Asigurări
Lucrare de control! La asigurări!
Autor:Alex. ROŞCA
Luni, 02 Septembrie 2013

Anul şcolar a debutat în această lună. În plus faţă de anii precedenţi, elevii români vor avea ocazia să aprofundeze cunoştinţe despre asigurări încă din clasele primare. Un lucru excelent, un prim pas care trebuie să conducă la o soluţie la care alţii au ajuns deja: obligativitatea cursurilor de educaţie financiară! De unde începem şi unde ar trebui să ajungem din perspectiva educaţiei financiare în şcoli? Când se vor pregăti elevii români, în mod obligatoriu, pentru:

Potrivit unui ordin al Ministrului Educaţiei, începând cu anul şcolar 2013/2014 unii elevi vor avea ocazia să aprofundeze cunoştinţe despre asigurări încă din clasele primare. Printre disciplinele opţionale incluse în programa de se numără şi „Educaţia Financiară”. Studiul acestei discipline va începe în clasele a III-a şi a IV-a, doar ca materie opţională, inclusă în curriculum la decizia fiecărei şcoli.
Conţinutul cursului este un răspuns la iniţiativa dezvoltată de Comisia Europeană în toate statele membre ale UE şi are ca obiective educarea consumatorului şi dezvoltarea receptivităţii elevilor pentru domeniul financiar. Programa pentru „Educaţie Financiară” a fost elaborată în colaborare cu serviciul de educaţie al Băncii Naţionale a României, care a implementat cursurile pentru această disciplină în mai multe unităţi şcolare încă din anul  școlar 2010/2011.
Ministerul Educaţiei Naţionale nu a făcut încă publică programa analitică aferentă cursului menţionat pentru clasele primare, dar iată câteva dintre subiectele legate de asigurări, prezente în programa şcolară pentru elevii de liceu:

  •  informarea elevilor de liceu asupra problemelor financiare de bază, în calitate de consumatori de bunuri şi de servicii, în scopul realizării mai bunei lor protecţii;
  •  dezvoltarea receptivităţii pentru domeniul financiar-bancar, prin promovarea unor comportamente, deprinderi, atitudini şi valori care permit asumarea rolurilor şi a responsabilităţilor din viaţa de fiecare zi;
  •  dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de resursele financiare;
  •  responsabilitate în asigurarea persoanei, a familiei şi bunurilor sale;
  •  servicii de asigurare;
  •  riscuri şi asigurarea persoanei contra riscurilor;
  •  tipuri de asigurări obligatorii şi facultative: de viaţă, de sănătate, de pensie, de educaţie a copiilor, de călătorii, de bunuri aflate în proprietate;
  •  analizarea situaţiilor în care persoanele se pot confrunta cu riscuri şi a modului în care pot preveni aceste riscuri prin încheierea unor asigurări, în scopul dobândirii siguranţei financiare.

Fără îndoială, acest prim pas este unul binevenit, în condițiile în care, de cele mai multe ori,  facem apel la lipsa de educaţie a consumatorului de asigurări. Evident, efectele acestei măsuri vor fi vizibile cel mai devreme peste 10 ani, când actualii elevi vor deveni consumatori de servicii financiare şi de asigurări.

Care este următorul nivel în educaţia financiară?

În timp ce România face primii paşi în implementarea cursurilor opţionale de educaţie financiară, Marea Britanie trece, deja, la următorul nivel: obligativitatea cursurilor de educaţie financiară pentru elevii cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.

MAREA BRITANIE
96% dintre adolescenţi afirmă că îşi fac griji cu privire la gestionarea bugetului zilnic

Cum s-a ajuns aici? Rezultatul se datorează în cea mai mare parte campaniilor de popularizare realizate de ONG-urile ce militează pentru promovarea educaţiei financiare în şcoli. Urmare a unei ample campanii de popularizare a ideii de obligativitate, aproape 120.000 de britanici au semnat o petiţie online pe acest subiect în luna februarie a acestui an. Imediat după înaintarea petiţiei, autorităţile şi-au asumat implementarea măsurii. În luna iulie au confirmat intenţia de introducere în programa naţională de studiu a cursurilor, pentru ca în luna septembrie, Premierul David CAMERON să confirme oficial obligativitatea cursurilor de educaţie financiară.

DANEMARCA
73% dintre tinerii adulţi nu cunosc nimic despre ratele de dobândă.

De la ce vârstă încep elevii să înveţe despre asigurări?

Potrivit noii programe de studiu din Marea Britanie, elevii cu vârste între 11 şi 14 ani vor fi învăţaţi să-şi gestioneze bugetele proprii pe principiile vieţii de zi cu zi şi să-şi planifice nevoile financiare.
Elevii între 14 şi 16 ani vor aprofunda noţiunile de venituri şi cheltuieli, debit, credit şi, mai ales asigurări, economisire şi pensii, dar şi înţelegerea unei game largi de produse şi servicii financiare.
Părinţi vs. Şcoală: aşteptări de ambele părţi!
În România, nu doar pe subiectul educaţiei financiare, fiecare dintre părţile implicate:

STATELE UNITE
27% dintre tinerii adulţi cunosc detalii despre inflaţie, diversificarea riscului şi pot calcula dobânda simplă.

Școală – Părinţi aşteaptă ca cealaltă să facă primul pas.

În vreme ce, până acum, se considera că părinţii erau cei care trebuie să le ofere copiilor informaţiile primare cu privire la teme precum eduaţia financiară, iată că, a venit momentul ca şcoala să se implice.
Din păcate, efectele acestor cursuri vor fi vizibile peste ani dar, în același timp, rezultatele unor informări din partea şcolii, cel puţin în ceea ce priveşte asigurările, ar putea fi alterate de discuţii domestice de tipul: asigurătorii oricum nu plătesc daunele. Ceea ce înseamnă că aspectul teoretic, practic teoria predată la şcoală poate fi contrazisă de cruda realitate.

ROMÂNIA
??? Nu știm câţi dintre elevii români cunosc noţiunea de asigurare.

Tocmai de aceea, asigurătorii ar trebui să sprijine şi să militeze pentru obligativitatea unor astfel de cursuri şi să se implice în mod voluntar în organizarea unor astfel de activităţi.
În aceste condiții, ne putem întreba: Oare cât va mai trece până când elevii români vor putea completa o lucrare de control la asigurări, precum cea din imagine.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Lucrare de control! La asigurări!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!