eStyle
Noul iPad cu Retina Display - 9,7 inch de culori impresionante
Autor:Adina TUDOR

Probabil că despre iPad se poate spune orice: dacă eşti fan Apple, îl vei ridica în slăvi, iar dacă nu eşti, îi vei găsi toate punctele slabe. Un lucru rămâne însă sigur: iPad-ul este cel care a declanşat, în 2010, nebunia tablet PC-urilor, gadget-uri care au devenit atât de

populare începând de atunci. Aproape 15 milioane de iPad-uri s-au vândut în primul an de lansare, conform datelor publicate de Apple, şi destulă vreme, tablet PC-ul a rămas neegalat de concurenţă, până când companii precum Samsung au reuşit să lanseze gadget-uri care să fie capabile de performanţe similare.

De atunci a trecut ceva vreme, timp suficient pentru ca tablet PC-ul celor de la Apple să ajungă la cea de-a treia sa „generaţie”. Noul iPad (cunoscut neoficial drept iPad 3) aduce, în plus faţă de vechea sa versiune, o cameră foto-video iSight de 5 megapixeli care poate filma videoclipuri HD (1080p) şi, punctul forte, un ecran Retina de 9,7 inchi, ceea ce se traduce într-o rezoluţie de 2048x1536 pixeli, o saturaţie a culorilor cu 44% mai mare şi un total de 3,1 milioane de pixeli.

Prima impresie creată de iPad 3: deşi subţire şi elegant, e puţin mai greu decât dau de înţeles toate reclamele în care personajul stă relaxat pe fotoliu şi citeşte ceva bun, cu iPad-ul lejer într-o mână, sau demonstrează ceva, cu tablet PC-ul ţinut în echilibru în faţa unui grup de spectatori. Iluzia aceasta e spulberată după două-trei minute de manevrare a gadget-ului: cel mai înţelept ar fi să îţi sprijini totuşi coatele pe undeva, pentru confort.

Design-ul rămâne totuşi impresionat din punctul de vedere al dimensiunilor, chiar dacă noul iPad 3 este puţin mai gros şi puţin mai greu decât iPad 2 – 9,4 mm grosime (faţă de 8,8 mm) şi 652 g (faţă de 601 g) – pentru variantele WiFi2. Noul tablet PC al celor de la Apple este aşadar subţire pentru un tablet PC din clasa sa de 9,7 inch, dar forma nu permite o manevrare uşoară în toate situaţiile, mai ales pentru că are o carcasă destul de alunecoasă şi nu beneficiază de un spate acoperit de un material cu textură specială care să împiedice alunecarea. Este totuşi comod din punctul de vedere al scrisului pe tastatura virtuală, şi se poate scrie relativ uşor cu degetele mari, ca pe un smartphone, dacă iPad-ul este ţinut vertical.

Retina Display-ul de 9,7 inch reprezintă unul dintre punctele forte ale noii versiuni de iPad. Imaginile şi culorile sunt impresionante, iar unghiul de vizibilitate al ecranului este extrem de bun. Mai mult decât atât, touchscreen-ul funcţionează bine, având o rată de răspuns excelentă, fără întârzieri la gesturile realizate de utilizator, şi suportă multi-touch. Acceleratorul care orientează display-ul este, de asemenea, foarte sensibil, şi gata să răspundă la orice înclinare semnificativă a iPad-ului.

Din punctul de vedere al spaţiului de stocare, noul iPad vine în trei variante: 16 GB, 32 GB sau 64 GB.

Facetime, Notes, Videos, YouTube, NewsStand, Messages, Calendar, Reminders, Maps, Contacts, Game center, iTunes, AppStore, Camera, Photobooth, Safari, Mail, Photos, Music – iPad-ul vine cu aplicaţii preinstalate care acoperă nevoile de bază ale unui utilizator de tablet PC-uri. Camera foto nu dispune de prea multe opţiuni pentru setări manuale, fiind însă utilă pentru fotografii sau filmări ocazionale (deşi dimensiunile tablet PC-ului s-ar putea dovedi totuşi o provocare pentru fotograful amator, ţinând cont de faptul că vorbim de un gadget mult mai mare decât un telefon mobil sau un aparat foto obişnuit).

Dintre toate aceste aplicaţii, am putea sublinia şi faptul că ecranul generos transformă iPad-ul într-un echivalent foarte bun de e-reader, datorită spaţiului de „desfăşurare” a paginilor virtuale (mai mare decât în cazul unui Kindle, de exemplu). De asemenea, rata foarte bună de răspuns a tocushcreen-ului recomandă iPad-ul ca un gadget minunat pentru jocuri şi aplicaţii create special pentru astfel de display-uri.

Desigur, tablet PC-ul celor de la Apple nu serveşte doar scopurilor de ¬divertisment şi relaxare, ci poate deveni un instrument indispensabil pentru oricine duce o viaţă activă şi este obişnuit să se plimbe dintr-un loc în altul: aplicaţii office, internet pe mobil - totul într-o formă modernă şi elegantă, iPad 3 se poate transforma uşor într-un „companion” indispensabil la birou şi în afara lui. Iar dacă îţi lipseşte ceva anume, cu siguranţă vei găsi ceea ce îţi trebuie printre cele 200.000 de aplicaţii din AppStore, concepute special pentru iPad.

„Inima” noului tablet PC marca Apple este reprezentată de cipul A5X cu procesor grafic quad-core, capabil să „susţină” pe ecran de patru ori mai mulţi pixeli decât la iPad 2, păstrând în acelaşi timp „cursivitatea” specifică produselor companiei din Cupertino.

Pentru cei care îşi încarcă de obicei gadget-urile la calculator, veşti mai puţin bune: s-ar putea să apară mici probleme cu încărcarea bateriei noului iPad 3 printr-un port USB standard, deoarece un astfel de port nu ar oferi suficientă energie. O serie de utilizatori au raportat că, deşi conectat la calculator printr-un port USB, iPad-ul afişa mesajul Not Charging – deşi se încărca foarte încet. În acest caz, este recomandată folosirea încărcătorului de perete.

O altă problemă remarcată la noua versiune a tablet PC-ului Apple este încălzirea moderată a dispozitivului la ceva timp după utilizare (o oră sau mai puţin, în funcţie de aplicaţiile folosite, chiar dacă acestea nu sunt neapărat solicitante).

Design marca Apple, interfaţă simplistă în stil iOS, touchscreen cu rată excelentă de răspuns – pe scurt, a treia generaţie de iPad, sau, neoficial, noul iPad 3. Tablet PC-ul rămâne binecunoscutul gadget marca Apple, adorat de unii, considerat mult prea scump pentru ceea ce oferă de către alţii, inovator în opinia fanilor, cu destule puncte slabe în opinia non-fanilor, dar, cu siguranţă, unul dintre cele mai cunoscute dispozitive din clasa sa.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Noul iPad cu Retina Display - 9,7 inch de culori impresionante).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!