Interviu
Iulia NICOLA: Fermierii conștientizează în mare măsură necesitatea asigurării
Autor:Andreea RADU
Luni, 05 Octombrie 2015

Asigurările agricole sunt o soluţie tot mai necesară fermierilor din România, în condiţiile în care se confruntă anual cu schimbările climatice. Am dezbătut acest subiect cu Iulia NICOLA, Manager Departament Subcriere în cadrul Gothaer Asigurări Reasigurări.

PRIMM: Cum apreciați evoluţia pieţei de asigurări agricole în acest an? Conştientizează fermierii necesitatea unei astfel de poliţe, mai ales că în ultima perioadă se observă tot mai intens o schimbare a climei?

Iulia NICOLA: Noi credem că evoluţia pieţei de asigurari agricole va fi în sensul unei ușoare creşteri, dar este adevărat că, de la un an la altul, schimbările climatice devin o problemă din ce în ce mai spinoasă pentru domeniul agricol şi,  implicit, pentru sectorul asigurărilor agricole. Fermierii conștientizează în mare măsură necesitatea asigurării şi chiar dacă eliminarea subvenţiei primei de asigurare îi poate determina pe unii să renunţe la protecţia prin asigurare, sunt mulţi fermieri care înţeleg că protejarea muncii lor este mai importantă decât orice, mai ales într-un mediu climatic imprevizibil.

PRIMM: Ce puteți să ne spuneți,   din punctul de vedere al companiei pe care o reprezentați,   în legătură cu evoluţia subscrierilor pe segmentul asigurărilor agricole,   în acest an,   comparativ cu 2014?

I.N.: Trendul va fi cu siguranţă dictat de dezvoltarea portofoliului de polițe agricole şi,  implicit, de creşterea subscrierilor. Targetăm însă o creştere prudenţială, sănătoasă. Din punct de vedere al tipurilor de culturi asigurate, estimăm că vom păstra o structura similară celei din anii trecuţi, în linie cu structura culturilor la nivel naţional. În acest sens, estimăm că portofoliul va fi constituit preponderent din subscrierile pe cereale (grâu, orz, orzoaică, triticale) și culturile de primăvară (porumb şi floarea soarelui), dar și din culturile de rapiță, viță de vie, pomi fructiferi etc.

În ceea ce priveşte evoluţia suprafeţei asigurate pe client, menţionăm că media nu a înregistrat modificări semnificative.

Estimăm că suprafaţa agricolă asigurată reprezintă aproximativ 25% - 30% din suprafaţa cultivată la nivel naţional.

PRIMM: Cum arată portretul clientului fermier?

I.N.: Clientul Gothaer pe segmentul asigurărilor agricole este preponderent din categoria fermierilor mici şi mijlocii. Din punct de vedere al riscurilor asigurate, poliţa Gothaer acoperă un pachet de riscuri de bază, la care, în funcţie de opţiunea clientului, se pot adăuga şi riscuri suplimentare.

Dintre riscurile acoperite în mod uzual putem enumera: grindină, ploaie torenţială, furtună, uragan, alunecare de teren cultivat, incendiu, îngheţ timpuriu de toamnă sau îngheţ târziu de primăvară.

Sunt mulţi fermieri care înţeleg că protejarea muncii lor este mai importantă decât orice.

PRIMM: Care este cel mai mare contract de asigurări agricole pe care l-a încheiat Gothaer în ultimul an?

I.N.: Cea mai mare suprafaţă asigurată a fost de aproximativ 8.000 hectare.

PRIMM: Din ce zone ale ţării sunt cei mai mulţi fermieri asiguraţi Gothaer?

I.N.: Avem ca obiectiv o structură diversificată şi echilibrată a portofoliului, astfel încât putem afirma că având clienţi din toate zonele ţării. Totuşi, ţinând cont de zonele geografice predominant agricole ale României, cele mai multe subscrieri se înregistrează în zonele de Sud şi Sud-Est, acestea fiind cele mai importante.

PRIMM: La cât estimaţi suprafaţa agricolă asigurată din totalul suprafeţelor la nivel naţional?

I.N.: Nu există o statistică oficială, dar estimăm că suprafaţa agricolă asigurată reprezintă aproximativ 25% - 30% din suprafaţa cultivată la nivel naţional (8,3 milioane ha). Acest procent se explică prin faptul că 42% din suprafaţa cultivată aparţine fermierilor mici (29% fermieri cu suprafaţa cultivată sub 5 ha; 13% fermieri cu suprafaţa cultivată între 5 - 20 ha), care nu obişnuiesc să încheie asigurări agricole.

Ţinând cont de zonele geografice predominant agricole ale României, cele mai multe subscrieri se înregistrează în zonele de Sud şi Sud-Est.

Trebuie remarcat faptul că printre motivele majorării suprafeţelor asigurate se află atât contractarea de credite de la bănci, precum şi programele de finanţare cu fonduri nerambursabile. Mulţi fermieri s-au asigurat pentru a avea acces la astfel de programe.

Mulţi fermieri s-au asigurat pentru a avea acces la programele de finanţare cu fonduri nerambursabile.

PRIMM: Revenind la schimbările climatice, culturile au fost afectate anul acesta de secetă. De ce acest risc nu este acoperit prin asigurare?

I.N.: În ultimii ani, seceta a devenit un risc catastrofal, având o amploare şi o frecvenţă din ce în ce mai mare, pierzând caracterul de sezonalitate. Riscurile asigurabile sunt definite ca având în mod normal manifestare locală şi imprevizibilă, putând fi astfel acoperite de societăţile private de asigurări.

Un principiu în asigurări este acela de a acoperi un risc imprevizibil, iar seceta este un risc previzibil în România, care poate fi combătut prin programe de irigaţii. În cazul riscului de secetă, asigurătorii privaţi au solicitat în mai multe rânduri implicarea statului şi găsirea unei soluţii.

 Poliţele agricole se număra printre segmentele de asigurări care au adus performanțe îmbunătăţite companiei Gothaer Asigurări Reasigurări în primul semestru din acest an. Asigurătorul a raportat, în perioada ianuarie-iunie 2015, un volum total de prime brute subscrise de 36,41 milioane de lei.

Grupul Gothaer a intrat pe piaţa de asigurări din România la sfârşitul anului 2012, prin preluarea PLATINUM Asigurări Reasigurări, companie care a devenit, în urma unui proces de rebranding, la începutul anului 2013, Gothaer Asigurări Reasigurări.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Iulia NICOLA: Fermierii conștientizează în mare măsură necesitatea asigurării).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoare

Alexandra SMEDOIU - Vicepresedinte CFA Society Romania si Partener Deloitte
Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!