Eveniment Internaţional
Kazakhstan: Soluţii europene pentru asigurările din Asia Centrală
Autor:Oleg DORONCEANU
Dmitrii GARMASH, Deputy CEO UNITY Re, Rusia
Nurlan ABDRAKHMANOV, Director Departament Supraveghere, Banca Naţională a Kazakhstanului
Galim AMERHODJAEV, Preşedinte, KAZEXPORTGARANT, Kazakhstan
Marius BULUGEA, Director Executiv, PAID, România
Hassan SCOT ODIERNO, Actuar, MERCER Zainal Consulting
Gauhar KASYMHANOVA, Director Executiv, MOI Insurance Broker

Kazakhstan este de departe ţara cu cea mai promiţătoare economie din Asia Centrală, bogăţiile naturale asigurând premisele necesare pentru o dezvoltare durabilă. Asigurătorii locali, cât şi investitorii străini ar dori să exploateze la maxim acest potenţial prin impulsionarea segmentului şi creşterea ponderii asigurărilor în PIB. Toate acestea au fost dezbătute, la fel ca în fiecare an, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Asigurări de la Alma-Ata.

Evenimentul, ajuns la cea de a VI-a Ediţie, a reunit aproximativ 100 de reprezentanţi ai companiilor de asigurare, reasigurare şi brokeraj din Asia Centrală, Rusia şi Europa de Est, fiind desfăşurat cu sprijinul celor mai importante societăţi locale de profil. Acesta a fost un prilej excelent pentru un schimb de experienţă cu liderii locali şi evidenţierea potenţialului investiţional al pieţei de asigurări din Kazakhstan şi ţările învecinate. Revista PRIMM a sprijinit evenimentul în calitate de partener media, asigurând promovarea conferinţei pentru cel de al patrulea an consecutiv.

Rate înalte de creştere, dar o cotă nesemnificativă în PIB
În ultimii doi ani de zile piaţa de asigurări din Kazakhstan a marcat o evoluţie pozitivă, după o scădere de 15% în 2009, urmare a crizei economice. Astfel, "în anul precedent, asigurătorii locali au totalizat prime brute subscrise în valoare de 907 milioane euro, în creştere cu 25% faţă de 2010", a declarat în deschiderea Conferinţei Internaţionale de Asigurări Nurlan ABDRAKHMANOV, Director Departament Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a Kazakhstanului. Aportul cel mai însemnat la evoluţia pieţei au avut-o asigurările facultative de persoane şi cele obligatorii dar şi asigurările de viaţă, care în anul 2011 au crescut cu peste 60% şi au atins o pondere de 33% în total subscrieri.
Pe partea de daune, valoarea despăgubirilor a crescut cu 45,1% în timp ce rata daunei s-a majorat la 27,1%, în 2011, faţă de 25,1%, în 2010. Anul trecut, şi-au desfăşurat activitatea 38 companii de asigurare, din care 7 sunt companii de asigurări de viaţă şi 14 brokeri de asigurare.
"În pofida faptului că segmentul de asigurare a înregistrat ritmuri înalte de creştere începând cu anul 2004, rolul acestuia în economia ţării este nesemnificativă. Astfel, ponderea asigurărilor în PIB era de doar 0,7% în anul 2011, în timp ce densitatea asigurărilor reprezenta 70 USD pe cap de locuitor", a precizat Nurlan ABDRAKHMANOV.
Totuşi, "activele asigurătorilor şi capitalul acestora au crescut de 10 ori comparativ cu anul 2003 iar marja de solvabilitate depăşeşte considerabil cerinţele minime impuse de autoritatea de supraveghere", a concluzionat oficialul.

2012 – anul reformelor
Potrivit lui Serghei LAVRENTYEV, Preşedinte BTA Insurance, "un pas important în acest an a fost transmiterea funcţiilor de supraveghere în domeniu către Banca Naţională”. De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie au fost introduse produse de anuităţi, incluse în cadrul asigurărilor obligatorii de accidente a salariaţilor şi nu în ultimul rând s-a introdus o poliţă distinctă de RCA cu un număr unic de identificare generat de către baza de date. În acelaşi timp, au fost adoptate norme care reglementează activitatea grupurilor de asigurare şi cerinţe suplimentare pentru efectuarea operaţiunilor de reasigurare, în direcţia creşterii capacităţii de retenţie a asigurătorilor locali", a explicat LAVRENTYEV.
Totodată, 2012 marchează şi "trecerea companiilor de asigurare la regimul comun de impozitare cât şi introducerea cerinţelor de certificare a agenţilor de asigurare şi includerea acestora într-un registru unic, fapt care va determina diminuarea fenomenului de fraudă şi creşterea în final a încrederii clienţilor în serviciile de asigurare", a precizat în cadrul evenimentului Jarkin ALYJANOV, Preşedintele OIL Insurance Company.

PAID - un exemplu pentru Asia Centrală
Ţările din Asia Centrală sunt expuse îndeosebi riscului de cutremur, fiind elaborate mai multe modele pentru implementarea unui sistem de asigurare obligatorie a locuinţelor. Astfel, "multe locuinţe din această regiune nu corespund normelor de rezistenţă la cutremur, iar experienţa din Chile, Noua Zeelandă şi Japonia demonstrează necesitatea reevaluării acestora în ţările din Asia Centrală în momentul dezvoltării unui astfel de sistem", a precizat şi Zafar VOHIDOV, Comercial&Property Manager în CSI şi Georgia, CHARTIS.
Programul românesc de asigurare a riscurilor de catastrofă ar putea fi un model pentru piaţa din Kazakhstan în condiţiile eliminării lacunelor legislative existente în prezent, a declarat Marius BULUGEA, Director Executiv, PAID, în cadrul evenimentului.
Acesta a prezentat în detaliu programul român de asigurare a riscurilor de catastrofă şi avantajele acestuia, cât şi etapele de implementare în România. De asemenea, oficialul PAID a subliniat şi ameninţările existente în prezent, evidenţiind aspectele pe care ar trebui să le aibă în vedere pieţele din Asia Centrală pentru implementarea sistemului.
"Asigurarea facultativă pentru riscurile de catastrofe naturale nu poate înlocui, în nici o ţară, asigurarea obligatorie. Mai mult, poliţa obligatorie nu poate concura cu asigurarea facultativă", a punctat Marius BULUGEA.

Previziuni pentru 2012 – creştere de 15% şi miză pe asigurările obligatorii
Pentru anul în curs, "piaţa cazacă va creşte cu aproximativ 15% iar motorul de creştere o vor reprezenta clasele obligatorii de asigurare", este de părere Serghei LAVRENTYEV. Totodată, "asigurările directe nu vor crește drept urmare a eliminării schemelor de asigurare şi a operaţiunilor de fronting. Totuşi, se va majora volumul primelor de reasigurare încasate de companiile locale, fapt care se va reflecta pozitiv asupra veniturilor acestora", este de părere Ergali BEGIMBETOV, Preşedintele companiei LONDON Almaty. Tot la capitolul previziuni, "modificarea regimului de impozitare a asigurătorilor şi noile cerinţe de capitalizare vor influenţa asupra subscrierilor companiilor pe partea de property, astfel că vom avea o scădere de 10-15% la finele anului comparativ cu 2011", consideră Irina LESHENKO, Director Marketing, SENTRANS Insurance.
În acelaşi timp, ca şi obiective pentru anul acesta se urmăreşte "introducerea sistemului de asigurări Takaful, dar şi a unui sistem de reglementare bazat pe riscurile Solvency II", a detaliat reprezentantul Băncii Naţionale a Kazakhstanului.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Kazakhstan: Soluţii europene pentru asigurările din Asia Centrală).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!