eStyle
Nexus 7 primul tablet PC de la Google
Autor:Adina Tudor
Vineri, 15 Martie 2013

Cu un sistem de operare devenit deja extrem de popular în rândul dispozitivelor mobile, Google nu avea nevoie decât de un parteneriat bun pentru a intra pe piaţa tablet PC-urilor. Nexus 7, realizat în colaborare cu ASUS, reprezintă prima „încercare” a companiei americane pe acest segment.

Când Apple pierde încet supremaţia, Google pândeşte după colţ...
Încă din 2010, iPad-ul a ocupat poziţia de lider pe piaţa tablet PC-urilor, ceea ce a determinat, implicit, ca iOS să fie sistemul de operare dominant la nivelul acestor dispozitive. Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe: pe măsură ce iPad-ul pierde teren în faţa noilor modele de tablete lansate de competitori (care vin, de obicei, cu specificaţii impresionante şi preţuri mai avantajoase), Android câştigă, la rândul său, cote importante - tendinţă anticipată deja şi de specialiştii din piaţă.
De exemplu, într-un comunicat de presă publicat recent, firma de cercetare IDC a subliniat că tablet PC-urile Android şi-au mărit semnificativ cota de piaţă în 2012, estimând că acest trend se va menţine şi în 2013. Conform estimărilor IDC, cota de piaţă a Android va ajunge la 48,8% în 2013, pe fondul scăderii cotei de piaţă a iOS, de la 51% (înregistrată în 2012) la 46% în 2013. Prin comparaţie, tablet PC-urile cu Windows 8 au reprezentat doar 1% din piaţă în 2012, însă IDC prevede că vor ajunge la circa 7,4% în 2017. Conform IDC, anul trecut, Android a deţinut 46% din piaţa tablet PC-urilor.

De la tablet Google Android la tablet Google e doar un „pas” de 7 inch

Pentru gigantul Google, a cărui strategie vizează oricum extinderea în multiple domenii, lansarea unui tablet PC „propriu” a fost, probabil, un pas firesc. Astfel, în a doua jumătate a anului 2012, compania şi-a completat brandul Nexus cu două tablete, de 7 şi, respectiv, 10 inch, realizate în parteneriat cu producători cunoscuţi.
Fratele „mai mic”, Google Nexus 7, a fost prima tabletă lansată de Google şi reprezintă rezultatul colaborării cu ASUS (firmă care se impusese deja pe piaţa tablet PC-urilor cu produse precum ASUS Transformer). Specificaţiile sale şi, în special, preţul, au plasat Nexus 7 în competiţie directă cu dispozitive Android accesibile ca preţ, atacând doar indirect „zona scumpă” a iPad-urilor.

Google Nexus 7 – performanţă accesibilă
Aspectul lui Nexus 7 este primul element care dă indicii asupra punctelor pe care a mizat Google în lansarea acestui tablet PC: funcţionalitate şi utilitate. Design-ul este simplu, clasic şi păstrează, inevitabil, stilul ASUS. Deşi subţire, Nexus 7 este însă destul de greu pentru dimensiunile sale (340 de grame). Partea din spate a carcasei este striată, ceea ce face mult mai uşoară manevrarea dispozitivului, prevenind alunecarea. Ecranul este rezistent, fiind protejat de zgârieturi prin tehnologia Corning glass. Două butoane laterale (unul pentru on/off, unul pentru volum), plasate pe partea dreaptă, completează funcţiile touchscreen-ului. Responsivitatea ecranului este acceptabilă – tablet PC-ul reacţionează prompt la fiecare atingere, însă unele acţiuni pot fi marcate de o uşoară întârziere (obişnuită, de altfel, pentru majoritatea touchscreen-urilor).   
Rezoluţia de 1280x800 pixeli a ecranului este excelentă pentru jocuri şi vizionarea video-urilor în format HD, iar cei 7 inch garantează o experienţă vizuală mult mai bună decât ceea ce ar putea reuşi un smartphone.
Procesorul Quad-core NVIDIA Tegra 3, susţinut de 1 GB memorie RAM, asigură „viteză de acţiune” şi rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp, plus redarea fără probleme a filmelor şi a jocurilor. Astfel, fie că ai nevoie de un gadget „de business”, fie de unul pentru timpul liber, Nexus 7 se adaptează fără probleme. Mai mult decât atât, performanţa nu înseamnă şi sacrificarea bateriei: Google promite peste 8 ore de redare video HD, 10 de ore de navigare web sau lectură şi până la 300 de ore de timp stand-by cu o singură încărcare. 
Tablet PC-ul de 7 inch al celor de la Google este echipat cu Android 4.1 (Jelly Bean), cea mai recentă versiune a popularului sistem de operare şi vine cu o suită de aplicaţii marca Google, de la e-mail şi browser până la social media (de exemplu, aplicaţiile „default” nu includ Facebook sau Twitter, ci Google+). Configurarea iniţială a tablet PC-ului presupune definirea unui cont Google asociat. Paşii de configurare sunt extrem de simpli şi lasă libertate utilizatorului (care poate sări peste diverse etape, precum definirea unui card de credit, putând reveni asupra lor oricând). Inevitabil, contul definit de utilizator devine baza multor programe, de la e-mail la accesul în Magazinul Google Play. Oricum ar fi, utilizatorul are la dispoziţie cele peste 700.000 de aplicaţii Android, putând să îşi personalizeze tablet PC-ul în funcţie de necesităţi. 
Din păcate, Nexus 7 vine doar cu o cameră plasată frontal de 1.2 MP, eliminând din start funcţia de „aparat foto” aşteptată, probabil, de mulţi utilizatori. Faptul că Google a ales să renunţe la acest element pentru un tablet PC lansat de curând indică, din nou, intenţia de a concura cu acest model pe zona dispozitivelor Android accesibile ca preţ, nevizând un atac direct asupra iPad-ului (după criticile aduse primului model de iPad, Apple a inclus camere performante pe toate celelalte modele, inclusiv pe iPad Mini).

Aşadar?
Google Nexus 7 a intrat „în luptă” pe segmentul tablet PC-urilor Android accesibile din punctul de vedere al costurilor, deşi specificaţiile sale pot concura foarte bine cu modele din clase „superioare”. Punctul forte al gadget-ului îl reprezintă combinaţia performanţă – preţ.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Nexus 7 primul tablet PC de la Google).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!