Special
Luna asigurărilor de locuințe
Autor:Oana RADU
Vineri, 02 Octombrie 2015

Datele statistice arată cum, an de an, zeci de mii de locuințe din România sunt afectate de riscuri catastrofale precum inundații, alunecări de teren și uneori cutremure. Lor li se adaugă incendiile, furturile și alte riscuri la care locuințele noastre sunt expuse în fiecare clipă. 

Dată fiind nevoia de creștere a gradului de conștientizare a românilor cu privire la asigurarea locuințelor, a demarat cea de-a treia ediție a campaniei naționale de informare Octombrie – „Luna asigurărilor de locuințe”. Iată numai câteva dintre riscurile pe care trebuie să le luăm în calcul când ne întrebăm dacă locuința noastră are nevoie de o asigurare:

Inundații, alunecări de teren, cutremure

În primele 6 luni ale acestui an, inundațiile provocate de precipitații abundente au afectat peste 2.000 de locuințe, în timp ce, pe parcursul anului trecut, numărul acestora s-a ridicat la 9.273, conform datelor IGSU - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, datele furnizate de aceeași instituție arată că, în prima jumătate a acestui an, s-a constatat o creștere a numărului alunecărilor de teren, astfel încât, până în luna iulie, au fost înregistrate 30 de alunecări de teren care au generat avarierea a 30 de locuințe, comparativ cu anul trecut, când au fost avariate 21 de locuințe.

Mai mult, în primele 7 luni ale acestui an, s-au produs 197 de cutremure, ceea ce înseamnă că în România are loc un cutremur la 2 zile, medie înregistrată și în anul precedent, arată datele înregistrate de INFP – Institutul Național de Fizică a Pământului.

Furturi din locuințe și incendii

Catastrofele naturale nu sunt singurele riscuri care ameninţă locuinţele românilor. În România, datele furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române indică faptul că, în primele 6 luni ale anului 2015, polițiștii au fost sesizați cu privire la săvârșirea a 14.616 de furturi din locuințe, în 2014 înregistrându-se 29.925.

Totodată, serviciile profesioniste pentru situații de urgență au intervenit pentru lichidarea a 3.340 de incendii la locuințe în primele 6 luni ale anului 2015, numărul reprezentând un procent de 35% din totalul incendiilor produse la nivel național. În anul precedent, 5.999 de incendii au afectat locuințele românilor.

Principalele cauze generatoare de incendii în locuințe Luna Asigurărilor de Locuinţe OCTOMBRIE 5.999 incendii izbucnite în locuințe 29.925 furturi din locuințe 9.273 locuințe afectate de inundații Luna asigurărilor de locuințe sunt reprezentate de instalații electrice defecte sau improvizate, mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, coș, burlan de fum defect sau necurățat, fumat, acțiuni intenționate, precum și foc deschis.

Octombrie – „Luna asigurărilor de locuinţe”

Încă din decembrie 1989, luna octombrie este asociată, la nivel mondial, cu lupta împotriva catastrofelor naturale; autnci Adunarea Generală a Naţiunilor Unite desemna, oficial, data de 13 octombrie drept Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Campania naţională de informare „Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuinţe” este susţinută de PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor și Radio România Actualități, care difuzează spotul campaniei în luna octombrie.

Campania vizează creşterea gradului de conştientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuinţa, precum şi informarea acestora despre formele de protecţie financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative. Astfel, în cadrul campaniei, 500.000 de broşuri informative dedicate sunt distribuite în toată ţara, difuzarea acestora fiind dublată de o amplă campanie de comunicare în mediul online şi pe reţelele de socializare. Totodată, broșura informativă a fost distribuită împreună cu ediția din data de 9 octombrie a cotidianului Libertatea.

„Luna Asigurărilor de Locuinţe” beneficiază de sprijinul unor importante companii de asigurare şi de brokeraj care activează pe piaţa din România. Astfel, ASIROM VIG, GROUPAMA Asigurări, Gothaer Asigurări Reasigurări, OMNIASIG VIG, GENERALI România, ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, CREDIT Europe Asigurări, VERASIG Broker şi OTTO Broker susţin campania în calitate de Parteneri.

Mesajele campaniei sunt transmise către publicul larg cu sprijinul Partenerilor Media Wall-Street.ro, 9am.ro, Revista BIZ, Q Magazine, ZiuaVeche.ro, stirilepescurt.ro şi stirileimobiliare.ro.

De asemenea, distribuţia broşurilor este realizată şi cu sprijinul Partenerilor PRESTIGE Broker şi CAMPION Broker.

„Hall of Fame” și „Casa fără griji”

Ca și la edițiile precedente, campania are o componentă online bine promovată în special în social media. „Casa fără griji” este în acest an mascota care transmite zilnic mesajele campaniei cu privire la rolul și utilitatea asigurărilor de locuințe. Ea reușește să țină piept cu brio bombănelilor pesimistei „Case Morocănoase”, pe care o știți încă de anul trecut. Le puteți urmări dialogurile pe pagina de Facebook a campaniei: www. facebook.com/AsiguraTe.

Un plus de promovare a campaniei în social media a venit chiar de la cei care și-au exprimat dorința de a o susține. Astfel, în acest an, oricine a dorit să transmită mai departe mesajul campaniei a primit un kit personalizat pentru paginile sale de socializare online. Toți au intrat în „Hall of fame” al campaniei! Nu lipsește nici testul anual, care verifică atât nivelul de informare al românilor cu privire la asigurările de locuințe, cât și gradul lor de conștientizare a riscurilor la care le este expusă locuința. Testul este urmat și de un concurs care se desfășoară până la data de 1 noiembrie pe www.asigurarealocuintelor.ro. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Luna asigurărilor de locuințe).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!