Eveniment Internaţional
Monte Carlo: Les Rendez-Vous de Septembre

11-17 septembrie 2010

De mai bine de 50 de ani, începutul lunii septembrie înseamnă pentru elita pieţelor mondiale de asigurări, reasigurări şi brokeraj Reuniunea de la Monte Carlo - Les Rendez-Vous de Septembre (RVS). Anul 2010 nu a fost o excepţie în acest sens, principatul monegasc întărindu-şi renumele de teren neutru şi “fertil” pentru negocierea şi reînnoirea programelor de reasigurare pentru anul următor între liderii mondiali în domeniu.

În pofida crizei financiare din anul precedent, precum şi a unor dificultăţi cu care s-au confruntat mai multe companii de renume mondial, evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 2.500 de specialişti din 80 de ţări (reasigurători, asigurători, brokeri, consultanţi financiari şi presa internaţională), confirmând statutul RVS drept una dintre cele mai mari şi importante reuniuni internaţionale de profil.

La ediţia 2010 a tradiţionalei întâlniri, Media XPRIMM a fost reprezentată de o echipă formată din Alexandru CIUNCAN, Business Development Director, Vlad PANCIU, Coordonator XPRIMM TV, şi Oleg DORONCEANU, International Markets Coordinator.

Piaţa şi-a revenit, unde plasăm capitalul?


Pentru industria internaţională de reasigurare, ediţia din acest an a Rendez-Vous de Septembre (RVS) a amintit de evenimentul similar din 2007, ţinând cont de faptul că „capitalul de reasigurare şi-a revenit din criza financiară şi a demonstrat o creştere”, potrivit lui Henry KEELING, CEO, International Operations, Guy CARPENTER. Astfel, reasigurătorii trebuie să vină cu strategii noi de eficientizare a excesului de capacitate pe piaţa internaţională de profil, concentrându-se pe pieţele emergente şi investind în tehnologii noi.

Vorbind în acest context despre strategia Guy CARPENTER pentru anul viitor, compania ia în considerare dezvoltarea segmentului de microasigurare, industrie evaluată de către experţi la aproximativ 1 miliard USD şi cu un potenţial de creştere în viitor până la 5.000 miliarde USD.

Unul dintre punctele importante discutate la RVS a fost politica divergentă pe care o urmează în acest moment companiile de asigurări şi reasigurări. Tarifele practicate de reasigurători sunt, în general, în scădere. În acelaşi timp, preţurile practicate de asigurători se reduc într-un ritm mult mai accelerat, ceea ce nu face altceva decât să scadă capacitatea acestora de a ceda riscuri în reasigurare.

Pe de altă parte, reasigurătorii sunt puşi în situaţia în care nu mai pot reduce prea mult preţurile, din cauza evenimentelor catastrofale din prima jumătate a anului - cutremurele din Chile, Haiti, furtunile din Australia şi Europa sau dezastrul ecologic din Golful Mexic. Mai mult, trebuie luate în considerare efectele pe termen lung ale daunelor curente, deoarece se poate simţi o tendinţă de creştere a inflaţiei în majoritatea ţărilor de pe glob. De asemenea, randamentele investiţionale au fost afectate de turbulenţele financiare din pieţele de capital şi de ratele mici ale dobânzilor.

Reasigurătorii contraatacă


Un alt subiect dezbătut intens în cadrul RVS a fost şi excesul de capacitate existent pe piaţa internaţională de reasigurări şi implicaţiile acestui fapt asupra tarifelor practicate de către marii jucători în domeniu. În acest context, întrebarea omniprezentă este "Cum vor evolua tarifele în sezonul de reînnoire 2011?", mai ales în eventualitatea în care acest exces de capacitate ar putea fi influenţat de catastrofele naturale produse în 2010. În prima jumătate a anului în curs, dinamica daunelor a crescut semnificativ, valoarea pierderilor suferite de reasigurători în perioada de referinţă depăşind indicatorul similar înregistrat de-a lungul întregului an 2009. Astfel, numai cutremurul din Chile şi furtuna Xynthia au provocat daune de aproximativ 11,4 miliarde USD, în timp ce daunele catastrofei din Golful Mexic s-ar putea ridica la circa 4-6 miliarde USD.

În opinia lui Dominic CHRISTIAN, unul dintre Directorii Executivi de la AON Benfield, "tarifele vor evolua distinct pentru fiecare linie de business". Astfel, pentru asigurările de tip casualty, rata daunei a crescut semnificativ în ţări precum Belgia, Coreea de Sud, Irlanda şi Suedia, o evoluţie crescătoare a preţului pentru acestea fiind deja o certitudine. O situaţie similară va fi şi pentru ţări precum Austria, Australia, Irlanda şi Danemarca, care au avut pierderi mari pe segmentul property. Nu vor face excepţie de la acest scenariu nici Chile, Spania sau alte ţări din Estul Europei care au fost afectate de catastrofe naturale", precizează oficialul citat.

"Evoluţia preţurilor depinde de performanţa individuală a companiilor de asigurări şi de impactul catastrofelor naturale din fiecare ţară. Spre exemplu, Europa Centrală şi de Est a fost puternic afectată în această vară de inundaţii, ceea ce îşi va pune amprenta asupra sezonului de reînnoire", a declarat, în exclusivitate pentru Publicaţiile XPRIMM, Marek CZERSKI, Preşedintele POLISH Re.

Pornind de la aceste realităţi, reasigurătorii şi-au schimbat abordarea în ceea ce priveşte tarifele practicate, aplicând o politică de diferenţiere geografică a tarifelor şi luând în calcul perioade de timp mai îndelungate. Astfel, "dacă avem un cutremur în Chile şi reasigurătorii plătesc, tarifele vor creşte doar pentru această zonă. Preţul va rămâne însă neschimbat pentru Argentina, Brazilia sau alte ţări învecinate, ceea ce nu se întâmpla în trecut", explică unul dintre brokerii de reasigurare prezenţi la Monte Carlo.

Totuşi, o parte importantă dintre liderii companiilor de reasigurare şi de brokeraj previzionează o stagnare a preţurilor pe piaţa internaţională de profil. “Acestea vor continua să stagneze, în absenţa unor evenimente de daună semnificative”, previzionează Christopher KLEIN, Director Departament Reasigurări, Guy CARPENTER. Deşi s-au înregistrat în primele şase luni mai multe catastrofe naturale (Haiti, dezastrul ecologic din Golful Mexic), preţurile continuă trendul descendent. “O creştere bruscă a acestora este posibilă doar ca urmare a unui eveniment major, similar cu atacul terorist din SUA din septembrie 2001”, adaugă KLEIN.

O previziune puţin diferită în acest context aparţine specialiştilor de la MUNICH Re, care în cadrul RVS au estimat "preţuri stabile, în contextul unei capacităţi suficiente pe toate segmentele de asigurare". Astfel, "tarifele au crescut semnificativ pe anumite segmente, consecinţă directă a pierderilor suferite de pe urma catastrofelor naturale, în special din America Latină”, a precizat Torsten JEWORREK, Membru în Consiliul Director al MUNICH Re.

Giganţii energetici - ţinta MUNICH Re


Reasigurătorul german MUNICH Re a schimbat tradiţia deja consfinţită în cadrul întâlnirilor anuale ale reasigurătorilor de la Monte Carlo şi a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă lansarea unui nou produs de asigurare, destinat companiilor petroliere.

Conceptul lansat de reasigurătorul german vine ca urmare a catastrofei ecologice produse pe platforma petrolieră BP din Golful Mexic în prima parte a acestui an. Evenimentul a generat pierderi de peste 3,5 miliarde USD pentru industria globală de asigurări şi reasigurări.

În acest context, MUNICH Re ţinteşte acoperirea răspunderilor asumate de companiile petroliere în timpul operaţiunilor de extracţie cu limite de până la 20 miliarde USD pe piaţa internaţională, oferind o acoperire de 2 miliarde USD per foraj.

"Companiile petroliere vor cumpăra această acoperire pentru că nu vor putea face faţă daunelor mari ce trebuie plătite în cazul unei astfel de catastrofe", a declarat, pentru Publicaţiile XPRIMM, Torsten JEWORREK. În prezent, nu există o poliţă de asigurare separată pentru fiecare operaţiune distinctă de extracţie a petrolului.

Momentul bilanţului- piaţa mondială de asigurare-reasigurare în cifre


Business-ul reasigurătorilor internaţionali a atins în 2009 cifra de 132 miliarde euro, ceea ce reprezintă 4,6% din volumul total al subscrierilor înregistrate pe piaţa globală de asigurare (2.900 miliarde euro). Cifrele au fost date publicităţii în cadrul conferinţei de presă susţinute de către Preşedintele Comitetului de Organizare a RVS, Jean-Philippe THIERRY.

Potrivit raportului prezentat, segmentul de asigurări de viaţă deţine o pondere de 29% din totalul primelor de reasigurare subscrise, reprezentând o creştere nesemnificativă faţă de anul 2008. De asemenea, Europa rămâne cea mai mare exportatoare de capacitate pe piaţa internaţională, cu o cotă de 55%, în timp ce rata de cesiune se ridică la 37%.

În ceea ce priveşte clasamentul societăţilor de reasigurare, MUNICH Re şi-a păstrat poziţia de lider, cu prime nete de 22,7 miliarde USD în 2009, urmată de SWISS Re (16 miliarde USD) şi HANNOVER Re (9,5 miliarde USD). Tendinţa de concentrare pe această piaţă s-a manifestat şi în 2009, astfel că primii 10 reasiguratori deţin o pondere de 57% din totalul subscrierilor realizate.

În ceea ce priveşte brokerii de reasigurare, AON Benfield conduce detaşat în clasament, valoarea afacerilor sale atingând, în 2009, 1.480 milioane USD. Topul brokerilor este completat de companiile Guy CARPENTER şi WILLIS Re, acestea realizând afaceri în valoare de 911 milioane USD şi, respectiv, 636 milioane USD. Volumul total al subscrierilor realizate de primii 10 brokeri de reasigurare s-a ridicat în perioada de referinţă la 3,6 miliarde USD.

"Criza financiară a evidenţiat fragilitatea modelelor de afaceri care sunt utilizate necorespunzător. În acelaşi timp, se observă o creştere a diversificării tehnice şi geografice a afacerilor, astfel că numărul operatorilor locali şi al celor specializaţi este în scădere", a completat Jean-Philippe THIERRY.

Cum va evolua piaţa de reasigurare în 2011?


Potrivit lui Jean-Philippe THIERRY, tehnicile de reasigurare au rămas neschimbate de aproape 30 de ani, însă trebuie să ţinem cont pe viitor de faptul că în piaţă există un exces de capacitate, iar amprenta se va pune pe o diversificare geografică a acestuia. Totodată, “fazele de expansiune naturală a afacerilor sunt urmate de o contracţie într-un domeniu care practic urmează o dezvoltare ciclică”. Astfel, “jucătorii de pe piaţa financiară trebuie să fie pregătiţi să gândească pe termen lung atunci când decid să investească în reasigurări”.

De asemenea, pentru viitoarele reînnoiri ale contractelor de reasigurare nu se prevăd schimbări majore în abordarea companiilor cedente şi a reasigurătorilor, negocierile urmând să se concentreze pe discuţiile despre preţ. În mare, acestea vor fi pentru programele de reasigurare a riscurilor de catastrofă, care deţin în acest moment o pondere semnificativă în bugetul companiilor cedente.

De la Monte Carlo la Baden-Baden


RVS este recunoscut în special pentru componenta semnificativă de relaţionare şi pentru oportunitate ideală pentru participanţi de a-şi analiza reciproc capacitatea de subscriere şi de a-şi forma o idee despre preţuri şi produse înainte de sezonul de reînnoiri de la sfârşitul anului. De asemenea, evenimentul a constituit, la fel ca în fiecare an, o ocazie bună pentru demararea unor negocieri ce pot fi continuate la evenimentele de profil ulterioare, cum este cel de la Baden-Baden.

"Negocierile tind să fie mai aprige ca oricând, având în vedere condiţiile de piaţă în care ne aflăm. Clienţii sunt mai atenţi cu sumele pe care şi le pot permite pentru cedările în reasigurare şi au de luat hotărâri dificile. Pe de altă parte, este un test al disciplinei în subscriere a reasigurătorilor şi o evaluare a relaţiilor interpersonale care s-au creat de-a lungul timpului", a declarat Preşedintele ENDURANCE Specialty Holdings, William JEWETT.

 

Les Rendez-Vous de Septembre s-a bucurat de participarea a peste 2.500 de specialişti din 80 de ţări. Prima ediţie a acestuia a fost în anul 1957, reunind 462 de persoane.

Guy CARPENTER: Capitalul de reasigurare şi-a revenit din criza financiară şi a demonstrat o creştere.

AON Benfield: Tarifele de reasigurare vor evolua distinct pentru fiecare linie de business si funcţie de zona geografică.

POLISH Re: Evoluţia preţurilor depinde de performanţa individuală a companiilor de asigurări şi de impactul catastrofelor naturale din fiecare ţară. Europa Centrală şi de Est a fost puternic afectată în această vară de inundaţii, ceea ce îşi va pune amprenta asupra sezonului de reînnoire.

MUNICH Re: Estimăm preţuri stabile în noul sezon de reînnoiri, în contextul unei capacităţi suficiente pe toate segmentele de asigurare.

Piaţa mondială de asigurări a cumulat, in 2009, 2.900 miliarde euro, în scădere cu 1% comparativ cu 2008.

Business-ul reasigurătorilor internaţionali a atins în 2009 cifra de 132 miliarde euro, o creştere uşoară faţă de anul precedent.


 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Monte Carlo: Les Rendez-Vous de Septembre).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!