LifeStyle
Jafuri de lux ale ultimului deceniu
Autor:Andreea IONETE
Vineri, 23 August 2013

Numarul jafurilor de diamante de pe Coasta de Azur continuă să escaladeze, după ce bijuterii în valoare totală de aproximativ 100 milioane euro au fost furate pe 28 iulie dintr-o expoziţie organizată la hotelul Carlton din Cannes, egalând aproape recordul stabilit de jaful de la Antwerp World Diamond Center, din 2003. Piaţa londoneză de asigurări LLOYD’s a anunţat că oferă o recompensă de 1 milion euro pentru orice pistă care va conduce la găsirea bijuteriilor furate.

Acesta este al treilea furt important de bijuterii întâmplat în Franţa în acest an, după cele două care au avut loc în timpul festivalului de film de la Cannes. Acestea au vizat podoabele marca CHOPARD care urmau a fi purtate de vedete pe covorul roşu şi un colier cu diamante marca De GRISOGONO în valoare de 2 milioane euro.
În continuare, vă prezentăm o retrospectivă fulger actualizată a celor mai mari jafuri de bijuterii “reuşite” de hoţii de diamante în ultimul deceniu:

  • 15-16 februarie 2003, Anvers, 109 millioane euro 

Cel mai mare jaf de bijuterii din istorie, evaluat la 109 milioane euro, a avut loc la Anvers, principalul centru comercial mondial de diamante. Mai mult de 120 din cele 160 de seifuri cu pietre preţioase au fost golite chiar în incinta bursei Diamond Center, aflată în inima centrului de diamante cu cea mai mare securitate din întreaga industrie la nivel mondial. În mod curios, sistemul de alarmă al clădirii nu a pornit.

  • 4 decembrie 2008, Paris, 85 milioane euro

O bandă de patru hoţi a jefuit aproape întregul stoc al renumitului magazin de bijuterii din Paris, Harry Winston, creând o pagubă considerată a fi cea mai mare din Franţa tuturor timpurilor. Asigurătorii au oferit o recompensă-record de maximum 1,4 milione USD primei persoane care va oferi informaţii ce vor conduce la recuperarea bijuteriilor, proportională cu valoarea recăpătată. Poliţia franceză a anunţat în 2009 că au fost recuperate 80% din bijuteriile furate.
25 februarie 2005, Amsterdam, 75 milioane euro
Un transport de diamante şi bijuterii în valoare de 75 milioane euro, operat de KLM cu destinaţia Anvers a fost interceptat pe aeroportul din Amsterdam – Schipol.

  • 8 august 2005, Brazilia, 62 milioane euro

Un furt de bijuterii in valoare de 164 milioane reali s-a întâmplat în Brazilia. Hoţii au săpat un tunel de 80 de metri între o falsă firmă de grădinărit şi Banca Centrală Fortaleza, în nord-estul ţării.

  • 6 august 2009, Londra, 48 milioane euro

Bijuterii în valoare de peste 40 milioane lire sterline au fost furate de la magazinul Graff Diamonds din centrul Londrei

  • 20 decembrie 2004, Belfast, 38,5 milioane euro

O bandă de hoţi au furat 26,5 milioane lire de la o sucursală a băncii Northern Bank din Belfast, Irlanda de Nord, jaful fiind atribuit teroriştilor irlandezi din IRA.

  • 18 februarie 2013, Bruxelles, 38 milioane euro

Folosind două maşini negre echipate cu girofaruri albastre, opt bărbaţi deghizaţi în poliţişti şi înarmaţi au jefuit o dubă care transporta diamante pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce erau încărcate într-un avion al SWISS International Air Lines cu destinaţia Zurich. Spactaculosul jaf a durat în total 5 minute, fără ca hoţii să tragă vreun foc de armă. Pachetele sustrase conţineau diamante neşlefuite de cultură provenite din Anvers.

  • 7 octombrie 2007, Paris, 39 milioane USD

Din nou este vorba despre magazinul Harry Winston, situat pe Avenue Montaigne, aproape de Champs-Elysees. De această dată, cinci hoţi au furat bijuterii în valoare de circa 39 milioane dolari. O companie de asigurări a oferit atunci o recompensă de 500.000 USD pentru orice informaţii care puteau duce la prinderea hoţilor, dar aceştia nu au fost niciodată găsiţi.

  • 5 martie 2004, Japonia, 22 milioane euro

Banda de hoţi Pink Panther, specializată în furturi de bijuterii de lux, dă o lovitura de peste 20 milioane de euro la Tokyo, cea mai importantă captură fiind un colier cu diamante care valora 27 milioane USD. Acesta este cel mai mare jaf de bijuterii din istoria Japoniei, acestea nefiind recuperate. Originari din fosta Iugoslavie, membrii Pink Panther au fost arestaţi în 2005 la Belgrad, judecaţi, iar în 2009 au fost condamnaţi la închisoare. Banda s-ar face responsabilă pentru peste 90 de jafuri armate de bijuterii în 19 tari, estimate la o valoare totală de peste 100 milioane euro, într-o perioadă de nouă ani.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Jafuri de lux ale ultimului deceniu).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!