Pensii
GALA PREMIILOR PIEŢEI PENSIILOR PRIVATE 2011

Piaţa pensiilor private, deşi cea mai tânără piaţă financiară românească, are totuşi câteva tradiţii deja formate, iar sărbătoarea anuală a performanţelor înregistrate se înscrie între ele. Iată, aşadar, că luna martie 2011 a adus cea de a IV-a ediţie a Galei Premiilor Pieţei Pensiilor Private, acordate de Revista PRIMM – Asigurări & Pensii.

Performanţa pe Podium

Anul 2010 n-a fost un an uşor: criză financiară, un mediu politic tensionat, presiuni bugetare imense… Toate au accentuat la maximum tendinţa politicului de a stopa dezvoltarea sau chiar de a afecta substanţial Pilonul II de pensii private, pentru a atenua pe cât posibil deficitul grav din bugetul pensiilor publice, sunt cuvintele cu care Sergiu COSTACHE, Preşedintele Media XPRIMM, a deschis Gala anului 2011. Cu toate acestea, „aparent paradoxal”, după cum aprecia Mircea OANCEA, Preşedinte CSSPP, 2010 a fost un an foarte bun pentru fondurile de pensii, cel puţin din punct de vedere al activităţii lor de bază, cea investiţională, unde s-au obţinut randamente foarte bune, mult peste rata inflaţiei. Luând în considerare toate aspectele acestui context, premiile acordate pentru rezultatele anului 2010 au valorizat atât rezultatele investiţionale ale fondurilor de pensii, cât şi eforturile de promovare a pieţei, de apărare a intereselor participanţilor şi a sistemului în sine.

În debutul Galei, organizatorii au dorit să aprecieze meritele unor instituţii internaţionale care s-au dovedit un sprijin de nădejde pentru piaţa româneasca de pensii private şi pentru ideea de reformă a pensiilor: Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Deşi n-au putut fi reprezentate la eveniment, cele trei instituţii au apreciat pozitiv Diplomele de Onoare primite.

În acelaşi sens, al recunoaşterii eforturilor depuse pentru a depăşi cu succes momentele dificile generate de o tendinţă foarte puternică a factorului politic de a răsturna cursul firesc al reformei pensiilor, „PREMIUL SPECIAL pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea pieţei de pensii private”, a fost acordat Dr. Crinu ANDĂNUŢ, Preşedinte APAPR şi CEO al ALLIANZ-ŢIRIAC Pensii Private. Dacă aceste momente critice au fost depăşite cu bine, este meritul eforturilor depuse de piaţă, în ansamblul ei, dar în foarte mare măsură este şi meritul insistenţei cu care vocile cele mai relevante din acest sector au susţinut interesele operatorilor, dar mai ales ale participanţilor la Pilonul II, s-a precizat în motivaţia acordării premiului. Distincţia a fost ridicată de doamna Mioara MĂRUŞTER, CFO, ALLIANZ-ŢIRIAC Pensii.

Trofeul XPRIMM pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de pensii private a revenit domnului Mircea OANCEA, Preşedinte CSSPP, evidenţiind activitatea constantă de lobby în favoarea pieţei pensiilor private, dar şi pentru eforturile susţinute depuse de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private pentru educarea financiară a publicului şi promovarea importanţei economiilor pentru pensii.

Ediţia 2011 a Galei Premiilor Pieţei Pensiilor Private a adus şi o noutate în sistemul de jurizare a premiilor pentru fonduri şi administratori de pensii private - acordarea premiilor pentru trei categorii de fonduri, grupate după criteriul dimensional: fonduri mari, fonduri de talie medie si fonduri de talie mică, precum şi introducerea unei grile multicriteriale, în care cea mai mare „greutate” a fost acordată rezultatelor investiţionale ale fondurilor de pensii.

Probabil că cel mai firesc criteriu de apreciere pentru un fond de pensii este eficienţa activităţii investiţionale. Dar piaţa românească de pensii private este încă prea tânară ca randamentele investiţionale să fie suficient de relevante. De aceea, redacţia PRIMM a optat pentru un sistem care să valorizeze mai multe componente ale activităţii administratorilor de fonduri de pensii şi să menţină deschisă competiţia pentru podium tuturor fondurilor de pensii, indiferent de dimensiunea lor, au precizat organizatorii.

Fondurile de pensii de Pilon II, adică cele care au derulat cel mai important volum de activitate în 2010 şi asupra cărora s-a concentrat atenţia întregului public într-un an de criză, în care dezvoltarea pilonului facultativ a fost încetinită, şi-au adjudecat premiile celor trei categorii. Fondul VITAL, administrat de AEGON Pensii Private, şi Fondul ARIPI, administrat de GENERALI Pensii, au fost declarate ca cele mai bune fonduri de pensii de talie mică, respectiv talie medie. În sfârşit, „MARELE PREMIU COMPANIA ANULUI” a fost acordat ING pentru incontestabilul succes înregistrat atât pe segmentul pensiilor private obligatorii, prin administratorul ING Pensii, cât şi în domeniul pensiilor facultative, prin fondurile administrate de ING Asigurări de Viaţă.

***

Cu satisfacţia unei seri de sărbătoare, gândurilor actorilor ei principali, performerii pieţei de pensii private, se îndreaptă însă spre viitor: Mai sunt multe lucruri de realizat în perioada următoare, mai cu seamă în plan legislativ, dar şi din punct de vedere al supravegherii, unde trebuie să trecem într-o etapă superioară, declara Preşedintele CSSPP într-un interviu acordat XPRIMM.TV în seara Galei. Prioritatea numărul 1 a pieţei rămâne obţinerea stabilităţii legislative, condiţia de bază pentru ca toate entităţile implicate în dezvoltarea acestei pieţe să-ţi poată îndeplini rolul cu maximă eficienţă, a subliniat Mircea OANCEA.

Fondurile de pensii au performat, de la înfiinţare şi până acum, mult mai bine decât economia românească, iar TransFonD participă cu bucurie la sărbătorirea acestui succes.

Răzvan FAER, Şef Departament, TransFonD

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (GALA PREMIILOR PIEŢEI PENSIILOR PRIVATE 2011).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!