Eveniment Internaţional
IIF 2015 - Property Insurance in a Stormy Era
Autor:Alexandru CIUNCAN, Adina TUDOR
Luni, 03 August 2015

Între 22 și 23 iunie a.c. a avut loc,  la Munchen,  prima ediţie a „International Insurance Forum 2015 - Property Insurance in a Stormy Era”, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute teme esențiale legate de asigurările property, precum şi de cele agricole. Forumul a fost organizat de Media XPRIMM şi NTT Data, cu sprijinul IUC - Istanbul Underwriting Center.

Peste 100 de specialişti din pieţele de re/asigurări şi domeniile conexe s-au întâlnit, la sfârșitul lunii iunie, cu prilejul „IIF 2015 - Property Insurance in a Stormy Era” pentru a analiza provocările cu care se confruntă companiile de asigurări şi piața de brokeraj de pe segmentul property. Una dintre principalele teme de dezbatere a fost reprezentată de schimbările climatice, creşterea numărului dezastrelor naturale şi impactul acestor fenomene.
Obiectivul nostru pentru aceste două zile ale evenimentului a fost să creăm o platformă pentru schimbul de experiență privind probleme esențiale ale industriilor de asigurări şi reasigurări (...) într-un moment în care schimbările climatice aduc provocări în aproape toate ariile de activitate, a declarat Dieter LOEWE, Managing Director, Public & Financial Services, NTT DATA Deutschland, cu prilejul deschiderii oficiale a Forumului.
Vorbind despre schimbările remarcate la nivelul climei, Dieter LOEWE a explicat că dacă vorbim despre Germania, de fapt despre întreaga Europă, în ultimii ani ne-am confruntat cu fenomene meteorologice severe, unele dintre ele nefamiliare acestor regiuni. Impactul şi magnitudinea catastrofelor naturale şi a fenomenelor meteo, dar şi imposibilitatea de a le prezice forțează companiile de asigurări şi reasigurări să îşi schimbe şi să îşi îmbunătățească modelele de business. Acest lucru va avea un impact asupra tuturor actorilor implicați.
Această idee a fost subliniată de mai mulţi specialişti prezenţi la eveniment. Astfel, Andreas VOSSBERG, Senior Underwriter Property Treaty CEE, Munich RE, a afirmat, la rândul său, că numărul daunelor generate de catastrofele naturale înregistrează o tendință crescătoare, dar acestea nu sunt neapărat însoțite de o creştere a penetrării asigurărilor.
Complexitatea riscurilor creşte în fiecare zi, iar cadrul general se schimbă în mod constant, a adăugat Sinisa LOVRINCEVIC, Cyprus Branch General Manager, TRUST Re, Cipru.
Soluțiile pentru creşterea penetrării asigurărilor pe linia de Nat Cat sunt strâns legate de conştientizarea publicului. Băncile pot juca şi ele un rol vital în acest sens, în timp ce schemele de asigurare obligatorie reprezintă o soluție, deşi rezultatele consemnate de piețele unde aceste sisteme există sunt încă supuse dezbaterii, au concluzionat reprezentanţii celor doi reasigurători.
Despre necesitatea creşterii gradului de penetrare al asigurărilor a vorbit şi Michael THEILMEIER, Chairman, GDV's Committee for Central and Eastern Europe; Senior Vice President, GEN Re, Germany, care a subliniat că managementul daunelor reprezintă elementul cheie pentru creşterea gradului de penetrare al asigurărilor. Acesta a oferit ca exemplu o inundaţie care a afectat, în urmă cu mai mulți ani, centrul unui oraş european. În acel moment, scopul nostru ca asigurător a fost să fim mai rapizi în a plăti daunele decât erau politicienii în a promite acest lucru. Bineînţeles că au existat provocări, dar dacă o companie de asigurări reuşeşte să plătească daunele aşa cum trebuie, densitatea asigurărilor din zona respectivă va creşte cu siguranță, a precizat Michael THEILMEIER. De exemplu, în Germania, nu există asigurare obligatorie împotriva riscurilor catastrofale, dar există un dialog excelent între noi, politicieni şi clienți - comunicarea este un element cheie.

Modelarea riscurilor de inundaţii şi grindină, esenţială pentru domeniul asigurărilor

Inundațiile sunt diferite față de alte evenimente asigurabile?
Aceasta este întrebarea la care a răspuns Reinder van DIJK, Partener şi Director de Servicii Financiare, OXERA Consulting LLP, Marea Britanie, cu prilejul Forumului din Munchen. Astfel, OXERA, companie care este implicată în construirea unui nou model de asigurare împotriva inundațiilor în Marea Britanie, a stabilit o serie de criterii pentru dezvoltarea acestuia. Acoperirea asigurărilor pentru inundații ar trebui să continue să fie disponibilă pe scară largă pentru toată lumea, iar primele de asigurare ar trebui să reflecte riscurile reale, a explicat Reinder van DIJK. Cu toate acestea, autoritățile locale trebuie încurajate să investească în apărarea împotriva inundațiilor.
În Marea Britanie, angajamentul existent între Guvern şi industrie urmează să expire în curând. O „piață liberă” ar putea lăsa consumatorii ce dețin proprietăți cu risc ridicat de inundații să se confrunte cu probleme de accesibilitate. Prin urmare, se doreşte un nou model de lucru: un acord între asigurătorii din Marea Britanie şi Guvern în scopul dezvoltării unei societăți non-profit - FLOOD Re -,  pentru a permite asigurătorilor să treacă elementul de risc de inundații dintr-o poliță de asigurare a locuinței într-un fond care va plăti daunele ulterioare pentru inundații. Această societate este concepută pentru a permite gospodăriilor cu risc ridicat de inundații să obțină asigurări împotriva inundațiilor la un preț accesibil.
Se estimează că între 300.000 şi 500.000 de gospodării cu risc ridicat de inundații din Marea Britanie se luptă să obțină prețuri accesibile pentru asigurările împotriva inundațiilor fără o schemă ca FLOOD Re. Guvernul britanic a fost de acord că „Flood Insurance Statement of Principles”, stabilită în anul 2000, a devenit nesustenabilă şi că este nevoie de o nouă abordare pentru a ajuta gospodăriile cu risc ridicat de inundații să obțină asigurări împotriva inundațiilor la prețuri accesibile.
La rândul său, Laurent MARESCOT, Director, RMS, Elveția, a punctat faptul că reparațiile ca urmare a inundațiilor implică anumite operațiuni, inclusiv uscare, redecorare şi reconstrucția unor componente, înlocuirea conținutului, însă rareori există daune ale structurii. Acest lucru este foarte important pentru modelarea riscului de inundații. De asemenea, modul în care reacționează solul la inundații, tipurile de scurgere a precipitațiilor, modelele de apărare a angajaților – toți aceşti factori sunt extrem de importanți atunci când se discută despre modelarea riscului de inundații, potrivit specialistului RMS.
Acesta este motivul pentru care orice tip de inundații ar trebui să se bazeze pe consecvență în alegerea riscului, preț, management de portofoliu şi cerințe de capital. De la selecție şi stabilirea prețurilor de risc până la decizia de reasigurare şi cerințele de capital - modelele avansate sunt un instrument modern de stabilire a tarifului, reasigurării şi cerințelor de capital (Solvency II). Inundațiilor nu le pasă de granițele politice şi, prin urmare, ştiința oferă soluții pentru modelarea riscului de inundații. Procesul începe cu prima picătură de apă care cade din cer, a subliniat Laurent MARESCOT.
Dincolo de inundaţii, grindina reprezintă un alt fenomen natural care poate avea un impact puternic din punctul de vedere al pagubelor, iar compania TOKIO Millennium Re lucrează, în prezent, la dezvoltarea propriului său instrument de modelare a riscului de grindină pe liniile auto şi property, conform lui Peter GEISSBUEHLER, Senior Vice President and Head of Nat Cat, TOKIO Millennium Re. Cum nu există un instrument de modelare pentru acest risc la RMS, AIR sau alți furnizori, am decis să creăm unul pentru întreaga Europă pe property şi auto, a menționat acesta. HAMLET (Hail Model for Europe by Tokio), cum va fi denumit proiectul, va acoperi în primă fază doar Germania, dar alte țări europene vor fi incluse pe parcurs.
În iulie şi august 2013, trei furtuni cu grindină au lovit puternic Germania, provocând o pierdere a industriei de asigurări de circa 3 miliarde euro, cea mai mare de la furtună din Munchen din 1984 şi până în prezent. Totodată, aceste evenimente au arătat încă o dată că riscul de grindină este subestimat ca severitate şi frecvență. De altfel, în ultimele decade, companiile de asigurări au raportat creşteri semnificative ale pierderilor din cauza grindinei, acestea fiind în concordanță cu studiile efectuate de comunitatea ştiințifică, care arată o creştere a numărului de furtuni cu grindină în Europa.

Asigurări obligatorii împotriva dezastrelor: Germania – recomandări contra implementării unui astfel de sistem, Turcia şi România – programe în dezvoltare

Un alt subiect de dezbatere în cadrul  „IIF 2015 - Property Insurance in a Stormy Era” a fost reprezentat de schemele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, fiind dezbătute trei studii de caz: cel al Germaniei, unde nu se va pune în funcțiune un program pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, conform reprezentanților GDV – Asociația Asigurătorilor din Germania, precum şi cele ale României şi Turciei, unde funcţionează două astfel de programe.
Astfel, în ceea ce priveşte situaţia din Germania, în urma unei conferințe de specialitate din 18 iunie 2015, a fost emisă o recomandare în defavoarea unei scheme obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Acesta a reprezentat un subiect continuu de discuție de ceva vreme, a precizat Frank THYROLF, International Affairs, Senior Manager Central and Eastern Europe, în cadrul IIF 2015.
Guvernul federal din Germania nu este implicat în prezent în niciun mecanism de transfer al riscului, dar se sprijină puternic pe piața privată de asigurări. Astfel, soluția potrivită ar fi să încurajeze publicul larg să se asigure în mod voluntar, fiind necesar să sensibilizeze populația cu privire la riscurile generate de catastrofele naturale prin intermediul unei campanii de informare pe plan național. Cea mai bună protecție pe care o pot avea oamenii este să pună în practică programe de prevenție, alături de o poliță de asigurare, a adăugat Frank THYROLF. Germania găzduieşte cea mai largă piață non-life din Europa, aici fiind active 460 de companii de asigurări.
Pe de altă parte, în România sistemul de asigurare obligatorie funcţionează din anul 2010, la data de 31 mai 2015, 17,25% din cele 8,8 milioane de locuințe din România fiind asigurate obligatoriu, după cum a subliniat Nicoleta RADU-NEACŞU, CEO, PAID România, prezentă în cadrul Forumului. Principalul factor care determină acest grad de penetrare (redus) este lipsa unor sancțiuni pentru cei care nu respectă cadrul legislativ - cu precădere al celor din afara oraşelor mari. 75% din numărul total de polițe obligatorii corespunde locuințelor rezidențiale din oraşe, în timp ce restul de 25% celor din zonele rurale.
În ceea ce priveşte paşii următori pentru dezvoltarea sistemului asigurărilor obligatorii de locuințe, aceştia includ o reformulare a legislației curente, o campanie națională pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanța asigurării locuinței, precum şi utilizarea canalelor alternative de vânzare. Astfel, conform Nicoletei RADU-NEAŞCU, obiectivele pe termen lung ale PAID România includ dezvoltarea unui plan de urgență în cazul unei catastrofe naturale, ajustarea primei de asigurare pentru polițele obligatorii, pe baza unor calcule actuariale/ prin deductibilități, dezvoltarea unor canale alternative de distribuție şi lansarea unei baze de date a locuințelor de la nivel național, prin care să fie acordat un cod unic de identificare pentru fiecare locuință.
PAID România s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, ASTRA Asigurări, CARPATICA Asig, CERTASIG, CITY Insurance, CREDIT EUROPE Asigurări, EUROINS România, GENERALI, GRAWE România, GROUPAMA România, Gothaer Asigurări şi UNIQA Asigurări), acționari PAID. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost 15 iulie 2010.
În paralel, Turcia este o altă țară care a decis să implementeze un pool de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale - TCIP, după ce un cutremur puternic înregistrat în 1999 a cauzat pierderi economice de peste 10 miliarde USD. În acest moment, TCIP a ajuns la un grad de penetrare de 40%, conform Menekșe UCAROGLU, CEO, IUC Group, clienții plătind o primă anuală de mai puțin de 40 euro.

Asigurările agricole, pe agenda specialiştilor property

Specialiştii reuniţi la Munchen în cadrul IIF 2015 au analizat, de asemenea, şi segmentul asigurărilor agricole, aflat sub directa influenţă a schimbărilor climatice. Cu acest prilej, au fost prezentate o serie de studii de caz, printre acestea numărându-se şi situaţia din Macedonia, unde sectorul asigurărilor agricole reprezintă o parte esențială a economiei naționale a Macedoniei, dar este foarte sensibil la schimbările climatice, după cum a subliniat Zoran STOJANOVSKI, Executive Member - Council of Experts, ISA - Insurance Supervision Agency, Macedonia. Ţara noastră este caracterizată de variații ale climei şi este, de asemenea, expusă dezastrelor naturale, în special cutremure şi inundații, a adăugat acesta.
Piața macedoneană de asigurări este încă în dezvoltare: gradul de penetrare al asigurărilor a fost de 1,45% în 2014, iar densitatea asigurărilor a ajuns la 60 euro pe cap de locuitor, în comparație cu 57 euro în 2013. Şase din 11 asigurători de pe segmentul general activează şi pe sectorul asigurărilor agricole, numărul acestora fiind în uşoară creştere față de 2013, când doar 4 erau prezenți pe acest segment. Polițele agricole reprezintă doar 1,12% din totalul primelor brute subscrise. Cu toate acestea, în ultimii ani, polițele agricole au raportat o creştere datorită măsurilor implementate de Guvernul macedonean, care a decis să acorde o subvenție de 60% din primele de asigurare agricole. În acelaşi timp, autoritățile au investit în campanii de educare a cetățenilor privind utilitatea unor astfel de asigurări.
Piața de asigurări din Macedonia a totalizat un volum de 124 milioane euro prime brute subscrise în 2014, cu 6,1% mai mult față de anul anterior. Segmentul life a avut o creştere de 21,8% (totalizând 14,5 milioane euro), în timp ce clasele de asigurări generale au crescut cu 4,3% față de 2013, ajungând la 109,6 milioane euro.
Un alt studiu de caz analizat în cadrul IIF 2015 a fost reprezentat de Turcia, unde rata medie anuală a daunei înregistrată de TARSIM, pool-ul de asigurare pentru agricultură din această ţară, s-a cifrat la valoarea de 68%, de la debutul activității sale în 2006 şi până în prezent, după cum a arătat Gamze US, Reinsurance and International Relations Director, TARSIM.
TARSIM a fost înființat în 2005 ca parteneriat public-privat, având scopul de a furniza acoperire prin asigurare pentru riscuri catastrofale precum seceta şi înghețul, care nu pot fi altfel preluate de companiile de asigurări. O altă atribuție a TARSIM a fost de a standardiza contractele de asigurare agricole, respectând prevederile legale. Înainte de înființarea sa, doar 0,5% din suprafețele agricole din Turcia erau asigurate, deşi protecția prin asigurare a culturilor şi animalelor era disponibilă pe piață încă din 1957.
Având un număr de 1,1 milioane de contracte active în 2015 care acoperă o suprafață de aproape 1,6 milioane hectare (față de 12.330 de contracte emise în 2006), TARSIM a devenit unul dintre cele mai bune exemple de cooperare între autorități şi sectorul privat.

Brokerii, reasigurările şi Solvency II

Impactul directivei Solvency II asupra utilizării sistemelor de modelare a riscurilor în Europa, dar şi asupra activităţii companiilor de asigurare de pe segmentul property a reprezentat tema unui panel interactiv din cadrul IIF 2015 - Property Insurance in a Stormy Era. Cu acest prilej, Hamish DOWLEN, Executive Director, WILLIS Re, UK, a subliniat că rolul brokerilor de reasigurări s-a schimbat în ultimii ani, motorul fiind noua directivă Solvency II. Gestionarea gradului de retenție este acum un aspect crucial al activității de asigurare, fiind legată de riscul capitalului unei companii, a adăugat acesta.
În 2014, WILLIS Re a inițiat un sondaj în rândul companiilor de asigurări din Europa, pentru a evidenția importanța conceptelor de apetit pentru risc şi cum influențează acestea deciziile privind politica de reasigurare, în contextul Solvency II. Principalele concluzii au fost că Solvency II schimbă comportamentul asigurătorilor, punându-se un accent mai mare pe managementul capitalului, iar reasigurarea este unul din instrumentele care pot fi utilizate pentru a optimiza capitalul.
De asemenea, în Europa, există un apetit crescut pentru reasigurători de a se implica în consolidarea pieței, dar, în acelaşi timp şi un interes din ce în ce mai mare din partea jucătorilor din afara Uniunii Europene de a investi în piața de asigurări din această parte a lumii.

Cea mai recentă ediţie a PROPERTY Insurance Report, lansată la Munchen

Noua ediţie a PROPERTY Insurance Report, revista de specialitate dedicată pieţelor de asigurare property din 32 de ţări din regiunile CEE, SEE şi CIS, a fost lansată oficial în cadrul evenimentului „IIF 2015 - Property Insurance in a Stormy Era”.
PROPERTY Insurance Report realizează o analiză a segmentului asigurărilor de proprietăţi, pornind de la rezultatele înregistrate în 2014 pe pieţele naţionale şi punctând principalele caracteristici ale acestora, atât din punctul de vedere al oportunităţilor şi perspectivelor de dezvoltare, cât şi în ceea ce priveşte expunerea la riscuri şi aşteptările pentru perioada următoare.
Astfel, cititorii pot găsi în paginile revistei 32 de profiluri de ţară care includ atât principalii indicatori financiari (de la PIB până la numărul de locuitori, rata şomajului şi gradul de penetrare al asigurărilor), cât şi statisticile detaliate privind segmentul de asigurări property. Acestora li se adaugă o serie de articole de specialitate şi interviuri cu personalităţi relevante ale domeniului.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (IIF 2015 - Property Insurance in a Stormy Era).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!