eStyle
Mai mult decât un smartphone - SAMSUNG GALAXY NOTE GT-N7000
Autor:Rubrică realizată cu sprjinul www.evoMAG.ro

Aflat la graniţa dintre un smartphone şi un tablet PC, Samsung Galaxy Note GT-N7000 este un hibrid care încearcă să ofere utilizatorului avantajele ambelor gadget-uri, reunindu-le într-o singură formă modernă şi elegantă. Modelul vine cu stylus, S Pen, extrem de util pentru multe aplicaţii oferite de Samsung prin intermediul acestui nou model.

Primele impresii. Design
Că ai de-a face cu ceva mai mult decât un smartphone este evident încă de când dai prima dată cu ochii de Samsung Galaxy Note: cu un touchscreen de 5.3 inch, trece în mod clar peste dimensiunile obişnuite ale telefoanelor mobile, fără a te trimite însă imediat cu gândul la ideea de tablet PC în stilul iPad-ului sau al mai micului Galaxy Tab. Cu toate acestea, încearcă să combine „ce-i mai bun” din ambele „lumi”, rezultatul fiind un „telefon” extrem de subţire şi uşor, cu un design simplu şi modern în binecunoscutul stil Samsung. Ca un plus în ceea ce priveşte ergonomia, atunci când nu este folosit, stylusul este aşezat în locul său special din interiorul carcasei, în aşa fel încât să nu îl pierzi din greşeală şi nici să te incomodeze în vreun fel.
În cazul dispozitivelor hibrid de acest gen se ridică adesea problema impactului dimensiunilor mari ale ecranului asupra comodităţii utilizării. Însă Galaxy Note se află exact la limita la care poate fi manevrat comod de către utilizatori. Fie că optezi pentru tastarea „clasică” bazată pe utilizarea degetelelor mari de la ambele mâini cu telefonul dispus orizontal, sau îl orientezi vertical şi scrii cu stylus-ul ca într-o agendă, nu vei întâmpina probleme din cauza ecranului de 5.3”. Asta deoarece Galaxy Note compensează mărimea ecranului prin restul elementelor de design: foarte subţire (doar 9,65 mm), cu o greutate redusă (178 de grame) şi o carcasă acoperită pe toată partea din spate de o suprafaţă mată cu striaţii (romburi) care previn alunecarea. Desigur, manevrarea exclusiv cu o singură mână a telefonului este...cam greu de realizat. 

Funcţii. Mica agendă
Samsung Galaxy Note vine cu toate funcţiile pe care le aştepţi de obicei de la un smartphone, plusând însă la capitolul specificaţii tehnice şi abilităţi. Mai mult, Galaxy Note beneficiază de flexibilitatea şi versatilitatea sistemului de operare Google Android Gingerbread (2.3.5 pentru varianta testată), care oferă utilizatorului acces la o multitudine de aplicaţii din Android Market. Astfel, ai posibilitatea de a-ţi completa aplicaţiile preinstalate cu o varietate de alte programe, în funcţie de nevoile tale.  
Gadget-ul dispune de o camera foto puternică de 8 MP, cu bliţ şi auto-focus, care poate face înregistrări video full HD (1080p). În ceea ce priveşte realizarea de fotografii, utilizatorul are la dispoziţie o varietate de moduri fotografice (de exemplu, „portret”, „fotografii de interior”, „apus”), pe lângă posibilitatea de a modifica diverse setări. Cu asemenea specificaţii şi opţiuni, Galaxy Note poate înlocui fără probleme un aparat foto compact, scutindu-te de un gadget în plus de pus în bagaje.
Mai mult, dacă nu eşti întru totul mulţumit de fotografiile realizate, poţi chiar să le editezi direct pe telefon, Galaxy Note GT-N7000 dispunând de un editor de imagini destul de avansat.
Posibilităţile de editare nu se opresc numai la fotografii. Galaxy Note vine, de exemplu, şi cu un creator de videoclip-uri, unde poţi aplica diverse teme înregistrărilor făcute de tine, sau aplicaţia Polaris Office, o soluţie mobilă de Office care îţi permite să accesezi şi să editezi diferite formate de documente.
Cu toate acestea, „telefonul” este gândit în primul rând ca o mică agendă digitală. Astfel, una dintre principalele funcţionalităţi ale lui GT-N7000 o reprezintă posibilitatea de a lua notiţe de mână, scriind cu ajutorul unui stylus sau chiar cu degetul. Desigur, nu este exclusă nici opţiunea pentru obişnuita tastatură QWERTY şi „textul digital”, dacă acest lucru este mai simplu şi mai comod pentru utilizator.
Prin urmare, dacă eşti obişnuit să scrii de mână şi vrei să schiţezi un mic plan, să faci  o lista de cumparaturi, să notezi în grabă câteva lucruri, sau, pur şi simplu, să te joci desenând şi colorând cu degetele, însă nu mai vrei să aduni o sută de hârtii şi hârtiuţe pe birou sau prin buzunare, ai la dispoziţie aplicaţia S Memo şi o serie întreagă de opţiuni. Poţi alege între patru tipuri de „creion digital”: pix, pensulă, creion cu mină de grafit sau marker (modificând, pentru fiecare, grosimea liniei şi culoarea) şi 8 fundaluri diferite (inclusiv pătrăţele matematice, linii dictando sau chiar un portativ). Ba mai mult, poţi salva o notiţă în galeria telefonului, urmând ca de acolo să o prelucrezi folosind editorul de imagini.
De asemenea, S Memo include şi un sistem de recunoaştere a scrisului de mână şi de convertire a acestuia în „text digital”. Funcţia este deosebit de utilă în cazul în care notezi în grabă cu stylus-ul nişte informaţii importante şi vrei să le utilizezi apoi într-un document sau într-un mesaj. Din păcate, sistemul de convertire a notiţelor în text „digital” nu se descurcă întotdeauna excelent şi funcţionează eficient doar în anumite circumstanţe, fiind dedicat mai mult notiţelor „scrise” cu stylus-ul şi mai puţin cu degetul. Samsung îţi pune însă la dispoziţie un tutorial cu un set întreg de sugestii pentru îmbunătăţirea recunoaşterii scrisului cursiv, în aşa fel încât să optimizezi procesul.
Însă, în ciuda micilor probleme întâmpinate de convertirea notiţelor în digital, sistemul S Memo este util atât pentru activităţi de business, cât şi pentru momente de relaxare în care vrei pur şi simplu să desenezi jucându-te pe ecran. De notat este şi faptul că aplicaţia suportă gesturi multitouch (cu două degete) doar pentru operaţiuni precum zoom in/ zoom out, nu şi pentru scris.
Readers Hub, care oferă accesul utilizatorului la cărţi, ziare şi reviste digitale, este o altă aplicaţie care merita menţionată. Şi asta deoarece ecranul lui Galaxy Note, mai mare decât cel al unui smartphone obişnuit, îţi permite să citeşti e-books pe mobil într-un mod mult mai comod şi mai puţin obositor. Chiar dacă nu poate înlocui pe de-a-ntregul un e-book reader, Samsung Galaxy Note îţi permite să consulţi fără prea multe bătăi de cap anumite capitole dintr-o carte sau să te relaxezi citind pe durate scurte de timp, în metrou sau într-o sală de aşteptare.
Procesorul puternic dual-core ARM Cortex-A9 de 1.4 GHz şi touchscreen-ul high-resolution foarte sensibil la atingere dau împreună feeling-ul special al unui gadget care se mişcă foarte bine şi foarte repede. Astfel, poţi să urmăreşti videoclipuri la rezoluţie full HD sau să te joci pe mobil fără să întâmpini probleme sau neplăceri de ordin tehnic (precum timpi de răspuns slabi). Pe scurt, Samsung Galaxy Note GT-N7000 vine cu specificaţii tehnice foarte bune, care îi asigură performanţe remarcabile dincolo de un simplu telefon, demne de un tablet PC.

Concluzii
Samsung Galaxy Note GT-N7000 este, aşadar, un gadget performant cu un design simplu şi modern în binecunoscutul stil Samsung, potrivit atât pentru activităţi de business, cât şi pentru relaxare sau distracţie. Dimensiunile sale îl situează la graniţa dintre un smartphone şi un tablet PC, fără a-l plasa pe de-a întregul în niciuna dintre cele două categorii, dar tocmai de aceea oferind utilizatorului o flexibilitate deosebită în ceea ce priveşte aplicaţiile şi activităţile pe care le poate rula. Cu toate acestea, ecranul mare de 5.3” poate deveni incomod pentru cei care îşi doresc doar un smartphone. Dacă te afli însă în căutarea unui hibrid extrem de performant, care poate juca fără probleme şi rolul unui telefon, şi cel al unui tablet PC, Samsung Galaxy Note GT-N7000 e alegerea potrivită. Desigur, la un preţ pe măsură.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Mai mult decât un smartphone - SAMSUNG GALAXY NOTE GT-N7000).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!