Asigurări
Mineritul - o nouă oportunitate pentru industria de asigurări?
Autor:Adrian MOŞOIANU
Luni, 03 Februarie 2014

Guvernul a înăsprit recent obligațiile companiilor miniere privind garanțiile financiare pentru protecția mediului. O noutate foarte importantă este că acestea vor putea fi îndeplinite și prin încheierea de polițe de asigurare.

Scandalul Roșia Montană, dar și goana după reindustrializare și energie ieftină au readus în prim-planul dezbaterilor publice din România tema mineritului. O temă care părea până nu demult aproape cu totul îngropată și din care nu rămăseseră decât preocupările cu privire la costurile de închidere și ecologizare a minelor dezafectate și la recalificarea și protecția socială a minerilor care urmau să-și piardă locurile de muncă.
Iată însă că noile realități economice impuse de criză readuc în prim-plan bătălia pentru resurse naturale și pentru generarea cât mai accesibilă de curent electric. În consecință, se vorbește tot mai mult despre redeschiderea minelor scoase din producție, precum și despre extinderea celor aflate încă în activitate. Mai mult, se pune problema deschiderii unor noi exploatări miniere, nu doar de aur, ci și de uraniu.

7,9% este procentul cu care s-a scumpit în 2013 curentul electric în România, la consumatorii finali.

Legislație de mediu înăsprită

Însă de când subiectul mineritului a părut că a ieșit din actualitate pentru România, legislația de mediu din Uniunea Europeană, legată de acest sector economic, a cunoscut importante modificări, în sensul înăspririi acesteia. În plus, ampla controversă națională și internațională cu privire la proiectul exploatării aurifere de la Roșia Montană și la riscurile de mediu presupuse de aceasta i-au determinat pe guvernanții de la București să treacă și ei la updatarea reglementărilor românești în domeniu. Iar o componentă cheie a acestui set de reglementări este cea referitoare la garanțiile pe care companiile miniere trebuie să le constituie pentru situațiile nefericite în care activitatea lor ar avea ca rezultat prejudicierea biosferei.
În acest sens, trebuie subliniat că, până de curând, legislația românească privind garanțiile de mediu pentru proiecte miniere data de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. De-abia la începutul acestei luni, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Ministerul Economiei au emis un Ordin comun „pentru aprobarea Instrucțiunilor tehnice privind aplicarea și urmărirea măsurilor stabilite în planul de refacere a mediului, în planul de gestionare a deșeurilor extractive și în proiectul tehnic de refacere a mediului, precum și modul de operare cu garanția financiară pentru refacerea mediului afectat de activitățile miniere”. Precedentele instrucțiuni pe această temă fuseseră emise în mai 2004.

4 mil. lei este valoarea minimă a lucrărilor de mediu pentru care o companie minieră își poate îndeplini obligația de constituire a unei garanții în acest sens și prin încheierea unei polițe de asigurare.

1% - 5% din suma asigurată este costul primei de asigurare pentru polițele de asigurare de mediu în Statele Unite și Canada.

Proiectele mari – deschise și asigurătorilor

Noua reglementare înăsprește și detaliază obligațiile de mediu ale companiilor care operează exploatări miniere, în primul rând pe cele financiare. Și vine cu o noutate foarte importantă și posibil atractivă pentru companiile de asigurări. Astfel, articolul 5 al instrucțiunilor tehnice stipulează că Garanția financiară pentru refacerea mediului, în cazul licenței de explorare sau exploatare, poate fi constituită de titular sub formă de depozit bancar, scrisoare de garanție bancară și/sau sub forma unei polițe de asigurare încheiate în favoarea titularului la un asigurător recunoscut. Până la actualizarea de anul acesta a instrucțiunilor, acestea prevedeau că Garanția financiară pentru refacerea mediului, în cazul licenței de explorare/exploatare și al permisului de exploatare, poate fi sub formă de depozit bancar, scrisoare de garanție bancară irevocabilă sau alte modalități prevăzute de lege. Depozitul bancar ce constituie garanția financiară pentru refacerea mediului va fi depus la o bancă agreată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
Trebuie spus că, potrivit formulării conținute de instrucțiunile emise recent de autorități, doar companiile cu licențe de explorare și exploatare minieră, nu și cele doar cu permise de prospecțiune sau exploatare, au posibilitatea de a își îndeplini obligația de a constitui garanții pentru refacerea mediului prin încheierea de polițe de asigurare. De asemenea, această posibilitate le este rezervată companiilor care dezvoltă proiecte miniere de mari dimensiuni și care presupun riscuri de anvergură. Asta pentru că, la articolul 6, se stipulează că Garanția financiară pentru activitățile miniere care implică lucrări de închidere, ecologizare, reabilitare a mediului și monitorizare postînchidere cu valori mai mici de 4.000.000 lei se constituie exclusiv sub forma unui depozit bancar.
Potrivit instrucțiunilor, indiferent de instrumentul financiar prin care este constituită, garanția financiară pentru refacerea mediului trebuie să acopere toate costurile pentru execuția activităților de închidere, ecologizare și monitorizare postînchidere necesare a fi executate pentru reabilitarea factorilor de mediu afectați de activitățile miniere. Aceste polițe fac parte din categoria asigurărilor de garanții și poartă numele de environmental surety bonds. 

17-20 de ani este perioada preconizată de exploatare pentru proiectul aurifer de la Roșia Montană.

195,87 mil. lei este valoarea primelor brute subscrise din asigurări de garanții pe piața românească în primele 11 luni din 2013.

Avantajele polițelor de asigurare

 Marele avantaj pe care îl prezintă polițele de asigurare de garanții comparativ cu garanțiile bancare (fie ele depozite sau scrisori de garanție) îl reprezintă faptul că cei interesați nu au de achitat decât costul propriu-zis al poliței, respectiv prima de asigurare, nemaifiind nevoiți să își blocheze în bancă lichidități importante. O măsură similară, luată în 2009, a fost determinantă pentru dezvoltarea pieței românești de asigurări de garanții, pe segmentul de achiziții și lucrări publice.
Până atunci, legislația prevedea că garanțiile de participare la licitații și de bună execuție a contractelor, pe care autoritățile publice contractante trebuia să le solicite firmelor contractoare, se puteau constitui doar prin scrisori de garanție bancară, nu și prin polițe de asigurare de garanții. Companiile de asigurări făceau de mai mult timp lobby pe lângă instituțiile statului pentru modificarea legislației, astfel încât garanțiile constituite prin polițe de asigurare să nu mai fie discriminate în raport cu cele bancare la contractele de achiziții publice.
În iulie 2009, Guvernul Boc modifica normele metodologice ale OuG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, care, de atunci, prevăd că atât garanțiile de participare la licitațiile de achiziții publice, cât și cele de bună execuție a contractelor atribuite se constituie fie prin virament bancar, fie printr-un instrument de garantare emis de o societate bancară ori de o societate de asigurări. Potrivit ultimelor date ale ASF, în primele 11 luni ale anului trecut, primele brute subscrise din asigurări de garanții s-au ridicat la 195,87 milioane lei, de 6 ori mai mult decât în 2009 (32,7 milioane lei).

-26,17% este procentul cu care a scăzut anul trecut producția de cărbune a României, comparativ cu 2012.

146 mil. USD este garanția anuală de mediu pentru proiectul minier de la Roșia Montană.

Roșia Montană nu este singura miză

Dacă va fi în cele din urmă aprobat și demarat, proiectul minier de la Roșia Montană ar putea fi o... mină de aur și pentru asigurători, bineînțeles, cu riscuri pe măsură. Potrivit declarațiilor de anul trecut ale Ministrului Mediului, Rovana PLUMB, garanția de mediu pentru acest proiect este de 146 milioane USD anual, plus o garanţie suplimentară, de prevenire a accidentelor de mediu, în valoare de 25 milioane USD anual. România intenționează însă să deschidă sau să extindă și alte exploatări miniere.
Astfel, oficiali din Departamentul de Energie declarau, anul trecut, că „sunt şanse foarte mari” ca Guvernul să găsească bani pentru exploatarea unui zăcământ de uraniu în judeţele Neamţ şi Harghita. Zăcământul de la Tulgheş (Harghita) - Grinţieş (Neamţ) este considerat cel mai bogat din ţară, iar intenţia deschiderii exploatării miniere de la Grinţieş datează încă din 1998. Se intenționează, de asemenea, redeschiderea sau extinderea mai multor exploatări miniere carbonifere, în special în județul Gorj.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Mineritul - o nouă oportunitate pentru industria de asigurări?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!