Interviu

Nicoleta RADU Director General, PAID România

Luni, 18 Iunie 2018

Asigurarea obligatorie a locuințelor – un subiect mereu de actualitate, un produs care încă nu are acoperirea necesară unei țări cu o expunere la riscuri catastrofale precum România. Se caută soluții, se investesc resurse, se construiesc proiecte.

PRIMM: Ce perspective, dar și ce provocări dezvăluie o radiografie a segmentului asigurărilor obligatorii de locuință, la nivelul anului în curs?

Nicoleta RADU: Gradul încă foarte mic de cuprindere al asigurărilor obligatorii de locuințe ne îndreptățește să credem că românii nu cunosc suficient de bine acest produs de asigurare conceput special pentru a-i proteja în caz de dezastru natural - de tip cutremur, inundație sau alunecare de teren.

Evaluând realist acest lucru, noi am inițiat o serie de măsuri menite să ajute la conștientizarea necesitații acestei asigurări. De exemplu, printre altele, avem un plan de comunicare, care include și o importantă componentă media (TV, radio, online), care sperăm să ajute la creșterea interesului românilor cu privire la asigurarea locuinței.

Cu toate acestea, în măsura în care legea nu este implementată așa cum ea prevede - respectiv primarii nu își respectă obligațiile care decurg din această lege -, estimăm că gradul de cuprindere nu poate să crească prea mult în anul 2018.

Pentru a fi funcțională și pentru a îndeplini scopul pentru care a fost creată - acela de a proteja prin asigurarea obligatorie toate locuințele din România -, legea trebuie modificată în sensul în care să se găsească alte pârghii prin care acest tip de asigurare să fie impus. În acest moment, se discută la nivelul grupului de lucru instituit de către ASF despre modalitățile cele mai eficiente de implementare a legii, dar, sigur, mai departe, este nevoie și de o asumare politică.

În condițiile în care s-ar găsi soluții de acest tip, am putea avea, urmând exemplul Turciei, o creștere semnificativă în următorii ani, putând ajunge la un grad de cuprindere de 40-45%.

PRIMM: Care considerați că sunt principalele motive pentru care românii nu se asigură?

N. R.: Cred că nu este român care să nu știe că țara noastră este expusă celor trei riscuri naturale pe care PAD le acoperă. Cu toate acestea, există un număr de peste 7 milioane de locuințe încă neasigurate. Motivele pentru care acest lucru se întâmplă sunt diverse.

În primul rând, lipsa de informare în legătură cu existența acestei polițe. Apoi, mentalitatea că „mie nu mi se poate întâmpla”. Mulți nu înțeleg că orice regiune din România este expusă unuia dintre aceste riscuri sau mai multor astfel de evenimente. Faptul că fenomene naturale de tipul cutremurului au severitate ridicată, dar frecvență mică, face ca această severitate să nu fie percepută corect. Nu în ultimul rând, faptul că autoritățile române lasă să se înțeleagă prin ceea ce fac în cazul evenimentelor mici că ar putea oferi cetățenilor ajutoare de stat, neștiindu-se că, în cazul evenimentelor de amploare, aceste ajutoare ar fi insuficiente pentru reconstrucția caselor.

PRIMM: Care sunt obiectivele PAID pentru 2018 în ceea ce privește creșterea subscrierilor și activitatea companiei?

N. R.: Așa cum am menționat, creșterea acoperirii poliței PAD este un obiectiv strategic pentru compania noastră. De aceea am investit și investim mult în campanii publicitare pentru informarea proprietarilor de locuințe despre necesitatea și beneficiile acestei polițe. În momentul de față, pe lângă alte proiecte și activități, avem în derulare o campanie publicitară care cuprinde atât o componentă TV, cât și una radio și online. Un proiect pe care îl continuăm și anul acesta este caravana de informare pe care o organizăm împreună cu ASF în multe localități din România și unde avem întâlniri cu cetățenii, explicându-le direct caracteristicile acestui tip de asigurare și prevederile legale.

Pentru a face mai facil accesul la acest produs pentru acea parte din populație care este activă în mediul online, în acest an, dorim să dezvoltăm portalul de vânzări online al societății.

De asemenea, avem în vedere și anumite modificări legislative pe care le-am discutat deja cu UNSAR și ASF, ele făcând parte din proiectul de modificare a legii asigurărilor obligatorii de locuințe. Una dintre aceste modificări, care ar avea ca efect creșterea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie este dezvoltarea vânzării de PAD și prin alte canale, cum ar fi prin brokerii de asigurare.

PRIMM: Dacă ne-am confrunta cu un eveniment important, cum ar fi un cutremur de intensitate ridicată, PAID poate gestiona situația?

N. R.: Principalul obiectiv al PAID este să se asigure că, în cazul unui eveniment natural extrem, de tipul cutremurului, alunecării de teren sau inundațiilor, are posibilitatea să despăgubească persoanele asigurate.

În acest sens, ne preocupăm să avem în permanență fonduri, atât proprii, cât și din reasigurare, pentru a dispune de sumele necesare despăgubirilor. În momentul de față, avem un program de reasigurare cu o capacitate de 900 milioane euro, capacitate suficientă pentru a asigura plata daunelor pentru cei care dețin o poliță PAD, pentru un eveniment cu o probabilitate de a se produce o dată la 200 de ani.

În plus, de la începutul activității companiei și până în prezent, 100% din profitul PAID a rămas în România. Acționarii au decis să nu ia dividende și profitul să fie reinvestit în totalitate și utilizat pentru consolidarea companiei.

De asemenea, ne preocupă și modul în care sunt gestionate daunele din punct de vedere operațional, așa încât am inițiat un proiect de gestionare a acestora în caz de dezastru major prin care, împreună cu UNSAR și ASF, dar și cu societățile care nu sunt membre UNSAR, încercăm să găsim cea mai eficientă soluție pentru plata într-un timp cât mai scurt a daunelor în situații în care am avea de gestionat un număr mult mai mare de dosare - de ordinul zecilor și chiar sutelor de mii. Intenționăm să finalizăm acest proiect la sfârșitul anului 2018. 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Nicoleta RADU Director General, PAID România).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: