Interviu
Marius POPESCU, Director General, ING Pensii
Autor:Daniela GHEȚU
Marti, 07 Septembrie 2010

În 17 septembrie 2007, sărbătoream momentul semnării primelor aderări la Pilonul II de pensii administrate privat. În cei trei ani parcurşi de atunci, sistemul de pensii private s-a consolidat şi a dovedit că este o soluţie solidă pentru a asigura participanţilor un venit suplimentar la pensie, reuşind să genereze rezultate pozitive chiar şi în contextul dificil al recesiunii. Despre perspectivele şi priorităţile Pilonului II, am stat de vorbă cu Marius POPESCU Director General, ING Pensii

PRIMM: În pofida momentului greu pe care îl traversau pieţele financiare, fondurile de pensii private din România au pornit „cu dreptul” în ceea ce priveşte rezultatele investiţionale. Care este situaţia în acest moment?

Marius POPESCU: Prudenţa administratorilor, strategia conservatoare de investiţii, cadrul legislativ şi, nu în ultimul rând, faptul că în momentul de debut al crizei financiare internaţionale fondurile de pensii private obligatorii din România erau încă foarte mici, aflându- se la început, au făcut ca Pilonul II să înregistreze randamente investiţionale superioare celor din sisteme cu o funcţionare mai îndelungată. Astfel, dacă în cursul anului 2008, anul lansării PII în România, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii înregistrau o pierdere medie de 23%, conform studiilor şi estimărilor OECD, Pilonul II din România aducea participanţilor un randament net superior inflaţiei. Per ansamblu, în primii doi ani de existenţă, fondurile de pensii private obligatorii au obţinut pentru participanţi un randament mediu anualizat de 16,6%, conform APAPR.

În ceea ce priveşte a doua parte a întrebării, aşa cum ştiţi, administratorii nu au voie să facă publice estimări privind performanţa viitoare a fondurilor de pensii. Cred însă că două aspecte sunt demne de luat în considerare: pe de o parte, beneficiem în România de unul dintre cele mai moderne sisteme private de pensii, ce înglobează numeroase elemente de siguranţă şi garanţii, care furnizează participanţilor atât performanţă, cât şi siguranţa banilor administraţi. Pe de altă parte, prin natura lor, sistemele de pensii implică investiţii pe termen lung şi foarte lung, şi ca atare trebuie privite şi evaluate din această perspectivă.

PRIMM: Care credeţi că ar trebui să fie priorităţile pieţei de pensii private în acest moment, cât şi pentru următorii ani?

M.P.: Sistemul privat de pensii din România este, după trei ani de la momentul lansării, un sistem consolidat şi modern, solid reglementat, supravegheat şi controlat, având numeroase elemente de siguranţă şi mecanisme de stimulare a concurenţei şi performanţei investiţionale. Ca atare, cred că „arhitectura” sistemului este una solidă, pe care trebuie însă să continuăm să construim, în beneficiul celor peste 5 milioane de participanţi actuali şi al celor care vor adera în viitor. Din păcate, îngheţarea contribuţiilor virate către Pilonul II la niveluri inferioare celor stabilite prin calendarul iniţial – şi ele foarte reduse, prin comparaţie cu cele practicate în alte state europene – a redus semnificativ volumul banilor care au intrat în sistem în ultimii ani. Majorarea contribuţiei la 3% în 2011, asumată de Executiv, este o veste bună pentru participanţi, însă o decizie de creştere mai accelerată a contribuţiilor în viitor ar fi salutară. Nu trebuie să uităm faptul că, în orice economie, fondurile de pensii stimulează economisirea pe termen lung, oferă cetaţenilor o diversificare a surselor de venit la vârsta pensionării şi, în acelaşi timp, asigură o alocare optimă a resurselor şi lichidităţilor financiare. De altfel, rolul benefic al fondurilor de pensii administrate privat, în special în perioade economice dificile – precum este cea pe care o parcurgem în prezent –, este confirmat o dată în plus de Banca Naţională a României, care notează în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare faptul că fondurile de pensii administrate privat au un rol important de amortizare a dezechilibrelor dintre cerere şi ofertă ce se pot manifesta pe pieţele financiare (...) în astfel de perioade.

PRIMM: Recesiunea a afectat grav şi piaţa locurilor de muncă, cu implicaţii directe în colectarea contribuţiilor la fondurile de pensii. Cum resimţiţi aceste efecte în activitatea companiei dumneavoastră?

M.P.: Recesiunea economică a afectat, într-adevăr, aproape orice activitate din România (şi nu numai); creşterea şomajului, închiderea unor companii, stagnarea sau chiar scăderea veniturilor salariaţilor sunt câţiva dintre factorii care au influenţat, implicit, şi industria pensiilor private. În aceste condiţii, pe parcursul anului 2009, la nivelul întregii pieţe, numărul de participanţi pentru care s-au încasat contribuţii a fost ceva mai restrâns, iar încasările din contribuţii au marcat o uşoară diminuare. De asemenea, un impact în acest sens l-a avut şi decizia de menţinere a contribuţiilor la nivelul anului 2008, respectiv la 2%. Totuşi, începând cu luna martie a.c., creşterea nivelului contribuţiilor la 2,5% şi stabilizarea relativă a economiei au determinat o revenire a încasărilor din Pilonul II; astfel că, la finele lunii iulie a.c., acesta administra active nete totale de peste 3,5 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 50% faţă de decembrie 2009.

În ceea ce ne priveşte, la ING Pensii ne-am confruntat în această perioadă cu aceleaşi provocări care s-au resimţit la nivelul întregii industrii şi, în sens mai larg, al întregii economii; totuşi, la finele lunii iulie 2010, peste 95% din cei 1,6 milioane de participanţi plătiseră cel puţin o contribuţie de la începutul colectării în sistem.

PRIMM: Subiectul pensiilor publice se află în centrul atenţiei, marcat de perspectiva nesustenabilităţii. Care ar putea fi strategia pentru ca măcar generaţiile viitoare de pensionari să nu mai fie atât de vulnerabile?

M.P.: În opinia mea, faptul că „subiectul pensiilor” se află în centrul atenţiei este un lucru pozitiv. În mod evident, dificultăţile cu care se confruntă sistemul public de pensii şi tensiunile apărute în ultima vreme în legătură cu acest subiect au efecte negative asupra fiecărei persoane din această ţară. Tocmai de aceea, cred eu, este corect şi dezirabil să fim extrem de conştienţi, să discutăm deschis şi să luăm măsurile necesare pentru ca, măcar pe termen lung, această problemă să fie soluţionată. Presiunile puse asupra sistemului public de pensii de îmbătrânirea populaţiei şi de reducerea populaţiei active nu sunt caracteristice doar României – peste tot în lume se întâmplă acelaşi lucru. În aceste condiţii, numeroase state au implementat încă de acum mulţi ani sisteme private de pensii, menite să completeze pe termen lung componenta publică, asigurând participanţilor un mijloc eficient, reglementat şi sigur prin care să îşi poată completa veniturile, la vârsta pensiei, până la un nivel decent. Dacă ne referim la situaţia României, putem spune că primii paşi în direcţia asigurării unui viitor mai bun au fost deja făcuţi – prin introducerea, în 2007, a sistemului privat –, însă este vital ca eforturile să nu se oprească aici şi să fie încurajată o dezvoltare mai accelerată a componentei private.

PRIMM: Ocupaţi de puţin timp poziţia de CEO al ING Pensii. Care sunt, în acest moment, priorităţile personale în ceea ce priveşte dezvoltarea ING Pensii?

M.P.: Ca Director General al ING Pensii, priorităţile pe care le vizez se circumscriu, în mod natural, direcţiilor strategice de dezvoltare a activităţii ING Pensii, dar şi demersurilor necesare pentru creşterea importanţei pensiilor private în economia românească. Concret, mă refer atât la obiective privind îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi controlul costurilor în activitatea companiei, la cele privind activitatea de investiţii a fondului administrat de ING, cât şi la proiectele menite să conducă la creşterea calităţii serviciilor oferite clienţilor. Informarea şi educarea continuă a participanţilor reprezintă, cu siguranţă, o altă prioritate pe „agenda” mea şi, de altfel, un demers pe care ING îl desfăşoară constant. Nu trebuie să uitam că vorbim despre o piaţă încă tânără, care trebuie formată continuu de toţi jucătorii, şi consider că acest obiectiv trebuie să fie şi în continuare unul strategic, pentru toţi participanţii din această piaţă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Marius POPESCU, Director General, ING Pensii).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!