eStyle
Google Nexus 10: Pentru cei care îşi doresc un înlocuitor al iPad-ului
Autor:Adina TUDOR
Luni, 01 Iulie 2013

După o colaborare cu ASUS, în urma căruia a rezultat un tablet PC de 7 inch plasat în zona dispozitivelor middle-end, Google s-a gândit să atace direct iPad-ul celor de la Apple, aducând pe piaţă un al doilea tablet PC: Nexus 10, realizat în parteneriat cu SAMSUNG.

 

Piaţa mondială a tablet PC-urilor va depăşi piaţa computerelor personale până în 2015, conform estimărilor firmei de analiză IDC. Motivul? Consumatorii se orientează din ce în ce mai mult către produse cu preţuri accesibile, dotate cu Google Android. Astfel, cererea tot mai mare pentru alternativele mai ieftine şi mai mici ale iPad va duce, treptat, la declinul desktop-urilor.
În aceste condiţii, lupta pentru o cotă de piaţă semnificativă pe piaţa tablet PC-urilor, condusă pentru multă vreme de Apple, se înăspreşte. Iar în mijlocul competiţiei directe a intrat de ceva timp şi Google, care nu s-a mulţumit doar să deţină popularul sistem de operare pentru touchscreen-uri: compania americană a bătut palma cu alţi doi producători pentru a-şi lansa „propriile” tablete, sub brandul Nexus. Dacă despre fratele mai mic de 7 inch, realizat împreună cu ASUS, am vorbit într-un număr precedent, de această dată am adus sub lupă Google Nexus 10, rezultat al parteneriatului cu sud-coreenii de la SAMSUNG.

Mobilitate la 10 inch

Rival direct al „marelui” iPad (şi nu al mai modestului Mini), Nexus 10 ridică ceva provocări ideii de mobilitate, prin dimensiunea touchscreen-ului. Drept vorbind, cei 10.1 inch de culori spectaculoase merită fiecare pixel din cei 2560 x 1600 ai rezoluţiei maxime. Şi, în plus, compensează prin forma „zveltă”: tablet PC-ul este incredibil de subţire (8,9 mm) şi cântăreşte doar 603 grame (semnificativ mai puţin decât iPad 4, care ajunge la peste 650 g). Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, deşi ecranul lucios poate deveni puţin deranjant în medii puternic luminate.
Însă până la dimensiuni, îţi sare în ochi principalul element de design care te asigură că nu-l poţi confunda nici măcar pe întuneric cu un tablet Apple: colţurile rotunjite. Poate că nu îi oferă o notă elegantă şi stilată, dar exprimă în schimb ideea „utilităţii” (un gadget solid construit, util şi prietenos, care face faţă oricăror task-uri). Evident, specificaţiile de sub carcasă te asigură că, într-adevăr, Google Nexus 10 răspunde cam oricăror provocări. Spatele tabletei şi o parte din zonele laterale, în jurul celor două difuzoare, sunt îmbrăcate integral într-un material cauciucat fin, de culoare neagră, foarte plăcut la atingere, care previne alunecarea şi permite manevrarea uşoară.

Multimedia sau business, în echilibru dual core

Tablet PC multimedia pentru jocuri şi filme? Gadget mobil pentru business? De fapt, nici nu contează ce cauţi, Nexus 10 se descurcă oricum. Dimensiunile mari ale ecranului – oarecum dezavantajoase dacă discuţi despre mobilitate – se transformă instant în avantaj dacă te gândeşti la utilitate: rularea de videoclipuri full HD şi a jocurilor, editarea documentelor şi a fotografiilor precum şi alte taskuri similare, mai dificil de realizat pe display-uri mici, sunt floare la ureche pe un spaţiu de 10 inch. Iar Nexus-ul realizat de Samsung e puternic şi performant: vine echipat, printre altele, cu 2 GB RAM şi procesor dual-core.
Specificaţiile tehnice de sub carcasă îi permit, de exemplu, să ruleze fără probleme jocuri mobile cu cerinţe grafice mari. Noi am testat Real Racing 3 care, din punct de vedere grafic,  se poate compara cu jocuri pentru PC. Aplicaţia a funcţionat perfect, fără a se bloca – pentru cei care caută jocuri spectaculoase pe dispozitive mobile, Nexus 10 este o alegere potrivită. În ceea ce priveşte sensibilitatea ecranului, chiar dacă nu se ridică încă la nivelul tablet PC-urilor Apple, este mai bună ca în cazul Nexus 7. Ecranul este sensibil la orice atingere a utilizatorului, iar delay-ul touchscreen-ului rămâne în parametri normali (în cea mai mare parte a timpului, insesizabil).
Pe scurt? Google Nexus 10 este un tablet PC high-end puternic şi solid care se poate transforma oricând în gadget indispensabil de birou sau companion de timp liber. Poate fi alegerea potrivită pentru cei care caută un înlocuitor al iPad-ului celor de la Apple, evident, la un preţ pe măsură.

Puncte tari

  •  display spectaculos, cu o densitate a pixelilor de 300ppi
  •  performanţă superioară, greutate redusă pentru dimensiunile gadget-ului

Puncte slabe

  •  o durată de viaţă a bateriei puțin sub medie
  • lipsa unui slot microcard SD

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Google Nexus 10: Pentru cei care îşi doresc un înlocuitor al iPad-ului).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!