Eveniment Internaţional

International Insurance Forum 2016 - „Motor Insurance - The Road Towards Profitability”

Autor:Mihai CRĂCEA, Adina TUDOR
Luni, 02 Mai 2016

Pentru al şaselea an consecutiv, ediţia din 2016 a International Insurance Forum - „Motor Insurance - The Road Towards Profitability” a adus în dezbatere, la Istanbul, managementul daunelor de pe segmentul asigurărilor auto, lupta împotriva fraudelor, dar şi evoluţiile locale şi regionale din pieţele RCA şi Carte Verde.

Cunoscut în rândul specialiştilor drept o platformă internaţională ce reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, alături de profesionişti din asigurări şi brokeraj, dar şi din domenii conexe, evenimentul derulat între 17 şi 19 aprilie, la hotelul Pera Palace din Istanbul, a pus accent pe rentabilizarea liniilor de asigurări auto.
Printre vorbitorii care au susţinut prezentări cu prilejul forumului organizat de Media XPRIMM şi Istanbul Underwriting Center, cu sprijinul oficial al Asociaţiei Asigurărilor din Turcia, s-au numărat:
 Mehmet Akif EROGLU, Secretar General, Asociaţia Asigurărilor din Turcia
 James DALTON, Directorul secţiunii de Asigurări Generale din cadrul Asociaţiei Asigurătorilor Britanici
 Mariusz WICHTOWSKI, Preşedintele Consiliului Executiv al Biroului Asigurătorilor Auto din Polonia
 Sergej SIMONITI, Preşedintele Consiliului de Experţi ai Agenţiei de Supraveghere a Asigurărilor din Slovenia
 Dr. Thomas BRINKMANN, Country Manager Grecia şi Cipru, FRISS
 Richard NATHSCHLAEGER, Director Executiv, AUDATEX Austria.

Una din trei poliţe vândute astăzi în Turcia este o asigurare RCA

În momentul de faţă, în industria de asigurări din Turcia lucrează peste 75.000 de persoane, iar piaţa continuă să se dezvolte. Între 2010 şi 2015,  piaţa din Turcia a avut o creştere de 41% a primelor brute subscrise, iar în momentul de faţă, 72% din capitalul companiilor este deţinut de grupuri internaţionale. Piaţa a înregistrat un profit net de 92 milioane USD în 2015, în scădere faţă de cele 634 milioane USD în 2014, din cauza creşterii ratei daunei până la 138% pe segmentul asigurărilor RCA, a explicat Mehmet Akif EROGLU.
Una din trei poliţe de asigurare vândute astăzi în Turcia este o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Nu ne aşteptăm ca asigurătorii să obţină profit pe segmentul RCA, a subliniat el.

Insolvențele asigurătorilor se pot întâmpla oriunde, nu doar în Europa de Est

Asigurările RCA au cel mai mare impact în toate pieţele de asigurări generale din Europa, a explicat Mariusz WICHTOWSKI. Vorbind despre insolvența companiilor de asigurare, acesta a atras atenţia asupra faptului că un astfel de eveniment se poate întâmpla în orice ţară. Insolvențele asigurătorilor pot avea loc oriunde, nu doar în Europa de Est, iar fondurile de garantare trebuie să aibă fonduri suficiente pentru a putea face faţă unor astfel de situaţii, a atras atenţia reprezentantul Biroului Asigurătorilor Auto din Polonia.
În cazul intrării în faliment a unei companii de asigurare, ceilalţi asigurători rămaşi în piaţă vor trebui să acopere costurile, iar acest lucru se va răsfrânge asupra consumatorilor. Pe scurt, consumatorii sunt cei care trebuie să acopere în final aceste costuri, a subliniat Mariusz WICHTOWSKI.

Asigurătorii britanici primesc, în medie, o solicitare de despăgubire pentru leziuni cervicale în fiecare minut

Despăgubirile pentru vătămări corporale reprezintă o provocare majoră pentru totate piețele de asigurări, inclusiv pentru România și Turcia, iar situația poate degenera rapid dacă nu este ținută sub control. Spre exemplu, în Marea Britanie, în momentul de faţă, asigurătorii se confruntă cu o „epidemie" a victimelor accidentelor rutiere care invocă leziuni ale coloanei cervicale („whiplash"), a explicat James DALTON.
Asigurătorii britanici primesc, în medie, o solicitare de despăgubire de la victime ale accidentelor rutiere care invocă leziuni ale coloanei cervicale în fiecare minut al fiecărei ore în fiecare zi. În perioada martie 2014 - martie 2015, 762.325 de persoane au declarat că au suferit o leziune de tip „whiplash”, o leziune a gâtului, spatelui sau alte răni similare în urma unui accident auto, a precizat reprezentantul ABI. Acest lucru înseamnă despăgubiri de peste 2 miliarde lire sterline anual.

Frauda nu presupune doar detectare, ci şi prevenţie

O schemă frauduloasă poate apărea dintr-o simplă oportunitate, în orice ţară, şi se poate dezvolta extrem de repede, a declarat Dr. Thomas BRINKMANN. Cu toate acestea, descoperirea unei fraude este la fel de importantă ca prevenirea acesteia, a punctat el.

Autorităţile de reglementare au un rol sensibil în piaţa RCA

Rolul autorităţilor de reglementare este unul sensibil pe segmentul asigurărilor RCA, deoarece acestea trebuie să se asigure, pe de o parte, că persoanele vătămate sunt corect recompensate, dar şi că asigurătorii nu sunt afectaţi de pierderi masive de venit, pe de cealaltă parte, a afirmat Sergej SIMONITI.
Poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte primele de pe segmentul RCA este că acestea nu ar trebui stabilite printr-o reglementare. Cu toate acestea, există şi argumente în favoarea reglementării primelor de pe acest segment, astfel că, în final, aceasta devine o decizie politică, a adăugat Sergej SIMONITI.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (International Insurance Forum 2016 - „Motor Insurance - The Road Towards Profitability”).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: