Opinii
Medierea sursă de venituri pentru asigurători
Autor:Daniel SĂVESCU, Trainer şi Mediator Autorizat
Luni, 02 Septembrie 2013

Au trecut deja câţiva ani buni de când am auzit despre procedura medierii şi cu toate acestea confuzia asupra a ceea ce înseamnă această activitate persistă. Mai important, sunt încă necunoscute avantajele unice pe care această formă de rezolvare a conflictelor o prezintă atât în domeniul personal, cât şi în cel comercial.
Ce ar trebui să ştie toată lumea este faptul că în mediere scopul nu este acela de a dispune soluţii sau sentinţe în legătură cu întâmplări trecute, ci acela de a ajuta părţile să găsească soluţia de stingere a conflictului şi modul de continuare a relaţiei ÎN VIITOR.
Medierea este singura modalitate de rezolvare a conflictelor care are ca scop repararea şi consolidarea relaţiei dintre părţi pe viitor.
Acest lucru se realizează prin tehnici de intervenţie specifice care nu sunt utilizate în nicio instanţă judecătorească, curte de arbitraj sau notariat. De aceea, faptul că legiuitorul a abilitat judecătorii, avocaţii şi notarii publici să fie mediatori din oficiu nu implică neapărat şi faptul că aceştia pot face o mediere care să îşi atingă scopul descris mai sus. De aceea, recomandarea noastră pentru cei care doresc o mediere este să apeleze la un mediator care a urmat şi a absolvit un curs de mediator autorizat de Consiliul de Mediere.
Cum poate medierea să aducă venituri unui asigurător? Foarte simplu. Este ştiut faptul că rata medie de reînnoire a contractelor de asigurare este între 70 – 90%.
Ce se întâmplă cu restul de 10-30% din contracte? Ori au o ofertă mai bună din partea unui alt asigurător, ori nu mai dispun de fondurile necesare plăţii primei de asigurare, ori au fost nemultumiţi în legătură cu modul de regularizare a daunelor.
La acest din urmă capitol,  asigurătorii ar putea utiliza medierea ca “Sursă de Venituri”.
Cum? Aproximativ 75% din poliţele nereînnoite provin din nemulţumiri la daune. Dacă se accesează medierea şi se rezolva unul din trei cazuri, avem un plus de 2,5% -7,5% pe gradul de reînnoire. Ceea ce, în contextul actual, reprezintă o cifră tentantă, iar pentru unii asigurători ar însemna modificarea  rezultatului financiar,  respectiv trecerea de la pierdere la profit.

“E nevoie doar de dorinţa de a îmbunătăţi rezultatul financiar”

Până în prezent, modalitatea uzuală de rezolvare pe cale amiabilă prevede concilierea prealabilă, conciliere la care asigurătorii de regulă nu participă sau, chiar dacă participă, nu acordă mandate de negociere celor pe care îi desemnează să îi reprezinte la conciliere. Şi în final se ajunge, cu un număr mare de cazuri, la ASF şi/sau la instanţa judecătorească şi, chiar şi în situaţia în care asiguratul câstigă în instanţă, el rămâne tot nemulţumit şi nu numai că nu reînnoieşte poliţa în cauză,  dar nici nu mai încheie alta cu asigurătorul respectiv.
Avantajele medierii sunt:

  •  confidenţialitatea;
  • durata mult redusă de rezolvare a cazului;
  •  costuri mult reduse cu onorariile de rezolvare a conflictului;
  •  obţinerea unei soluţii stabilită de părţi şi asigurarea continuităţii relaţiei comerciale, conducând la venituri suplimentare şi la creşterea gradului de satisfacţie al clienţilor.

Asigurătorilor care doresc o creştere a veniturilor din asigurări le recomand să implementeze medierea ca prim pas în cadrul procedurii de rezolvare amiabilă a conflictelor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Medierea sursă de venituri pentru asigurători).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!