Eveniment Internaţional
Les Rendez-Vous de Septembre - Mizând pe tehnologie
Autor:Sabrina CANEA
Luni, 05 Octombrie 2015

Continuând tradiţia începută în anul 1957, specialiştii din reasigurări, asigurări şi domeniile conexe s-au întâlnit în această  toamnă la Monte Carlo, în cadrul „Les Rendez-Vous de Septembre”. Stadiul actual al pieţelor de reasigurare, dar şi  tehnologia şi riscurile cibernetice s-au numărat printre principalele teme abordate în cadrul întâlnirilor.

An de an, septembrie aduce cu sine unul dintre cele mai importante şi cunoscute evenimente pe plan internaţional în  industria globală a asigurărilor: „Les Rendez-Vous de Septembre". Astfel, în perioada 12-17 septembrie, Monte Carlo a  reunit reasigurătorii, asigurătorii şi brokerii de profil din întreaga lume, veniţi pentru a dezbate problemele cu care se va confrunta piaţa mondială a asigurărilor în viitorul an. Păstrând tradiţia, Publicaţiile XPRIMM au fost prezente în cadrul evenimentului la Standul XPRIMM din Hotelul Fairmont, oferind vizitatorilor ocazia de a se informa asupra ultimelor noutăți în materie de statistici, cât şi de a intra în posesia celor mai recente ediții ale rapoartelor de piață marca XPRIMM Publications.

Reuniunea „Les Rendez-Vous de Septembre” face parte din agenda liderilor companiilor de asigurări din întreaga lume  încă din anul 1957, evenimentul devenind de atunci o tradiţie şi, totodată, o manifestare de referinţă pentru această  industrie.

Presiunea tarifară continuă


Pe parcursul discuţiilor, una dintre cele mai importante concluzii a fost reprezentată de menţinerea presiunii asupra  arifelor şi în 2016. În ciuda faptului că tarifele aferente reasigurărilor s-au diminuat substanțial în ultimii ani, cele mai mari companii de profil din lume se aşteaptă ca această tendință să se menţină şi în 2016, în condiţiile în care capitalul  lternativ continuă să intre în piaţă în cantităţi ridicate. În acest sens, Alex MOCZARSKI, CEO-ul Guy CARPENTER, unul  intre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, a explicat că această capacitate există din abundenţă. Mai mult, aceasta va menţine persiunea asupra tarifelor şi condiţiilor de reasigurare.

Reasigurătorii dispun de lichidităţi importante, în condiţiile în care catastrofele naturale au produs daune relativ reduse comparativ cu anii trecuţi, iar jucători precum fondurile de pensii sau de hedging aruncă pe piaţa de reasigurări volume  mari de capital destinat acestor tipuri de riscuri. Anul acesta, reasigurătorii au platit daune în valoare de 16 miliarde USD  în urma catastrofelor naturale, ceea ce reprezintă cu 26% mai puţin decât media ultimilor 10 ani pentru această perioadă. În acelaşi context, Stephen CATLIN, Vicepreşedinte XL Catlin, apreciază că preţurile nu vor creşte prea curând, susţinând  că, în ciuda faptului că scăderile majore se temperează, tarifele tot se vor reduce cu aproximativ 5%.

Riscul cibernetic –  provocare sau oportunitate?

AIR Worldwide, companie specializată în modelarea riscurilor, a anunţat în cadrul evenimentului că lucrează la un nou  model de risc cibernetic, primul de acest tip de până acum. Soluţia ar putea fi lansată undeva în cursul anului 2017. În  contextul eventualelor pierderi, modelul Air Cyber Risk va oferi un ansamblu de posibile scenarii care va permite  companiilor din întreaga lume să înţeleagă în adevărul lui sens riscul la care sunt supuse prin atacurile cibernetice la scară  largă. Astfel, modelul va folosi drept ajutor în special pentru toate companiile de asigurări, care vor reuși prin  intermediul lui să poată modela ameninţarea atacurilor cibernetice – aflată într-o continuă creştere – prin încorporarea în  cadrul acestui model a celor mai recente şi complete date privind incidentele cibernetice, rating-uri ale securităţii companiilor în timp real, date despre expunere, cât şi datele furnizorilor din lanţul „cyber supply”.

Un element cheie în cercetarea riscului cibernetic este încercarea de a determina probabilitatea întâmplării unui astfel de  eveniment şi, odată ce acesta se întâmplă, care ar fi valoarea pierderilor, susţine un raport recent al Guy CARPENTER.

Tehnologia, element cheie în industria de re/asigurare

Progresele tehnologice aflate la orizont au potenţialul de a schimba şi, în același timp, de a perturba întregul sistem al  asigurărilor. La fel cum modifică modul în care oamenii fac cumpărături, călătoresc şi îşi îngrijesc sănătatea, aceasta  poate schimba şi felul în care companiile vor transforma activitatea. Asigurătorii au şansa de a utiliza această tehnologie  pentru a aduce asigurările mai aproape de oameni și pentru a soluționa mai ușor daunele, astfel reuşind să contribuie la  dezvoltarea ulterioară a industriei.

În același registru, tehnologii precum maşini autonome şi avansul sistemelor de siguranţă pot face ca forma actulă a  asigurărilor auto să fie depășită în următorii 20-30 de ani. Maşinile autonome şi semi-autonome vor reduce în mod  semnificativ frecvenţa şi severitatea accidentelor auto. Cu toate acestea, ele vor veni cu un nou risc. Industria de  re/asigurări va trebui să demonstreze agilitate şi flexibilitate pentru a reuşi să facă faţă cu succes trecerii de la  răspunderea persoanei la răspunderea produsului.

Standul XPRIMM, apreciat de profesionişti la nivel internaţional

Peste 2.600 de profesionişti din asigurări, reasigurări şi domeniile conexe, din peste 80 de ţări, au participat la „Les Rendez-Vous de Septembre” din Monte Carlo. Prezent în cadrul evenimentului pentru al doilea an consecutiv alături de alte publicaţii internaţionale, Standul XPRIMM din cadrul Hotelului Fairmont a pus la dispoziţia vizitatorilor cele mai noi  apariţii editoriale ale Publicaţiilor XPRIMM, şi anume XPRIMM Insurance Report, Motor Insurance Report, Property Insurance Report, precum şi ediţiile INSURANCE Profile.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Les Rendez-Vous de Septembre - Mizând pe tehnologie).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!