eStyle
iPad 1+1=2
Autor:Andrei ALEXANDRU

La mai puţin de două luni de la lansarea oficială din SUA, Revista PRIMM are plăcerea de a vă prezenta, în premieră, un nou gadget: binecunoscutul şi deja popularul iPad 2, tableta celor de la APPLE. Prin bunăvoinţa partenerilor noştri: evoMAG.ro!

iPad-ului îi revine însă şi onoarea de a inaugura o nouă rubrică a Revistei PRIMM, o rubrică dedicată tuturor dispozitivelor care ne schimbă viaţa (de) zi cu zi: eStyle.

Review-uri s-au mai făcut şi se fac şi în continuare, însă majoritatea abordărilor vizează în special latura tehnică şi mai puţin pe cea practică, umană. La urma urmei, la ce îţi foloseşte faptul că un nou model de laptop are un hard generos când tu îti petreci majoritatea timpului la birou, în fata unui calculator desktop? Sau la ce bun un telefon mobil cu conectivitate 3G când abonamentul oferit de compania la care lucrezi nu îţi permite să transferi date pe reţeaua GSM?

iPad 2: First contact

Am parcurs multe articole de specialitate, interviuri şi păreri avizate despre noul device al celor de la APPLE înainte de a pune mâna pe un iPad 2, versiunea entry-level de 16 GB şi fără conectivitate 3G.

Mai toate acestea vorbeau despre noile camere instalate pe device, spre deosebire de prima generaţie unde lipseau cu desăvârşire, despre noile procesoare A5 instalate – ce permit aplicaţiilor să ruleze mai repede, menţinând în acelaşi timp consumul bateriei etc. Lucruri reale, corecte şi de netăgăduit, şi interesante pe alocuri, dar uneori lipsite de utilitate practică.

Când vine însă vorba de iPad 2, totul este cam pe unde ne-am aşteptat. Ecranul tactil capacitiv rămâne practic neschimbat faţă de prima generaţie - dar la fel de uşor şi de plăcut în utilizare -, sunetul este în continuare redat printr-un singur difuzor (ceea ce este de neiertat pentru anul de graţie 2011 în care ne aflăm), sistemul de operare este la fel de restrictiv când vine vorba de managementul fişierelor etc. Desigur, există workaround-uri şi soluţii pentru toate acestea, dar este păcat ca din considerente de marketing să fim nevoiţi să instalăm un set separat de boxe sau 4-5 aplicaţii separate doar pentru a putea să gestionăm câteva fişiere Word.

Mic şi bun

Dar sincer, după prima săptămână de utilizare, am rămas puternic impresionaţi de un singur aspect: ergonomie. Pe scurt, iPad 2 poate fi ţinut în mână precum o carte sau un clipboard. Este mai uşor şi mai subţire decât predecesorul său, fapt care îl recomandă a fi folosit precum o carte virtuală. Este practic pentru prima dată când se poate sta câteva ore bune ţinând device-ul în mână, citind sau navingând pe net fără să se simtă nevoia unei pauze sau nevoia să îmi odihnesc braţul - şi asta după aproape un an de convieţuire cu un iPad de primă generaţie.

Ştim, sună puţin ciudat: sute de ingineri şi programatori s-au chinuit peste un an să introducă atât de multă tehnologie într-un nou produs, să îi menţină durata de viaţă a bateriei la aproape 10 ore în condiţii normale de funcţionare, să pună camere, huse magnetice multicolore şi cine ştie câte alte goodies-uri… şi nouă ne place în mod special pentru că este… uşor.

Dar este purul adevăr şi, din punctul nostru de vedere, dimensiunea şi greutatea scăzute constituie unele dintre principalele îmbunătăţiri aduse.

Tableta APPLE rămâne însă, în continuare, unul dintre cele mai reuşite produse de acest tip şi sinceri să fim, nu cred că merită investit în niciun alt device de acest tip pentru moment. APPLE reuşeşte cumva să integreze în acest produs excelent o serie întreagă de elemente care, luate separat, nu ar impresiona, ci din contră.

Spre exemplu, camera principală montată pe iPad 2 are doar 5 MP, în timp ce mai multe smartphone-uri sau tablete nou-lansate au camere cu rezoluţii de 8 MP, difuzoare stereo ş.a.m.d. Dar ce contează, atâta timp cât bateria de pe un tablet similar, lansat ca şi contrapondere la seria iPad, rezistă maximum 4 ore? Şi asta dacă ai noroc…

Concluzia: dacă vă aflaţi în căutarea unui înlocuitor de laptop, vă recomandăm… un nou laptop. Poate chiar un APPLE. Dacă vreţi însă o tabletă, iPad 2 este în mod clar soluţia. Aşteptăm însă părerile voastre şi impresii din utilizarea tuturor gadget-urilor posibile.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (iPad 1+1=2).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!