Eveniment Internaţional
Natural catastrophes & man-made disasters in 2011 - conferinţă SWISS Re
Autor:Adina TUDOR şi Vlad PANCIU

În data de 13 martie a.c. a avut loc la Ruschlikon, Elveţia, Conferinţa "SIGMA: Natural catastrophes & man-made disasters in 2011", organizată de SWISS Re, una dintre cele mai mari companii de reasigurare din lume. Desfăşurat la Centrul pentru Dialog Global al reasigurătorului, evenimentul a prezentat situaţia de-zastrelor naturale şi a celor provocate de om, precum şi efectele acestora asupra industriei asigurărilor, beneficiind de participarea a importanţi specialişti, asigurători şi brokeri de reasigurare din întreaga Europă. Anca SAUCIUC, Risk Manager, ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, Alexandru CIUNCAN, Secretar General APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, şi Vlad PANCIU, Project Manager, Media XPRIMM, au fost reprezentanţii României în cadrul acestei conferinţe.
Premisa de la care au pornit dezbaterile specialiştilor a oferit, încă de la început, o idee de ansamblu asupra a ceea ce au însemnat dezastrele naturale pentru 2011: daunele produse de inundaţii au depăşit anul trecut de peste trei ori media ultimilor 10 ani.

Pagubele produse de dezastre naturale în 2011, peste 103 miliarde USD

O parte importantă a conferinţei a fost dedicată aşadar prezentării celor mai relevante rezultate ale studiului SIGMA realizat de SWISS Re, analiză care vizează situaţia dezastrelor naturale şi a celor provocate de om.
Datele SIGMA indică faptul că dezastrele naturale au provocat în 2011 daune care au fost depăşite ca valoare doar de cele din 2005. Conform rezultatelor preliminare date publicităţii în luna decembrie, la nivel global, pagubele generate de catastrofe naturale au depăşit 103 miliarde USD, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în 2010 (43 miliarde USD).
Astfel, în ceea ce priveşte catastrofele naturale din 2005, doar uraganele Katrina, Rita şi Wilma au provocat pagube de peste 100 miliarde USD, totalul ajungând la 132 miliarde USD. De altfel, numai faptul că sezonul uraganelor din America de Nord a fost unul moderat anul trecut a menţinut daunele sub nivelul celor din 2005.
În acelaşi timp, 2011 pare a fi anul cu cele mai mari pierderi economice cauzate de catastrofe naturale, ajungând până la aproximativ 350 miliarde USD. Acest fapt ar fi putut fi dezastruos pentru reasigurători dacă firmele afectate ar fi avut o acoperire mai mare prin asigurare.
"2011 a fost un an al recordurilor din punct de vedere al pagubelor produse de catastrofele naturale", a declarat pentru Publicaţiile XPRIMM Lucia BEVERE, Senior Catastrophe Data Analyst al reasigurătorului, în contextul discuţiilor purtate în cadrul conferinţei. La această situaţie a contribuit în mod cert catastrofa din Japonia din primăvara anului trecut: un cutremur urmat de tsunami, care a curmat viaţa a peste 19.000 de persoane şi a generat pierderi economice record de 210 miliarde USD, precum şi pierderi asigurate de 35 mld. USD.
Specialiştii SWISS Re au atras însă atenţia că inundaţiile recente din Thailanda, pentru care daunele asigurate sunt estimate la 10-15 miliarde USD, sau eventualele furtuni de iarnă din Europa ar putea aduce totalul acestui an aproape sau chiar peste nivelul înregistrat în 2005.

Instrumentele de modelare a riscurilor catastrofale în viziunea SWISS Re
Specialiştii SWISS Re au prezentat în cadrul evenimentului mai multe detalii despre instrumentele de modelare a riscurilor catastrofale dezvoltate şi utilizate în prezent de companie.
Astfel de sisteme de anticipare nu reuşesc, din păcate, să ofere rezultate cât mai exacte. "Fiecare cutremur din ultimii ani ne-a surprins pe toţi, provocând pagube economice şi asigurate mult mai mari decât cele anticipate iniţial", a afirmat Matthias WEBER, Group Management Board & Division Head of Property & Specialty al SWISS Re chiar la începutul intervenţiei sale din timpul conferinţei.
O mare parte a problemei este generată aşadar de modelele de risc care nu au putut să prevadă decât parţial aceste situaţii. Majoritatea acestor modele nu iau în considerare, de exemplu, factori cu impact major asupra consecinţelor unui cutremur. De cele mai multe ori sunt omise sau parţial omise prin subestimare replicile cutremurelor, riscul de tsunami, fenomenul de lichefiere a solului sau pierderile pe poliţele de întrerupere a activităţii, precum şi alte elemente de acest gen.
Matthias WEBER a făcut o observaţie interesantă în cadrul prezentării sale, afirmând că, privite global, marile cutremure se produc grupat, în cicluri de câte 14-15 ani fiecare. În acest fel poate fi explicată activitatea seismică ridicată din perioada 1906-1923, 1950-1964, respectiv 2004.

Relansarea sistemului CatNet
SWISS Re a anunţat în cadrul evenimentului şi lansarea, la finalul lunii martie, a unei versiuni îmbunătăţite a sistemului său CatNet, ce permite identificarea, localizarea pe hartă şi analiza online a riscurilor catastrofale la nivel internaţional. Descris ca un instrument foarte util pentru pregătirea unor profiluri de risc locale, regionale şi transregionale, sistemul îmbină informaţii despre catastrofele naturale cu imagini din satelit şi cunoscuta aplicaţie Google Maps.
"Sistemul acoperă inclusiv ţări precum România, Bulgaria sau Turcia, hărţile de risc fiind întocmite pe baza informaţiilor publice, disponibile în regim open-source", a declarat, pentru Publicaţiile XPRIMM, Jens MEHLHORN, Head of Flood în cadrul SWISS Re. Sistemul este dedicat şi poate fi accesat de către toţi clienţii reasigurătorului mondial.
Mai mult, "funcţiile CatNet permit monitorizarea şi evaluarea expunerii locale, regionale sau internaţionale la riscurile de catastrofă naturală", se arată în documentaţia pusă la dispoziţie de către reasigurător.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Natural catastrophes & man-made disasters in 2011 - conferinţă SWISS Re).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!