Asigurări
O vară sub ape
Autor:Andreea RADU
Luni, 01 Septembrie 2014

Vara aceasta a fost una capricioasă, cu vreme instabilă, precipitaţii şi inundaţii devastatoare în unele zone din ţară. Mii de case au fost afectate de ploile care au căzut la finalul lunii iulie şi doar o parte dintre acestea aveau încheiate asigurări obligatorii de locuinţe.

Imaginile care au circulat online au arătat cum inundaţiile care au lovit România în această vară au distrus mai multe locuinţe, drumuri şi poduri. Cele mai afectate judeţe au fost Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman. Pagubele totale se ridică la sute de milioane de lei.
După aceste evenimente, Executivul a aprobat o serie de hotărâri de Guvern pentru acordarea de ajutoare umanitare de urgență pentru sprijinul populaţiei afectate din judeţele în care au avut loc inundaţii, printre care produse scoase de la Rezerva de Stat, constând în alimente, pături, cearșafuri şi motorină, conform datelor transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Astfel, pe 31 iulie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se alocă din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2014, suma de 51,74 milioane lei, în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada aprilie-iulie 2014. Ulterior, în Monitorul Oficial al României a fost publicată, pe 11 august, Hotărârea de Guvern nr. 667/2014, privind alocarea acestei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru un număr de 6 judeţe - Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman, Vâlcea.
Sumele alocate sunt: Argeş – 12 milioane lei, Gorj – 12 milioane lei, Prahova – 3,74 milioane lei, Olt – 6 milioane lei, Teleorman - 6 milioane lei,  Vâlcea – 12 milioane lei.

Peste 2.300 de locuinţe inundate

În intervalul 27 iulie - 1 august, mai multe judeţe din Sudul şi Sud-Vestul țării au fost afectate de inundaţii puternice şi viituri care au pus în pericol viaţa oamenilor şi au cauzat pagube importante comunităţilor locale, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Ploile au afectat 251 de localităţi din 11 judeţe: Dolj, Gorj, Meh edinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş.
În urma intervenţiilor structurilor pentru situaţii de urgenţă au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situaţii critice. Astfel, 99 de locuinţe au fost distruse, 1.163 avariate, iar alte 2.377 inundate. Aceste date arată că numărul caselor afectate de inundaţii în doar o săptămână este mai mare decât cel înregistrat în întreg anul 2013 - 2.150 de locuinţe, conform bilanţului Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, au fost colmatate 2.475 de fântâni, 13 poduri au fost distruse, 83 poduri au fost parţial afectate, 60 de podeţe distruse şi 23.346 hectare de teren au fost inundate. În intervalul menţionat, circulaţia rutieră a fost blocată sau întreruptă parţial pe segmente din 12 drumuri naţionale şi 37 drumuri judeţene. Totodată, 15 obiective socio-economice şi 3 culturale au fost afectate de ape.
În perioada de vârf a fenomenelor meteorologice periculoase, peste 6.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit în gestionarea situaţiilor de urgenţă, potrivit MAI. Pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii, la propunerea Viceprim-ministrului pentru securitate naţională, Ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kilograme alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 paturi, cearşafuri şi 2.000 de saltele.
Pe parcursul acestor zile, atunci când condiţiile meteorologice au permis, 4 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la misiunile de salvare a persoanelor aflate în pericol, dar şi în misiuni de transport de ajutoare umanitare.

Câte case sunt asigurate

Pagubele provocate de inundaţii sunt acoperite prin poliţa obligatorie de asigurare a locuinţelor (PAD), în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei), dar şi prin poliţele facultative pentru locuinţe, pentru sumele ce depăşesc aceste valori.
Pentru a vedea diferenţa dintre locuinţele asigurate şi cele neasigurate din judeţele afectate în iulie de inundaţii, am analizat datele publicate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), societatea privată care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor. Astfel, la finalul lunii iulie 2014 erau active la nivel naţional 1.529.909 asigurări obligatorii de locuinţe (poliţe PAD). Datele arată că gradul de acoperire era de 17,99%, în condiţiile în care în România exista circa 8,5 milioane de locuinţe.
Dintre cele 11 judeţe afectate de ploi, cel mai mare gradul de cuprindere în asigurare, de 30,70%, îl întâlnim în Timiş, unde erau în vigoare 84.076 de poliţe PAD la sfârşitul lunii iulie 2014. Acesta este urmat de Prahova, cu un grad de cuprindere de 23,95%  şi 76.425 de poliţe, şi Argeş,  cu 15,89% dintre locuinţe asigurate şi 42.941 PAD-uri valabile.
La polul opus se plasează judeţele Olt (gradul de cuprindere în asigurare - 8,61% / 16.431 poliţe), Gorj (gradul de cuprindere în asigurare - 8,71% / 13.580 poliţe) şi Mehedinţi (gradul de cuprindere în asigurare - 8,89% / 11.711 poliţe).

Debite crescute de aproape 400 ori

Administraţia Naţională Apele Române a informat, la finele lunii iulie, că debitele unor râuri afectate de inundaţii au crescut de aproape 400 de ori. Timp de 3 zile, au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de peste 100-180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire o dată la 100, respectiv 200 de ani.
Astfel, comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut, la sfârşitul lui iulie, până la 400 de ori:
Râul Vedea, la staţia Buzeşti, avea 1,42 mc/s (9 iunie), în data de 30 iulie atingea 424 mc/s; (x400 de ori);
Râul Cotmeana la staţia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori);
Râul Lotru la Valea lui Stan, avea, în 9 iunie, 2,5 mc/s şi a ajuns, în data de 30 iulie, la 286 mc/s; (x150 ori);
Râul Lotru, la Mălaia, a crescut de la 29,5 mc/s cât avea la începutul lui iunie şi a ajuns la 376 mc/s; (x200 ori);
Râul Olăneşti, la Râmnicu Vâlcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s; (x100 de ori);
Râul Olteț, la staţia Nistrorești, a crescut de la 2,61 mc/s la 298 mc/s; (x100 de ori);
Râul Olteț, la staţia Oteteliș, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).

Pagube însemnate

Numai în judeţul Argeş, pagubele provocate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie se ridică la peste 100 milioane lei, o primă transă de 12 milioane lei fiind solicitată de la Guvern pentru lucrări urgenţe de refacere a infrastructurii, a anunţat Florin TECĂU, Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, care a adăugat ca, pe lângă pagubele produse infrastructurii rutiere, s-au înregistrat pierderi semnificative în sectorul agricol, pentru că recoltarea a fost mult întârziată din cauza excesului de precipitaţii.
În judeţul Olt, valoarea pagubelor produse de inundaţii se ridică la 51,91 milioane lei, potrivit Prefectului judeţului Olt, Silviu NEACŞU, care a adăugat că au fost afectate 45 de localităţi, în 22 dintre acestea fiind inundate şi locuinţe.
Totodată, în judeţul Dâmboviţa, inundaţiile au produs pagube estimate la aproape 35 milioane lei, a declarat Adrian ŢUȚUIANU, Preşedintele Consiliului Judeţean.
Avem o centralizare parţială şi cu date provizorii, nu cu expertize care să certifice foarte exact sumele. Pentru perioada aprilie - iunie, pagubele înregistrate la infrastructura rutieră în judeţ sunt de 34,6 milioane lei, din care infrastructura rutieră judeţeană 16,8 milioane lei. În ultima săptămână s-au mai înregistrat pagube de circa 9,5 milioane lei, a spus Adrian ŢUȚUIANU.
Un bilanţ al ISU Vâlcea arată că, în perioada 29-31 iulie, au fost afectate de precipitaţiile abundente 55 de localităţi din cele 89 din judeţ, din care de menţionat pentru situaţia deosebit de gravă sunt comunele Vaideeni şi Mălăia, dar şi oraşele Băbeni, Băile Olăneşti, Bălceşti, Brezoi, Călimăneşti, Drăgăşani, Horezu, Râmnicu Vâlcea.
Pe lângă locuinţe şi infrastructură, inundaţiile şi grindina din această vară au afectat culturile agricole şi pomicole din mai multe judeţe.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (O vară sub ape).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!