acesta, noi avem în derulare discuţii cu mai mulți brokeri, pentru că ne dorim să identificăm cele mai utile modalităţi prin care cooperarea noastră s-ar putea extinde, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Complementaritatea și sinergia sunt ideile care ne-au făcut să discutăm cu reprezentanţii brokerilor, cu Asociaţia, pentru a vedea care sunt cele mai utile modalităţi de a coopera.
PRIMM: Înțeleg că în această perioadă desfășuraţi o campanie care beneficiază/exploatează sinergia dintre produsul de economisire-creditare și asigurările de locuințe. Despre ce este vorba?
A.C.: Am conceput această campanie pentru a veni în sprijinul cetățenilor, având în vedere faptul că ambele produse privesc finanțarea domeniului locativ. Astfel, orice persoană care încheie un contract de economisire-creditare în perioada 15 noiembrie 2013 - 28 februarie 2014 poate beneficia de o reducere în valoare de 100 lei la semnarea unei polițe de asigurare a locuinței.
Este o campanie pe care am dezvoltat-o împreună cu partenerii noștri pentru a trece de la teorie la practică. Toți cei care semnează un contract de economisire-creditare și depun 4.500 lei până la sfârșitul anului pot beneficia de valoarea maximă a primei de stat de 250 euro (echivalentul în lei) chiar și pentru acest an.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Finanțare extrem de avantajoasă prin sistemul de economisire-creditare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!