Eveniment Internaţional
Noi strategii pentru reasigurările ruse
Autor:Oleg DORONCEANU
Miercuri, 15 Mai 2013

Piaţa rusă de reasigurare a ajuns la o cotă de 0,7% din totalul pieţei internaţionale de profil, volumul primelor insumând 1,4 miliarde USD, iar această situaţie este puţin probabil să se schimbe în viitorul apropiat. Soluţii pentru depăşirea acestei realităţi, cât şi adoptarea unor noi strategii de dezvoltare a reasigurărilor au fost supuse dezbaterii în cadrul celei de a XVII- a Ediţii a Conferinţei Internaţionale de Reasigurări de la Moscova, eveniment de tradiţie pentru pieţele din CSI şi partenerii acestora din afară.

 

Creşterea gradului de concentrare şi reducerea numărului societăţilor specializate în desfăşurarea activităţilor de reasigurare sunt printre cele mai importante tendinţe înregistrate pe piaţa rusă de reasigurare. Trebuie să acceptăm acest lucru, cât şi faptul că intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului va stimula intrarea noilor reasigurători nerezidenţi, cu un capital important, a declarat în deschiderea evenimentului Ela PLATONOVA, Vicepreşedinte al Comitetului de Reasigurare din cadrul Uniunii Asigurătorilor din Rusia.
Vorbind de volum, trebuie să precizăm că din cele 1,4 miliarde USD, la cât se ridică piaţa de reasigurare din Rusia, aproximativ 65% revine companiilor compozite, 20% societăţilor specializate în reasigurări şi circa 15% - restul jucătorilor din piaţă, a punctat Victor NIKOLISKYI, Director General Adjunct, STANDARD&POOR’s. Potrivit acestuia, volumul primelor de reasigurare preluate de către operatorii ruşi au crescut, totuşi companiile ruseşti au cedat mai mult în reasigurare nerezidenţilor comparativ cu volumul preluat.
Acesta a mai precizat că punctele forte ale pieţei locale sunt expunerea mică la riscurile de catastrofă, potenţialul mare de creştere, o rată mică a daunei, cât şi disponibilitatea de a prelua riscuri mai dificile şi de dimensiune mai redusă. În acelaşi timp, printre punctele slabe se regăsesc: dimensiunea mică a companiilor, capitalizarea redusă şi ratingul. În Rusia activează trei companii cu rating BBB- şi trei la nivelul BB-, iar restul au rating mai mic sau nu au rating internaţional.
Această situaţie s-ar putea schimba odată cu intervenţia statului în procesul de reasigurare sau a unui capital important, a concluzionat acesta.
În aceeaşi ordine de idei, asigurările deţin o cotă extrem de scăzută în PIB-ul Rusiei. Astfel, reasigurătorii trebuie să demonstreze statului importanţa susţinerii acestui segment, cel puţin în următorii 2-3 ani, a declarat Igor JUK, Vicepreşedintele autorităţii locale de supraveghere.
Aceeaşi linie a fost susţinută şi de către Preşedintele Uniunii Asigurătorilor, Andrei KYGIM, care a concluzionat că statul este dispus să discute cu reasigurătorii despre înfiinţarea unor Pool-uri de reasigurare în anumite domenii, contribuind la creşterea stabilităţii acestui segment şi a încrederii clienţilor în companiile de profil.
Evenimentul de la Moscova a reunit peste 300 de participanţi, reprezentanţi ai 107 companii din 20 de ţări, dintre care 31 din afara Rusiei.

Istoric

Numărul societăţilor specializate în desfăşurarea activităţilor de reasigurare a scăzut de la 55 în 2003 la 14 în S1/2012. Acelaşi trend s-a înregistrat şi pentru companiile de re/asigurare: în S1/2012 operau cu 26 de companii mai puţin faţă de S1/2011, când numărul acestora ajungea la 136 de societăţi.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Noi strategii pentru reasigurările ruse).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!