Interviu

Michaela KOLLER Director General, Insurance Europe

Autor:Mihaela CIRCU
Vineri, 17 Mai 2019

PRIMM: Orașul București se mândrește va găzdui cea de-a XI-a ediție a Conferinței Internaționale Insurance Europe. Care au fost criteriile care au stat la baza alegerii României?

Michaela KOLLER: Suntem încântați că vom organiza la București ediția din 2019 a Conferinței Internaționale Insurance Europe. Este un moment istoric, de vreme ce este pentru prima oară când această conferință va fi organizată într-o țară din Europa Centrală și de Est și vine într-un moment în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

În ceea ce privește modul în care a fost luată această decizie, întregul proces a început când membrii noștri s-au oferit voluntari pentru a găzdui acest eveniment și și-au prezentat propunerile către Comitetul Executiv al Insurance Europe. Aceste propuneri au inclus nivelul de sprijin pe care piețele îl pot aduce, precum și motivul care ar face ca alte piețe să fie interesate de o vizită. UNSAR, membru al organizației noastre și care reprezintă România, a prezentat o ofertă bună și am decis să organizăm evenimentul la București.

PRIMM: Genericul celei de-a XI-a ediții a conferinței este „Pe repede înainte - Viitorul industriei de asigurări”. Ce fel de teme vor fi abordate în cadrul acestui reuniuni?

M.K.: Conferința va aborda o serie de subiecte cheie pentru industrie. Acestea includ viitorul industriei, protejarea societăților sustenabile și adaptarea viitoare a regulamentelor. De asemenea, vom avea și sesiuni cu privire la educația financiară în secolul XXI, dar și despre cum putem face față catastrofelor naturale, precum și sesiuni cu privire la asigurarea cibernetică.

PRIMM: Cum caracterizați rolul pe care Insurance Europe îl joacă la nivel european? Cum sprijiniți activitatea asociațiilor naționale?  

M.K.: Rolul nostru este să reprezentăm membrii organizației noastre - asociațiile naționale de asigurări - în fața factorilor de decizie și a autorităților de reglementare, atât în Europa, cât și la nivel internațional. Lucrăm alături de membrii noștri pentru a obține o reglementare eficientă și efectivă. Prin intermediul membrilor noștri, reprezentăm 95% din totalul primelor încasate la nivel european. Prin urmare, suntem cu adevărat vocea industriei europene de asigurări, incluzând aici toate tipurile de companii de asigurări.

PRIMM: UNSAR celebrează 25 de ani de activitate. Cum caracterizați colaborarea dintre UNSAR și Insurance Europe?

M.K.: UNSAR este un membru de valoare al Insurance Europe, iar relația noastră cu UNSAR este una puternică și constructivă. Aducând în același loc diferiți jucători din piața europeană de asigurări, oferim UNSAR oportunitatea de a schimba idei cu alte asociații și, pășind împreună spre o reglementare bună, putem obține mult mai multe rezultate.

PRIMM: Luând în considerare cadrul actual de reglementare legislativă, care sunt, din perspectiva industriei, principalele revizuiri necesare?

M.K.: Sunt multe inițiative legislative în dezvoltare care sunt importante, incluzând eforturile Comisiei Europene pe segmentul Capital Markets Union (CMU), sustenabilitate și IFRS 17. Dar, dacă ar fi să aleg două dintre inițiativele legislative extrem de importante, aș alege revizuirea actualei directive Solvency II, care trebuie realizată până la sfârșitul anului 2020, și revizuirea PRIIPs, care trebuie sa înceapă anul acesta.

Solvency II este setul de reguli privind cerințele de capital, managementul riscurilor și raportare pentru companiile europene de asigurări, ceea ce asigură o protecție sporită a consumatorilor. Este, probabil, cel mai sofisticat cadru legislativ din lume și stabilește standarde foarte înalte la nivel de guvernanță, gestionarea riscurilor și raportare. Cu toate acestea, sunt necesare câteva îmbunătățiri în acest sens. Problema este că Solvency II tratează asigurătorii ca pe investitori pe termen scurt, când ei nu sunt investitori pe termen scurt. Acest lucru duce la cerințe de capital care sunt foarte ridicate în relație cu adevăratele riscuri pe termen lung cu care se confruntă asigurătorii, ceea ce dăunează abilității asigurătorilor de a oferi anumite produse și investiții pe termen lung. De vreme ce industria noastră este cel mai mare investitor instituțional al Europei, administrând bunuri în valoare de peste 10 trilioane euro, factorii de decizie trebuie să îndrepte lucrurile atât la nivelul economiei, cât și la nivelul consumatorilor.

Regulamentul PRIIPs a introdus „documente informative esențiale” (KIDs - key information documents) armonizate pentru toate produsele de investiții bazate pe asigurări. Deși PRIIPs a intrat în vigoare în ianuarie 2018, există în continuare întrebări majore cu privire la utilitatea sa în asigurarea furnizării de informații de înaltă calitate către consumatori. Acest lucru este provocat, în primul rând, de faptul că regulamentul este foarte prescriptiv și permite o flexibilitate redusă, încercând în același timp să capteze o gamă foarte largă de produse.

Prin urmare, de cele mai multe ori, caracteristicile specifice ale produselor de asigurare nu se regăsesc în normele detaliate care vorbesc despre conținutul KIDs. Revizuirea PRIIPs ar trebui să abordeze aspecte legate de prezentarea performanțelor, riscurilor, a caracteristicilor de asigurare și dezvoltarea produselor cu mai multe opțiuni de bază, pentru a asigura companiile de asigurări că le pot oferi consumatorilor informații cu privire la produsele lor.

PRIMM: Una dintre soluții pentru creșterea gradului de penetrare în Europa Centrală și de Est este educația financiară. Ce recomandări le puteti oferi în acest sens asociațiilor naționale, autorităților și stakeholderilor

M.K.: Acesta este un subiect extrem de important și mă bucur că va fi luat în discuție într-una din sesiunile din cadrul conferinței. Știu, de asemenea, că este și un subiect asupra căruia Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR, și-a adus o contribuție mare în România.

Educația financiară joacă un rol vital în a asigura că europenii dețin cunoștințele, dispun de încrederea și abilitățile necesare pentru a îmbunătăți propria înțelegere a produselor și conceptelor financiare. Este o abilitate de bază, care trebuie dezvoltată din vreme, chiar în timpul școlii, pentru a încuraja un comportament financiar responsabil și pentru a genera cunoștințele și încrederea necesare pentru asumarea propriului viitor financiar. Industria europeană de asigurări este angajată într-o gamă largă de inițiative menite să crească educația financiară a cetățenilor și înțelegerea asigurărilor.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Michaela KOLLER Director General, Insurance Europe).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: