Eveniment Internaţional
Moldova Business Week 2010
Autor:Oleg DORONCEANU
Marti, 13 Iulie 2010

Atragerea investiţiilor străine este o necesitate pentru ţările care vizează accederea în cadrul UE şi dezvoltarea durabilă a economiei naţionale. Republica Moldova nu este o excepţie din acest peisaj, oportunităţile pieţei locale fiind prezentate investitorilor străini în cadrul Forumului Internaţional „Moldova Business Week 2010”, desfăşurat în perioada 22-25 iunie la Chişinău.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Economiei şi Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova, în cadrul acestuia având loc şi şedinţa Forumului Economic Vienez, una dintre cele mai importante asociaţii europene non-guvernamentale pentru promovarea investiţiilor în ţările riverane Mării Adriatice şi Mării Negre. La eveniment au participat circa 600 de companii din 19 ţări, printre care agenţi economici din România, Italia, Federaţia Rusă, Turcia, Republica Cehă şi Polonia.

Forumul, sprijinit de Revista PRIMM Asigurări & Pensii în calitate de Partener Media, a avut ca scop atragerea investiţiilor străine, facilitarea dialogului între investitori şi companiile locale şi evidenţierea sectoarelor cu potenţial ale economiei moldoveneşti, potrivit Ministrului Economiei, Valeriu LAZĂR.

Un start întârziat

Având la începutul anilor ’90 una dintre cele mai sărace economii post-socialiste din Europa, relansarea economică a Republicii Moldova a început abia în 2000. Până în anul 2008, economia a urmat o perioadă de creştere susţinută, având o evoluţie a PIB-ului nominal de 6% pe an (în mare datorată exploziei consumului), totalizând 6,1 miliarde USD în 2008. Astfel, cu o populaţie de 3,56 milioane locuitori, Republica Moldova a înregistrat un nivel al PIB-ului per capita de 1.694 USD, ocupând locul 141 în lume. Prin comparaţie, România are un PIB per capita de 7.300 USD.

În anul 2008, aproximativ 30% din PIB-ul Moldovei era reprezentat de banii trimişi acasă de muncitorii din străinătate, un sfert din populaţia țării lucrând peste graniţe. Segmentul serviciilor deţinea ponderea cea mai însemnată în PIB-ul ţării, cu o cotă de 61,3%, urmat de industrie – 14,4% şi agricultură – 8,9%.

După o scurtă perioadă de reforme la începutul deceniului, creşterea facilă a dus la epuizarea avântului reformator, iar economia a rămas ţintită pe loc de distorsionarea preţurilor şi incapabilă de a crea noi locuri de muncă. Mai mult, criza globală a scos la lumină vulnerabilitatea Moldovei. Remitenţele au scăzut cu 40% în 2009, iar PIB-ul s-a prăbuşit la 5,4 miliarde USD, de la 6,1 miliarde USD în 2008, consumul domestic diminuându-se cu 12%.

Ţinând cont şi de instabilitatea politică din acea perioadă, veniturile bugetului de stat s-au redus în 2009 cu 13,8%, până la 2,1 miliarde USD, fiind înregistrat un deficit bugetar de 7,8% la finele anului 2009. Totodată, datoria externă a Moldovei a cumulat în anul precedent 4,4 miliarde USD, faţă de 4,1 mld. USD în 2008. Totuşi, ponderea datoriei externe în PIB este mai mică de 30%, fiind datorii contractate de la organisme internaţionale pe termen lung şi având dobânzi mici, a reiterat în cadrul evenimentului Dorin DRĂGUŢANU, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Acesta a precizat că BNM are rezerve suficiente, atât pentru acoperirea datoriilor, cât şi pentru protejarea valutei naţionale.

Pe valul reformelor

În ultimele luni ale anului precedent, dar şi în primul trimestru din acest an, au fost aplicate o serie de măsuri menite să impulsioneze dezvoltarea economiei locale şi să faciliteze accesul investitorilor străini către aceasta. Au fost înlăturate barierele comerciale şi a fost susţinută liberalizarea pieţei locale. De asemenea, a fost îngheţată creşterea salariilor pentru angajaţii bugetari şi a crescut preţul serviciilor publice până la nivelul recuperării costurilor, iar Banca Naţională s-a concentrat asupra inflaţiei, care a atins 0,4% în 2009.

Politica investiţională a Republicii Moldova se caracterizează prin protejarea investiţiilor şi a proprietăţii private prin garanţii contra exproprierii nejustificate şi confiscării. Legislaţia naţională este bazată pe principiul nediscriminării investitorilor străini şi locali, a accentuat Premierul moldovean Vlad FILAT, în deschiderea lucrărilor Forumului investiţional. De asemenea, creşterea economică a fost reluată în acest an, şi vom continua cu reforma fiscală, bugetară şi consolidarea finanţelor publice, a adăugat la rândul său Guvernatorul BNM.

Urmând obiectivul de integrare în UE, autorităţile au demarat negocierile pentru un nou tratat de cooperare, fiind semnat şi un acord cu SUA, pentru un program de 262 milioane USD. De asemenea, la începutul acestui an, FMI a aprobat un program de asistenţă de 574 milioane USD pentru Republica Moldova, fapt care transmite un semnal pozitiv pentru investitori. Totodată, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a implementat 57 de proiecte în Moldova, cu o valoare totală de 547,2 milioane euro.

Cine investeşte în Republica Moldova?

În prezent, companii din 91 de ţări au plasat investiţii în Moldova, cea mai însemnată pondere revenind ţărilor membre UE, urmate de cele din spaţiul CSI, SUA şi Canada, a declarat în cadrul evenimentului Ministrului Economiei. Potrivit oficialului citat, investitorii străini şi locali sunt egali în faţa legii, fără a exista discriminări în funcţie de cetăţenie sau rezidenţă. Nu există restricţii în ceea ce priveşte volumul capitalului investit, exceptând capitalul social minim necesar pentru înfiinţarea companiei, aplicat atât societăţilor locale, cât şi celor străine.

Volumul total al investiţiilor străine directe (ISD) a atins în 2009 o valoare de aproximativ 2,6 miliarde USD. Olanda are cea mai însemnată contribuţie, de 283 milioane USD, urmată de Cipru – 190 milioane USD, Italia – 190 milioane USD, Germania - 125 milioane USD şi România – 106,1 milioane euro. Volumul profitului reinvestit raportat la total investiţii s-a majorat, de la 1,2% în 2000, la 12,4% în 2009, ceea ce vorbeşte despre încrederea partenerilor care deja au investit în economia locală.

Odată cu aderarea Moldovei la OMC în 2001, se aplică politici de tarife în conformitate cu prevederile acestei organizaţii. Autorităţile nu aplică restricţii cantitative sau de altă natură pentru importurile care sunt conforme cu politicile OMC.

Volumul exporturilor a totalizat 1,29 miliarde USD în 2009, 52,3% plecând către ţările UE (678,5 milioane USD) şi 37,8% - către statele din spaţiul CSI. Astfel, Rusia este responsabilă pentru 22,1% din total exporturi, urmată de România - 18,5%, Italia – 10,5% şi Ucraina – 6,3%.

De asemenea, volumul importurilor a cumulat 3,27 miliarde USD în anul precedent, ţările din UE exportând în Moldova mărfuri în valoare de 2,1 miliarde USD sau o cotă de 25,2%. România deţine poziţia a treia ca ţară de origine a importurilor, cu o cotă de 9,5%.

Piaţa asigurărilor - deschisă pentru investiţiile străine

Parlamentul de la Chişinău va promova un pachet de legi pentru eliminarea birocraţiei şi relaxarea relaţiilor între agenţii economici locali şi investitorii străini, a menţionat în cadrul evenimentului Veaceslav IONIŢĂ, Preşedintele Comisiei de Buget şi Finanţe din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a subliniat faptul că autorităţile vor acorda o atenţie deosebită segmentului de asigurări şi pensii private, care are nevoie de o „încurajare”.

Mai puţin de un procent din populaţia ţării este asigurată pentru riscurile de catastrofă, şi aici intervine sarcina operatorilor privaţi de a se implica activ în promovarea acestor clase, a evidenţiat IONIŢĂ. De asemenea, un alt domeniu pe agenda de zi a autorităţilor este şi cel al reformării sistemului de asigurări medicale, în direcţia deschiderii accesului la acest segment pentru operatorii privaţi, măsură care va conduce la o dublare a primelor în termen de 3 ani de zile pe acest segment, subliniază oficialul citat.

Nu în ultimul rând, reforma în domeniul pensiilor private este un subiect sensibil pentru piaţa locală de profil, astfel că în 2009 Fondul de Pensii gestionat de către stat a înregistrat un deficit de 15%, acesta urmând să crească în următorii ani. Deocamdată nu putem discuta despre introducerea Pilonului II, dar susţinem reglementarea Pilonului III şi introducerea deductibilităţilor fiscale pentru acesta, conchide IONIŢĂ.

Legat de acest subiect, Sergiu COSTACHE, Preşedintele Media XPRIMM, s-a pronunţat pentru necesitatea realizării reformei pensiilor, prin dezvoltarea sistemului de pensii private. În acelaşi timp, este nevoie de o promovare intensă şi de o dezvoltare a culturii asigurărilor la nivel intern, prin educarea populaţiei, dar şi extern, pentru a atrage în piaţă investitori străini care, spre deosebire de companiile locale, deţin capitalul şi know-how-ul necesare pentru impulsionarea acestui segment în Moldova, a adăugat Sergiu COSTACHE.

Piaţa de asigurări din Republica Moldova a atins 52,6 milioane euro în 2009, fiind o piaţă tânără şi cu un potenţial semnificativ de creştere, a declarat în cadrul evenimentului Aurica DOINA, Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). Deşi densitatea asigurărilor (16 euro pe cap de locuitor) e scăzută comparativ cu media europeană, investiţiile străine îşi fac deja simţită prezenţa pe acest segment, iar intrarea noilor jucători nu va face decât să impulsioneze dezvoltarea firească a pieţei locale, apreciază Aurica DOINA. În prezent, Rusia deţine o cotă de 33% în total investiţii străine realizate pe piaţa locală a asigurărilor, urmată de Austria - 29% şi Marea Britanie - 15%.

Care sunt aşteptările pentru 2010?

Perspectivele pentru anul 2010 sunt încă umbrite de instabilitatea politică din ţara vecină. Deşi există semne clare de revenire a economiei, sunt multe riscuri care ţin de pieţele străine, la care se adaugă problema remitenţelor, banii trimişi de cetăţenii moldoveni din afară fiind tot mai puţini în această perioadă.

Autorităţile sunt însă optimiste, prognozând pentru anul 2010 o valoare a PIB-ului nominal de 5,2 miliarde USD, cu o creştere reală de 2,5% faţă de 2009. PIB-ul Moldovei în trimestrul I al anului 2010 a fost de 1,1 miliarde USD, în creştere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. Fondul Monetar Intenţional prognozează pentru 2010 o creştere a PIB-ului în Moldova de 2,5%, pentru 2011 - de 3,6%, iar pentru 2012 - de 5%. Banca Mondială, de asemenea, prognozează o creştere a PIB-ului în 2010 de 2,5%, în 2011 - de 3,6% şi de 4,5% în 2012.

Erhard BUSEK, Preşedintele Forumului Economic Vienez, a menţionat că în Republica Moldova au loc schimbări în bine şi acestea sunt un argument bun pentru investitori, volumul afacerilor urmând un trend crescător.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Moldova Business Week 2010).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!