Eveniment Internaţional
Integrarea în asigurări a început în ţările fostei Iugoslavii
Autor:Mihaela CÎRCU
Valent DAKIĆ, HANNOVER Re, şi Guy HUDSON, JLT Re
Damir LAČEVIĆ, BOSNA Re (s), şi Anders NØRSKOV, CHAUCER Underwriting, împreună cu reprezentanţii Media XPRIMM Sergiu COSTACHE, Preşedinte, şi Adriana PANCIU, CEO
Guy HUDSON, Partner, JLT Re
Milenka JEZDIMIROVIĆ, DUNAV Osiguranje (s), Siniša LOVRINČEVIĆ şi Jalal TABAJA, TRUST Re
Petra FLECK, SWISS Re, şi Mihaela CÎRCU, Media XPRIMM

În perioada 15-17 iunie, capitala Bosniei–Herzegovina, Sarajevo, a fost gazda celei de-a 22-a ediţii a SORS – reuniunea tradiţională a pieţelor de asigurări din cele 7 ţări ale fostei Iugoslavii.

Această reuniune a reunit peste 180 de participanţi din top managementul companiilor de asigurări şi reasigurări care activează la nivel local (UNITED Re, LLOYD Croaţia, CROATIA Osiguranje, DDOR Novi Sad, DANUBE, EUROHERC, LOVĆEN Osiguranje, SARAJEVO Osiguranje, TRIGLAV Osiguranje, TAKOVO Osiguranje), precum şi jucători de top la nivel mondial (MUNICH Re, AON Benfield, GUY Carpenter, HANNOVER Re, JLT Re, SWISS Re, TRANSATLANTIC Re, WILLIS Re, TRUST Re), dovedind încă o dată nevoia unor astfel de evenimente.
Publicaţiile XPRIMM au fost reprezentate la ediţia din acest an a evenimentului de Sergiu COSTACHE, Preşedinte, Adriana PANCIU, CEO, şi Mihaela CÎRCU, New Media Director.
Dezbaterile au fost deschise de Robert STUDE, Preşedintele în exerciţiu, la acel moment, al Consiliului Director al SORS, şi, totodată, liderul singurei companii de reasigurări din Croaţia.
Toţi cei care cred că pot reuşi singuri, se înşală. Globalizarea a adus noi reguli şi oportunităţi, evidenţiind că direcţia dezvoltării este spre integrare şi spre îmbunătăţirea competitivităţii în toate domeniile, a declarat Robert STUDE. Conferinţa din acest an s-a axat pe procesele de integrare şi impactul acestora asupra competitivităţii industriei de asigurări.
Integrarea în cadrul industriei de asigurări a început în urmă cu mulţi ani, prin intermediul unui număr de fuziuni şi achiziţii. Bineinţeles, au fost realizate şi o serie de erori: marile companii au făcut achiziţii fără analize detaliate, la preţuri uriaşe. Astfel, în prezent, când piaţa este soft în privinţa preţurilor, numărul achiziţiilor este mult redus faţă de perioadele dinaintea crizei, a precizat Robert STUDE.
Astfel, în urmă cu 10 ani, valoarea de piaţă a unei companii era de 1,6 ori valoarea ei contabilă, în prezent acest indicator coborând la 1,2.
Dezbaterile pe astfel de teme sunt foarte importante pentru industria de asigurări şi reasigurări din Serbia, o piaţă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Companiile de asigurare din această ţară fac eforturi pentru a dinamiza evoluţia acestor pieţe, a precizat Milenka Mila JEZDIMIROVIĆ, Director General al DUNAV Osiguranje.
Trebuie să educăm opinia publică în a înţelege că nevoia de protecţie este o parte importantă a vieţii în ansamblu. Industria de asigurări reprezintă o pârghie importantă a mecanismului economic al fiecărei ţări, iar guvernele trebuie să îi recunoască importanţa, a explicat Milenka Mila JEZDIMIROVIĆ.

 

Din perspectiva unui broker de reasigurare, SORS oferă oportunitatea de a întâlni reprezentanţi ai diferitelor companii de asigurări, din şase state importante din Sud-Estul Europei, care reprezintă o piaţă în domeniul non-life de 3 miliarde euro. Guy HUDSON, Partner, JLT Re

 

Protocol de prevenire a fraudelor, semnat între ţările fostei Iugoslavii
Asociaţiile naţionale ale asigurătorilor din Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Croaţia, Ungaria, Macedonia, Slovenia şi Serbia au semnat, la iniţiativa Uniunii Croate a Asigurătorilor, un protocol de colaborare în domeniul prevenirii fraudelor.
Această decizie vine ca urmare a faptului că, anual, companiile din Croaţia înregistrează pierderi de peste 250 milioane KUNA în urma fraudelor, sumă care, spre comparaţie, este de 10 ori mai mare decât profitul înregistrat la nivelul industriei croate de asigurări în 2009.
Studiile arată că numeroase cazuri de fraudă au un caracter internaţional, nepetrecându-se într-o jurisdicţie strict naţională, ci se extind şi în ţările vecine. Acest gen de fraude în asigurări ar putea fi prevenit mai bine printr-o calitate şi rapiditate a schimbului de informaţii, a declarat Damir ZORIC, Preşedintele Asociaţiei Asigurătorilor Croaţi - HUO.
Frauda în asigurări reprezintă un fenomen global, care afectează bugetele naţionale, pe cele de asigurări de sănătate, pensii, dar şi pe fiecare cetăţean în parte.
Dincolo de pierderile cuantificabile, este îngrijorător procentul mare de oameni care consideră că tentativele de fraudare a asigurătorilor sunt legitime şi justificabile, a precizat Damir ZORIC.
Astfel, 20% din asiguraţii din Germania consideră că frauda în asigurări nu reprezintă o infracţiune, în timp ce 44% din olandezi au participat la o schemă prin care se urmărea înşelarea asigurătorului.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Integrarea în asigurări a început în ţările fostei Iugoslavii).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!