Editorial
O singură certitudine
Autor:Alex ROŞCA Redactor Şef
Joi, 01 Iulie 2010

Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate.

(Dr. Jack PENN)

Obişnuiţi cu rate de creştere de două cifre, într-o economie aflată în expansiune, estimările din anii precedenţi erau mult mai uşor de realizat. Vorbim despre un domeniu, cel al asigurărilor, legat sinergic de toate celelalte ramuri ale economiei. În aceste condiţii, când România o ia în jos, e foarte greu ca asigurările să aibă altă tendinţă.

Mai mult, o ipotetică - şi putin probabilă - creştere economică în a doua parte a anului s-ar resimţi în piaţa asigurărilor cel mai devreme la începutul lui 2011. Ne-am dori să ne înşelăm, dar nu putem vorbi despre o creştere economică în acest an altfel decât ipotetic, în condiţiile în care singura măsură împotriva crizei la care suntem martori este mâna întinsă la FMI!

Trecutul a adus pentru piaţă o diminuare a business-ului asociat leasing-ului şi creditării. Speranţa pare să vină, în cursul acestui an, de la funcţionarea PAID. Să fie oare suficient pentru a compensa pierderile? Puţin probabil. Chiar şi în cazul unei bune cuprinderi în asigurare.

Mai avem de-a face şi cu un alt efect la nivelul pieţei: bucuria înşelătoare a echilibrării portofoliului. Există voci care privesc cu optimism curăţarea portofoliului auto, rentabilizarea lui şi alte astfel de efecte pozitive. Corect! Cu toate acestea, bucuria trebuie să fie moderată! Nu doar pentru că vorbim de o „echilibrare” perversă a portofoliului, ci pentru că oricum, în condiţiile în care piaţa scade, daunele rămân, cel puţin deocamdată, la nivel ridicat!

Mai mult, diminuarea ponderii auto în piaţă n-ar fi trebuit să fie urmarea unui efect extern puternic negativ. Ponderea claselor auto în piaţă ar fi trebuit, într-un mod fericit, să scadă odată cu dezvoltarea intensivă a asigurărilor de viaţă, a asigurărilor de sănătate, a răspunderilor sau a asigurărilor de proprietate...

Contează aşa de mult dacă piaţa va câştiga câteva procente sau le va pierde la finele anului?

E suficient să observăm cum s-a modificat discursul tuturor vocilor din piaţă: acum vorbim, în cel mai fericit caz, de câteva procente creştere... În urmă cu ceva vreme, analizam care va fi următorul prag psihologic atins. Constatarea acestei modificări, care depăşeste discursul şi este ancorată în realitate, arată că ne aflăm într-un an greu... pentru toată lumea.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (O singură certitudine).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!