Cover Story
O nouă formă … acelaşi nume
Autor:Alex ROŞCA

Între 23 şi 26 mai 2011 s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a FIAR – Forumul Internaţional Asigurări–Reasigurări, la Sinaia. Atât momentul, cât şi locul sunt deja constante pe agendele liderilor şi specialiştilor în asigurări, reasigurări, pensii private şi domenii conexe, interesaţi să fie permanent la curent cu tendinţele pieţei. Peste 500 de participanţi, reprezentând 226 de companii din 30 de ţări au fost cei care au luat parte la programul acestei ediţii a FIAR, care a inclus 7 conferinţe de specialitate, 10 evenimente de socializare, 4 zile de întâlniri bilaterale, 17 ediţii ale emisiunii Ora de Risc şi zeci de interviuri…
FIAR – către ediţia a XV-a
Cea de a XIV-a ediţie a FIAR a fost una care a adus numeroase noutăţi şi restructurări, remarcate mai ales de cei care sunt participanţi tradiţionali ai Forumului. Cu o nouă formă de program, mai concentrată, pentru a se plia pe agendele de lucru ale participanţilor, FIAR 2011 a reuşit să aducă pentru prima dată la Sinaia numeroşi reprezentanţi ai companiilor, asociaţiilor şi altor structuri de profil din întreaga lume. TRUST Re, VAN AMEYDE, ALIAT Service sunt doar câteva dintre numele de companii care au anunţat că sigur se vor regăsi pe listele participanţilor la FIAR de acum încolo. Ţări precum Azerbaijan au fost reprezentate pentru prima dată la Forum, constituind prilej de new-business pentru toţi participanţii, aceasta fiind una dintre trăsăturile definitorii pentru FIAR.
Ediţia din 2011, cu toate schimbările pe care le-a adus pentru FIAR, a reprezentat şi un moment în care organizatorii au adus mulţumiri pentru întregul sprijin acordat de-a lungul anilor partenerilor de suflet ai Forumului. Acest moment s-a concretizat într-o Gală, care a precedat Deschiderea Oficială a ediţiei din acest an.

Noile cerinţe ale consumatorilor impun strategii inovatoare
Participanţii la Conferinţa Pieţelor Internaţionale din cadrul FIAR 2011 şi-au propus să identifice soluţiile pentru o relansare sănătoasă şi susţinută a pieţei de profil. S-au analizat atât influenţele şi felul în care sunt gestionate efectele crizei în ţările din CEE, Rusia, CIS şi Asia Centrală, transformările pe care le vor suferi pieţele de asigurări în urma implementării Solvency II, precum şi particularităţile programelor de reasigurare a riscurilor de catastrofă, plasând ca punct de plecare în această analiză industria asigurărilor din România.
Anticipat a fi cel mai greu an pentru asigurările din ţara noastră şi nu numai, 2011 a demarat, cel puţin pentru piaţa locală, cu o scădere de două cifre în monedă europeană, confirmând estimările pesimiste de la începutul anului. Ce aşteptări există pentru finalul anului si nu numai, citiţi in articolul detaliat dedicat acestei conferinţe. 

Tendinţe în brokerajul de asigurări
Nivelul în scădere al volumului total de prime subscrise pe piaţa din România,  precum şi noile reglementări cu privire la termenul de decontare a banilor de la intermediarii în asigurări la companiile de profil au creat premisele pentru apariţia unor tensiuni în piaţa de brokeraj în asigurări. Astfel, pe măsură ce rolul brokerilor este în creştere, atât din punct de vedere al consultanţei oferite clienţilor, cât şi din perspectiva ponderii primelor intermediate în total piaţă de asigurări, impactul modificărilor legislative este unul semnificativ.
Aceasta, alături de relaţia client – asigurător - broker, rolul dual al brokerului - de partener pentru asigurător şi de consultant pentru client - ca potenţial generator al unui conflict de interese şi multe altele au constituit liniile directoare ale discuţiilor din cadrul Zilei Brokerilor, desfăşurate luni, 23 mai.

Analiză a sistemelor electronice de calcul al reparaţiilor în România
Media XPRIMM a prezentat în premieră la Ziua Asigurărilor Auto un studiu realizat împreună cu Sorin GRECEANU, Directorul General al Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii, cu privire la sistemele electronice de calcul al reparaţiilor în România.
Companiile specializate în dezvoltarea de sisteme electronice de calcul al reparaţiilor care se regăsesc pe piaţa din România, respectiv AUDATEX, EUROTAXGLASS’s şi D.A.T., au un îndelungat istoric în domeniu şi sunt prezente în mod tradiţional pe majoritatea pieţelor cu tradiţie în sectorul asigurărilor auto. Serviciile furnizate de aceştia îşi găsesc aplicabilitatea atât în unităţile reparatoare, cât şi în companiile de asigurări şi facilitează obţinerea de informaţii în timp real şi cu costuri minime pentru tot ce presupune reparaţia unei maşini. Informaţiile constau în principal în preţurile pentru piesele de schimb şi timpii de manoperă recomandaţi de producătorii auto. A doua direcţie de activitate este cea de evaluare a vehiculelor rulate, ţinând cont de valoarea de nou a acestora.

Căile spre succes în asigurările de viaţă
Având în vedere trendul pozitiv pe care piaţa asigurărilor de viaţă evoluează încă din anul 2010, în opoziţie cu evoluţia generală a pieţei de asigurări, se preconizează o continuare a consolidării segmentului life. Astfel, dezbaterile Zilei Asigurărilor de Viaţă şi Sănătate au gravitat atât în jurul soluţiilor de repoziţionare a produselor şi importanţei pe care o au consilierea şi educarea clienţilor, cât şi asupra celor mai eficiente modele de distribuţie alternativă pentru asigurările de viaţă şi sănătate. Citiţi în articolul detaliat care au fost strategiile implementate de companiile de profil, în beneficiul unor consumatori cu o pregătire superioară, mai informaţi, mai conştienţi de necesitatea protecţiei financiare. 

Starea economică a României şi cea a Europei, analizate la FIAR 2011
CFA Romania, asociaţia profesională a analiştilor financiari, a organizat în cadrul FIAR 2011 o noua ediţie a Conferinţei dedicate Investiţiilor Financiare, cu tema „Ajustarea deficitelor publice şi private într-o economie post stimuli financiari”.
Din prezentările susţinute s-au desprins o serie de definiţii relevante în ceea ce priveşte politica monetară şi interdependenţa acesteia cu cea fiscală, atât pe plan local, cât şi regional şi internaţional. Un alt punct al discuţiilor l-a reprezentat şi introducerea conceptului de Represiune Financiară, pentru a încerca o delimitare între criza economică (recesiune) şi criza financiară, prin care deponenţii şi cei care economisesc prin intermediul titlurilor de stat şi al obligaţiunilor primesc un randament inferior ratei inflaţiei, şi deci contribuie involuntar la finanţarea deficitelor. Detalii aflaţi din articolul semnat de Adrian CODIRLAŞU, CFA, PhD, Preşedinte CFA Romania, şi de Adrian MITROI, CFA, PhD, Secretar General CFA Romania.

Pensiile private – ce urmează?
Reuniunea anuală de primăvară a profesioniştilor din pensiile private a avut loc în acest an în 23 mai, în Sala Prinţul Dimitrie Ghica a Cazinoului din Sinaia. Pentru a şasea oară, specialişti de marcă ai domeniului, reprezentanţi de top ai autorităţii de supraveghere, ai Casei Naţionale de Pensii Publice şi ai ministerelor interesate, precum şi oaspeţi de peste hotare au discutat despre evoluţiile înregistrate în sectorul pensiilor - publice şi private -, din România şi din întreaga Europă, sub genericul “Pensiile private – ce urmează?”. La Ziua Pensiilor Private s-a discutat despre legea de plată a pensiilor, despre interesul real al românilor faţă de sistemul de pensii private si despre reţeta succesului in domeniul pensiilor private, ţinând cont de contextul actual.

O nouă conferinţă la FIAR: Asigurări – Bănci – Leasing
Care este formula câştigătoare în bancassurance? A fost întrebarea care a creat cadrul discuţiilor la conferinţa dedicată celor trei domenii: asigurări, bănci, leasing din cadrul FIAR 2011. Dezbaterile au pornit de la construcţia tipurilor de produse bancassurance, al căror succes se bazează pe simplitate aparentă, dar care au un grad ridicat de sofisticare în elaborarea lor. Tot către succes conduc şi implicarea şi angajamentul partenerilor implicaţi în acest model de business. Posibilităţile de ¬cross-selling, alternativele de distribuţie, relaţia cu clienţii dar şi relaţiile şi întrepătrunderile dintre cele trei domenii s-au regăsit printre subiectele dezbătute în cadrul conferinţei.

Adunarea Generală anuală a PIA – Presse Internationale des Assurances a avut loc la Sinaia
Ediţia a XIV-a a Forumului Internaţional de Asigurări-Reasigurări, FIAR 2011, a găzduit şi Adunarea Generală anuală a PIA – Presse Internationale des Assurances, asociaţia internaţională a jurnaliştilor de asigurări.
Cu această ocazie, Publicaţiile PRIMM, reprezentate prin Daniela GHEŢU, Director Editorial, au primit mandatul de Preşedinte al asociaţiei pentru următorii doi ani. În funcţia de Vicepreşedinte a fost ales Alex HODGES, Preşedinte Insurance Research Letter, USA.
PIA este o asociaţie profesională a jurnaliştilor europeni, înfiinţată în 1954, la Paris. Printre membrii săi fondatori, ca şi în componenţa actuală, se regăsesc publicaţii de specialitate prestigioase din 20 de ţări, de pe 3 continente. Publicaţiile PRIMM sunt membre ale acestei asociaţii din 2003.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (O nouă formă … acelaşi nume).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!