Eveniment Internaţional
International Istanbul Insurance Conference

Asigurătorii turci: "Este doar o nouă criză..."

30 septembrie – 1 octombrie 2010

Primul semestru din 2010 a reprezentat pentru piaţa turcă de asigurări o majorare a subscrierilor cu circa 25%, valoarea totală a acestora cifrându-se la 3,71 mld. EUR (n.red.: în S1/2009, acelaşi indicator s-a ridicat la suma de 2,98 mld. EUR).
Astfel, asigurătorii din Turcia au fost ceva mai norocoşi decât colegii lor europeni, pentru că societatea şi mediul de afaceri erau deja familiarizate cu perioadele de criză financiară generalizată şi, prin urmare, nu au reacţionat brusc, clienţii păstrându-şi poliţele deja încheiate fără modificări substanţiale de prime sau acoperiri.

Aceasta este concluzia celei de-a doua Ediţii a Conferinţei Internaţionale de Asigurări de la Istanbul, organizată de către STD – Insurance Practitioners’ Society, cu sprijinul Istanbul Underwriting Center.

"Am supravieţuit crizei financiare din 2008-2009 la fel cum am făcut-o şi în 1994 şi în 2001". Astfel şi-a început Ahmet GENC, Şeful supravegherii asigurărilor din Turcia, prezentarea susţinută în cadrul celui mai important eveniment de profil dedicat pieţei locale şi tărilor din regiunea MENA (n.red.: Middle East, North Africa).

Punctul de vedere îi este împărtăşit şi de către asigurători, prin vocea lui Hulusi TASKIRAN, Preşedintele TSRSB - Asociaţia Asigurătorilor din Turcia: "Industria asigurărilor a crescut în ultimii 10 ani de la circa 1,5 mld. USD la aproape 10 mld. USD, trecând printr-o întreagă serie de crize ale sistemului bancar. Companiile erau deci pregătite, capitalul fiind investit în mare parte în obligaţiuni guvernamentale cu risc minim". Evident însă, "piaţa a scăzut ca urmare a crizei, competiţia s-a înăsprit, ceea ce a condus şi la o creştere a daunalităţii", a declarat pentru Publicaţiile XPRIMM reprezentantul asigurătorilor din Turcia.

În pofida acestor progrese, piaţa asigurărilor din Turcia rămâne în continuare într-un stadiu incipient de dezvoltare, cu un grad de penetrare de 1,2% din PIB.
Cu toate acestea, companiile de asigurări şi reasigurări din această ţară lucrează deja la implementarea unui nou regim de solvabilitate.

”Este evident că, în faţa unor astfel de provocări, trebuie să stabilim modul în care se pot implementa aceste schimbări ale reglementărilor privind capitalizarea şi solvabilitatea, ce impact vor avea asupra pieţei în ansamblu şi asupra fiecărui jucător luat individual”, a precizat Fahri ALTINGOZ, Preşedinte al STD – Insurance Practitioners’ Society – Asociaţia Practicienilor în Asigurări. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul MILLI Re, singura companie de reasigurări din Turcia şi, de altfel, un important jucător în regiune.

“Acum trei ani, afacerile internaţionale ale MILLI Re au generat aproximativ 5% din venituri, în vreme ce în prezent cifra se apropie de 20%. Structura companiei se schimbă în continuare, cred că jucăm un rol foarte important în cadrul industriei asigurărilor din Turcia şi din regiune”, a precizat Hulki YALCIN, Director General, MILLI Re, referindu-se la expansiunea companiei în MENA şi Europa Centrala şi de Est.

Organizarea acestui eveniment la Istanbul nu este întâmplătoare, vechea capitală a Bizanţului fiind un punct central la intersecţia dintre Europa şi Asia. “Suntem mândri şi foarte recunoscători pentru că am avut privilegiul de a organiza acest eveniment. Dorim astfel să mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit cu acest prilej, şi în special partenerilor media, precum Publicaţiile XPRIMM. Avem convingerea că discuţiile purtate cu această ocazie vor aduce beneficii considerabile pieţei din regiune”, a declarat Menekse UCAROGLU, Director General, ISTANBUL Underwriting Center. 

Revista PRIMM - Asigurări & Pensii, Partener Media al evenimentului, a fost reprezentata la Istanbul de către Adriana PANCIU, CEO, Alexandru D. CIUNCAN, Business Development Director, Vlad PANCIU, Coordonator XPRIMM TV, şi Georgiana OPREA, Accounts Manager.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (International Istanbul Insurance Conference).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!