Editorial
Hai că poate merge de data asta!
Luni, 02 Septembrie 2013

Am comparat nu de puține ori multiplele aventuri, modificări și blocaje ale Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor cu o telenovelă. E realmente obligatorie sau nu? Dacă e obligatorie, începând de când e obligatorie? Ce sancțiuni riscăm dacă nu ne asigurăm? Riscăm realmente ceva? Suntem obligați să ne asigurăm, dar merge și cu asigurarea facultativă? Și dacă da, cum dovedim că ne-am asigurat, ca să nu ne amendeze primăria? De la ce companii putem să cumpărăm asigurarea obligatorie de locuință? Ce înseamnă abrevierile PAD și PAID?
Întrebări pe care le-am auzit de nenumărate ori de la proprietari de locuințe responsabili și onești, care obișnuiesc să respecte legea și pun totodată preț pe protecția proprietății lor. Și care dovedesc că multe lucruri sunt în neregulă: dacă totul era în regulă, aceste întrebări nu s-ar mai fi pus.
Până la urmă singurul stimulent legislativ autentic atât pentru asigurare, cât și pentru îmbunătățirea disciplinei în construcții, ar fi fost legiferarea și comunicarea publică limpede și repetată a faptului că proprietarii de locuințe care nu se asigură nu vor mai fi despăgubiți cu bani de la buget. Știm și contraargumentele: mulți proprietari cu venituri mici, lipsă de cultură a asigurării, interesele electorale ale politicienilor și așa mai departe. Numai că prelungirea actualei situații accentuează o dependență de stat profund nocivă.    
Astfel de discuții de principiu nu-și pierd câtuși de puțin din importanță, nici un moment. Dimpotrivă, vor deveni tot mai actuale pe măsură ce – sperăm – mentalitatea de proprietari a românilor se va maturiza și se va ajunge în acel punct în care obligativitatea asigurării locuințelor să devină de la sine înțeleasă și să nu mai fie nevoie de impunerea ei prin lege. Nu am ajuns încă acolo, așa că, vrând-nevrând, va trebui să „coabităm” cu actualul sistem, sperând că va putea fi optimizat în timp, prin rodaj. Asta pentru că mai sunt reglaje fine de făcut din punct de vedere tehnic.
Parlamentul, instituțiile de reglementare, PAID și piața de asigurări par să fi ajuns în sfârșit la un compromis normativ care să ușureze cât mai mult procedurile de asigurare pentru proprietarii de locuințe și care să-i stimuleze cât de cât pe asigurători să vândă acoperirea obligatorie. Să sperăm, totodată, că vom fi feriți de dezastre naturale majore, despre care se spune că ar fi singura „reclamă” eficientă pentru asigurările de locuință.
În fond și la urma urmei, telenovelele sunt cu happy-end.

Redacţia PRIMM

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Hai că poate merge de data asta!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!