Special
Încă un an de stagnare în asigurări
Autor:Adrian MOŞOIANU
Luni, 02 Decembrie 2013

Amânarea relansării reale a economiei, slăbiciunea creditării și a consumului, dar și a economisirii, precum și amânarea pe termen nedefinit a reformei asigurărilor de sănătate au făcut ca și 2013 să fie un an mai degrabă de supraviețuire decât de dezvoltare în industria asigurărilor.

Va mai dura până vom cunoaște rezultatele finale definitive oficiale ale industriei românești a asigurărilor pe anul care se apropie de sfârșit, dar principalele direcții de evoluție din 2013 sunt deja limpezi din statisticile la nouă luni publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Volumul de prime brute subscrise în piață a crescut strict nominal, cu doar 0,1%, de la 6,168 miliarde lei în ianuarie-septembrie 2012 la 6,174 miliarde lei în intervalul similar din 2013, respectiv cu mai puțin de 6 milioane lei, sumă infimă în raport cu dimensiunile pieței și cu mult-invocatul, dar până în prezent nerealizatul “potențial” masiv al acesteia. Cauzele sunt multiple și țin atât de evoluția generală a economiei românești, cât și de politica guvernamentală, dar mai ales de capacitatea industriei de asigurări de a se adapta din mers la schimbările din economie.

14.4% este procentul cu care s-au majorat exporturile de bunuri și servicii ale României în primele nouă luni din 2013, acestea având cea mai mare contribuție la creșterea de 2,7% a PIB din perioada respectivă.

Au profitat prea puțin de creșterea PIB

Parte din stagnarea pieței de asigurări de anul acesta poate fi caracterizată ca inevitabilă, dat fiind că acest sector al serviciilor financiare este dependent de evoluția economiei în ansamblu și de măsura în care firmele și populația dispun de bani și motivație pentru a se asigura. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în primele nouă luni din 2013, PIB-ul României a crescut cu 2,7% comparativ cu perioada similară din 2012. Problema este că acele componente ale PIB cele mai în măsură să susțină dezvoltarea pieței de asigurări au avut o evoluție care poate fi caracterizată în cel mai bun caz drept mediocră.
Astfel, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populației s-au majorat cu doar 0,4% în primele trei trimestre ale anului. Iar acest indicator este foarte important, întrucât are o pondere de peste 60% la formarea PIB, pe partea de utilizare a acestuia. Mai mult, formarea brută de capital fix, adică achizițiile firmelor, cu o pondere de 24% în PIB, a scăzut cu 0,4%, iar consumul final al administrațiilor publice a scăzut cu 0,3%.
Pe de altă parte, principalele contribuții la creșterea PIB au venit din partea unor ramuri de care industria de asigurări nu a putut profita pentru a se dezvolta la rândul ei, respectiv industria, agricultura și exporturile. Știm nu de ieri, de azi,  că agricultura românească este un domeniu de activitate economică profund subasigurat, iar asigurările de riscuri financiare pentru exportatori constituie o nișă foarte îngustă pentru asigurătorii români. Nu în ultimul rând, creditarea, principalul motor al economiei, a cunoscut un recul în 2013. Astfel, potrivit datelor BNR, creditul neguvernamental era cu 3,9% mai redus în octombrie 2013 față de aceeași lună a anului trecut.

0,4% este procentul cu care s-au majorat cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populației în primele nouă luni din 2013.

Aceeași dependență de asigurările auto

Analiza statisticilor la nouă luni ale ASF dezvăluie, deloc surprinzător, vechea dependență a industriei românești de asigurări de polițele auto RCA și CASCO. Cumulat, cele două clase de asigurări aveau o pondere de aproape 64% în totalul subscrierilor pieței, în ușoară creștere față de aceeași perioadă din 2012 (62,71%). Cele două componente ale pieței de asigurări auto au avut evoluții divergente în primele nouă luni din 2013. Primele brute subscrise pe segmentul RCA s-au majorat cu 13,79%, la 1,828 miliarde lei, în timp ce subscrierile CASCO s-au redus cu 8,32%, potrivit datelor ASF, la 1,329 miliarde lei.
Aceste cifre denotă agravarea unui fenomen constant din România ultimilor ani, fenomen amplificat de criză, dar preexistent acesteia: îmbătrânirea parcului auto, respectiv creșterea constantă a numărului de mașini înmatriculate, concomitent cu majorarea ponderii în total a autovehiculelor vechi, inclusiv second-hand. Acest fenomen explică creșterea subscrierilor RCA, în condițiile în care asigurătorii nu și-au permis să majoreze primele de asigurare și sunt tot mai dependenți de brokeri pentru a-și consolida sau măcar a-și conserva vânzările. Asta se vede, de altfel, în creșterea cu aproape 9% a veniturilor brokerilor din activitatea de negociere a contractelor de asigurare, la 573,28 milioane lei. Pe de altă parte, pe segmentul facultativ, efectul este că scade numărul de autovehicule pentru care are sens din punct de vedere economic să se încheie asigurare CASCO, iar asigurătorii sunt nevoiți să facă compromisuri la preț pentru a-și susține vânzările.
Acest fapt este probat de statisticile oficiale cu privire la vânzările de mașini noi. Potrivit Asociației Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), piaţa auto a scăzut în primele zece luni cu 9,8%, segmentul autoturismelor înregistrând o reducere de 8,3%. Cu un volum total de 8.295 unităţi vândute în luna octombrie, şi unul total la 10 luni de 65.747 unităţi (din care 55.400 autoturisme), consemnăm faţă de 2012 o scădere totală de 9,8%, scădere la care autoturismele «contribuie» cu -8,3%, ambele, în revenire uşoară faţă de cifrele consemnate după 9 luni, se arată în ultimul comunicat APIA pe această temă. Și un detaliu deloc neglijabil: vânzările de pe piaţa din România sunt susţinute în continuare de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, cu o pondere de 73% din totalul la 10 luni.

-9,8% este procentul cu care au scăzut vânzările de mașini noi în primele zece luni din 2013.

Locuințele s-au ieftinit, legislația a pus bețe în roate

Clasa asigurărilor de incendiu și calamități naturale, care cuprinde în special asigurările facultative și obligatorii de locuințe, a consemnat o stagnare în primele nouă luni din 2013. Mai precis, subscrierile au crescut strict marginal, cu circa 0,5%, de la 859,52 la 864,14 milioane lei. Aici, responsabilitatea se împarte între situația de pe piața imobiliară și cea a creditului și haosul legislativ care a domnit în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuinței și raporturile acesteia cu polițele facultative, care a afectat vânzările pe ambele tipuri de asigurări de locuință.
Astfel, prețurile de vânzare de pe piața imobiliară au scăzut, ceea ce a redus valoarea de asigurare a locuințelor și, în consecință, a pus frână primelor de asigurare de pe acest segment. În București, centrul imobiliar al țării, prețurile au scăzut cu până la 4%, potrivit site-ului AnunturiParticulari.ro. După o vară plină de incertitudini care au planat în jurul programului guvernamental «Prima Casă», în luna septembrie 2013 prețurile apartamentelor din București au scăzut cu până la 4% față de același interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% față de anul trecut, potrivit raportului de monitorizare imobiliară realizat de portalul imobiliar.
Fără îndoială că neclaritățile și desele modificări de legislație în privința asigurării obligatorii a locuințelor și mai ales confuzia dintre polițele obligatorii și cele facultative nu a impulsionat deloc vânzările. De-abia de la finalul lunii iulie portofoliul PAID a intrat pe un trend de creștere, acesta numărând un total de 587.290 de polițe la sfârșitul lui noiembrie.

213,88% este procentul cu care au crescut primele brute subscrise din polițe de asigurare a bunurilor în tranzit în primele nouă luni din 2013, la 84,22 milioane lei.

Sănătatea – marea dezamăgire a anului

Anunțată cu mult tam-tam anul trecut, reforma radicală a sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a devenit un subiect mort în 2013. Practic, nu s-a mai vorbit deloc la nivel oficial despre privatizarea parțială a sistemului, respectiv despre admiterea asigurătorilor privați în cadrul acestuia, dar nici despre îmbunătățirea facilităților fiscale și legislative acordate pentru achiziția de polițe private de asigurare medicală, în special pentru cele cumpărate de angajatori în beneficiul salariaților.
E drept, segmentul a cunoscut și în 2013, ca în majoritatea ultimilor ani, o creștere importantă, însă foarte departe de boom-ul care ar fi fost firesc să survină în condițiile implementării reformelor menționate mai sus și pornind de la o bază de comparație care rămâne în continuare modestă. Pe segmentul asigurărilor generale, subscrierile din polițe de sănătate s-au majorat cu 20% în primele nouă luni ale anului, la 39,32 milioane lei. În schimb, asigurările de sănătate din categoria asigurărilor de viață au înregistrat o scădere a subscri­erilor cu 10,65%, la 22,63 milioane lei.

Scădere pe linie în asigurările de viață

Este important de remarcat, în context, că nu este deloc hazardată interpretarea potrivit căreia retragerea de pe piața românească a francezilor de la AXA poate fi pusă, cel puțin parțial, și pe seama amânării reformei asigurărilor de sănătate, compania punând un accent investițional deosebit pe pregătirea pentru această reformă și pentru majorarea vânzărilor de polițe de sănătate. Oricum, poate cel mai îngrijorător aspect al statisticilor ASF la nouă luni este reculul consemnat de industria românească a asigurărilor de viață. Potrivit acestora, subscrierile au scăzut cu 4,5%, de la 1,292 la 1,234 miliarde lei.
Mai mult, atât polițele clasice, garantate, cât și cele cu componentă investițională au suferit scăderi în intervalul menționat. Astfel, asigurările de viață, anuitățile și asigurările de viață suplimentare și-au redus subscrierile cu 3,42%, la 773,84 milioane lei, iar primele brute subscrise din polițe unit-linked au scăzut cu aproape 7%, la circa 410 milioane lei.
Fenomenul este îngrijorător pentru că reflectă diminuarea atât a capacității, cât și a disponibilității pentru economisire și investire pe termen lung a gospodăriilor populației, precum și continuarea tendinței angajatorilor de a reduce pachetele de beneficii ale angajaților sau de a le reorienta către alte elemente decât polițele de asigurare de viață. În concluzie, veniturile disponibile sunt tot mai reduse în România și se duc în bună măsură pe plata ratelor la credite, iar înăsprirea fiscalității și creșterea tarifelor la utilități sunt de natură să agraveze fenomenul și nu permit prea mult optimism pentru 2014.  

-3,9% este procentul cu care a scăzut creditul neguvernamental în octombrie 2013 față de octombrie 2012. 

Cu câteva floricele nu se face primăvară

Statisticile ASF la nouă luni arată și câteva aspecte pozitive. Printre acestea se numără creșterea de patru ori a volumului de prime brute subscrise pe segmentul asigurărilor de bunuri în tranzit (inclusiv mărfuri transportate, bagaje și orice alte bunuri), de la 26,83 la 84,22 milioane lei. La același capitol, al realizărilor demne de remarcat, intră și creșterea solidă a subscrierilor provenite din polițe de garanții, cu peste 37%, de la 117,53 la 161,27 milioane lei, semn că asigurătorii sunt tot mai prezenți în domeniul investițiilor publice, inclusiv cu fonduri europene. 
Pe de altă parte însă, unele linii de business din asigurări, în legătură cu care industria de asigurări își făcea mari speranțe, nu au confirmat deloc așteptările optimiste. De exemplu, pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă generală, subscrierile au scăzut cu peste 23%, de a 339,1 milioane,  la 260,15 milioane lei. Polițele de asigurare a daunelor la proprietăți au generat prime brute subscrise de 100,12 milioane lei, cu peste 10% mai mici decât în primele nouă luni din 2012. De asemenea, de astă dată previzibil, dat fiind evoluția foarte a slabă a creditării în România, subscrierile din asigurări de credite au scăzut cu peste 44%, la 56,24 milioane lei. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Încă un an de stagnare în asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!