Special

Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuinţe!

Autor:Adina TUDOR
Miercuri, 26 Octombrie 2016

În România există 8,5 milioane de locuinţe, potrivit datelor recensământului populaţiei şi locuinţelor, iar în fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube însemnate.

De exemplu, conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU, în 2015 incendiile au reprezentat 7% din totalul urgenţelor înregistrate la nivel naţional, fiind înregistrate, în medie, 67 de astfel de evenimente pe zi. În total au avut loc anul trecut, la nivel naţional, 26.247 de incendii, mai multe faţă de anul anterior, dintre care 24% (6.323) s-au manifestat la locuinţe. Prin comparaţie, în 2014 au fost raportate 20.114 de incendii, dintre care 28% (5.599) au afectat casele românilor. Toamna târzie şi iarna reprezintă perioadele cele mai predispuse producerii incidentelor de acest gen: cele mai multe incendii din 2015 s-au produs

Inundaţiile reprezintă un alt risc la care sunt expuse casele românilor. Pe parcursul anului 2015, la nivel naţional, forţele specializate de intervenţie din cadrul unităţilor subordonate IGSU au fost angrenate în 939 de misiuni pentru înlăturarea efectelor meteorologice periculoase (inundaţii), în scădere faţă de 2014. În urma acestora, au fost afectate 3.250 de locuinţe de pe teritoriul României. Prin comparaţie, în 2014, meteorologice periculoase (inundaţii), în urma cărora 9.273 de locuinţe au fost avariate.

Cutremurele – risc major pentru România. 75% din populatia ţării ar putea fi afectată în cazul unui seism puternic

Dincolo de ameninţări precum cele prezentate anterior, ţara noastră este expusă unui risc important, ale cărui consecinţe ar putea fi devastatoare: România este, conform statisticilor, a treia cea mai expusă ţară din Europa la riscul seismic, după Cipru şi Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate în cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimează că în cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor la nivelul zonelor afectate din România ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate.

Mai mult decât atât, în cazul unui seism de amploare, 75% din populaţia ţării locuieşte în zone ce ar putea fi afectate, se arată în proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Astfel, riscul de producere a unui cutremur major se menţine (în România), iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică, se notează în strategie.

În document se precizează faptul că ţara noastră are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice şi mai puţin în părţile de nord-vest şi vest ale ţării. Edificatoare în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România şi urmările lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morţi, peste 11.300 răniţi, 35.000 familii sinistrate şi 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate.

Conform datelor disponibile pe site-ul INFP - Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, în anul 2015 au fost înregistrate pe teritoriul României 275 de cutremure de magnitudini mici şi medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate în Zona seismică Vrancea.

Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe!” pune în premieră accent pe sfaturi de comportament în caz de cutremur

Deşi riscul seismic nu este un element nou pentru ţara noastră, evenimente precum cutremurul devastator din august din Italia, care a lăsat în urmă sute de victime şi locuinţe distruse, trag un semnal de alarmă asupra impactului pe care le-ar putea avea astfel de fenomene în România. În acest context, cea de-a IV-a Ediţie a Campaniei Naţionale „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe!” pune în premieră accent pe sfaturi de comportament în caz de cutremur.

Proiectul „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe!” a fost lansat în 2013 de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor ca demers naţional având drept obiectiv creşterea gradului de conştientizare cu privire la avantajele încheierii unei poliţe de asigurare a locuinţei. Rezultatele acestuia au fost încurajatoare: sute de mii de broşuri distribuite în zeci de intersecţii din marile oraşe ale ţării şi în zeci de complexuri comerciale, numeroase articole de presă pe această temă, dar şi sute de susţinători ai mesajului campaniei în reţelele de socializare. De asemenea, campania a fost menţionată şi dată drept exemplu de EIOPA - Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, într-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizează anual: Consumers Trends Report, publicat la mijlocul lunii decembrie 2015. Aceasta a fost inclusă la capitolul „Sectorul Asigurărilor” - „Educarea financiară a consumatorilor”, recunoscându-se, astfel, eforturile de informare şi educare depuse de ţara noastră.

Proiectul, desfăşurat pentru al patrulea an consecutiv, are ca obiective creşterea gradului de conştientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuinţa, precum şi informarea acestora cu privire la formele de protecţie financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative de locuință. În acest an însă, demersul merge mai departe, oferind, pe lângă elemente de bază privind protecţia financiară, şi informaţii esenţiale de protecţie personală. Astfel, în premieră, campania aduce în prim plan o serie de recomandări şi sfaturi de comportament în cazul unui cutremur.

„Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe!” include trei elemente distincte: o amplă campanie naţională de informare şi educare a populaţiei cu privire la comportamentul în caz de cutremur şi asigurarea locuinţelor având la bază distribuţia de materiale informative (broşuri), un eveniment dedicat riscurilor catastrofale şi asigurărilor de locuinţă: ICAR - The International CAtastrophic Risks Forum, ajuns la a XIII-a ediţie, precum şi o amplă campanie online care vizează diseminarea mesajelor prin mijloacele specifice social media. În cadrul componentei offline, 500.000 de broşuri informative sunt distribuite la nivel naţional, în principalele centre comerciale şi intersecţii din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării.

Organizat în parteneriat de PAID România, APPA şi RFI România, programul „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe!” se bucură şi în acest an de sprijinul unor importante companii de asigurări din România: GROUPAMA Asigurări, Gothaer Asigurări Reasigurări, EUROINS România, ALLIANZŢIRIAC Asigurări, GENERALI România, OMNIASIG VIG, GRAWE România, OTTO Broker şi GARANTA Asigurări. De asemenea, campania este susţinută de Partenerul inspecţii-imobiliare.ro şi de Partenerii Media Revista BIZ, Ziua Veche, 9am.ro şi wall-street.ro.

Mai multe informații despre demers sunt disponibile atât pe pagina de Facebook Asigura-Te, cât și pe asigurarealocuintelor.ro.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuinţe!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: