Asigurări

Piaţa RCA: +30% în 2016

Autor:Andreea RADU
Marti, 21 Martie 2017

Piaţa RCA a fost marcată în 2016 de multe evenimente, printre care falimentul CARPATICA Asig, majorări de prime, protestele transportatorilor, Ordonanţa de urgenţă privind, plafonarea tarifelor pe o perioadă de şase luni şi publicarea Normei RCA. În ciuda acestor evenimente, subscrierile asigurătorilor au înregistrat o creştere considerabilă, venită în special din majorarea tarifelor şi mai puţin din avansul numărului de contracte încheiate.

Piaţa asigurărilor auto obligatorii a crescut şi în trimestrul IV al anului 2016, continuând trendul ascendent din ultimii cinci ani. Astfel, volumul total al primelor brute subscrise (PBS) pe segmentul RCA a atins în anul 2016 un total de 4,03 miliarde lei, în creştere cu circa 30% faţă de anul 2015, când a însumat 3,11 miliarde lei. Dacă ne uităm la cifrele pe anul 2012, rezultă că în ultimii patru ani piaţa RCA s-a dublat.

Numărul de contracte RCA încheiate, exprimat în unităţi anuale, a atins anul trecut un nivel de 4.983.409, ceea ce echivalează cu o creştere cu peste 5% faţă de anul anterior, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF.

Prima medie: +25%

La nivelul întregii pieţe se remarcă o inversare a trendului ascendent al primelor medii în trimestrul patru al anului 2016. Astfel, valoarea primei medii trimestriale a fost de 822 lei în trimestrul IV faţă de 901 lei în trimestrul III. Însă, faţă de finele anului 2015 se remarcă o creştere considerabilă a primei medii RCA per total piaţă, fiind atunci în valoare de 657 lei, ceea ce indică un avans de peste 25%.

În același timp, la finele lunii decembrie 2016, prima medie anualizată RCA pentru persoanele fizice s-a situat la un nivel de 465 lei pentru autoturisme, 978 lei pentru autovehicule destinate transportului de marfă şi 1.814 lei pentru autoturisme transport persoane. Pentru persoanele juridice, primele medii au ajuns, la sfârşitul anului 2016, la 712 lei pentru autoturisme, 2.527 lei pentru autovehicule de transport marfă şi 2.191 lei pentru autovehicule transport persoane.

EUROINS, liderul pieţei RCA

EUROINS România a revenit pe primul loc în piaţa RCA, detronând compania ASIROM VIG. De remarcat este faptul că, din cei nouă jucători, primii trei deţin peste jumătate din întreaga piaţă. La finele anului 2016, cea mai mare cotă de piaţă a înregistrat-o EUROINS (21%), urmată de ASIROM (17,3%), CITY Insurance (16,1%), CARPATICA Asig (10,5% - date la 30 iunie 2016, n. red.), ALLIANZ-ȚIRIAC (9,5%), OMNIASIG VIG (9%), GROUPAMA (7%), GENERALI (5,1%) şi UNIQA (4,9%).

Reamintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară a hotărât, în şedinţa din data de 27 iulie 2016, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii CARPATICA Asig şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Falimentul CARPATICA Asig a fost declanşat de către ASF la aproape un an după cel al ASTRA Asigurări, căreia i-a fost revocată licenţa în august 2015.

La mai mult de jumătate de an, Tribunalul Sibiu a admis, pe 16 februarie 2017, cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară de deschidere a procedurii insolvenței în cazul CARPATICA Asig, fiind decisă şi dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea drepturilor persoanelor din conducere.

Jucătorii continuă să aibă pierderi

Pe baza datelor provizorii raportate de societăţile de asigurări, la 31 decembrie 2016, rata combinată se situa la 108,48%. Astfel, din datele ASF reiese că asigurătorii continuă să înregistreze pierderi.

Totodată, cifrele prezentate de ASF arată că rata combinată a daunei s-a deteriorat la finalul anului trecut, de la 101,6% în primul trimestru, 102,3% în trimestrul al doilea şi 102,58% în trimestrul al treilea.

Haosul RCA

Evenimentele şi modificările legislative de pe segmentul asigurărilor RCA din 2016 au stârnit multe discuţii, confuzie şi tensiuni în piaţa locală, atât în ceea ce priveşte asigurătorii şi brokerii, cât şi consumatorii.

În ceea ce priveşte cele mai importante evenimente din piaţă, falimentul CARPATICA Asig ocupă un loc fruntaş. Un alt moment care şi-a pus amprenta asupra pieţei locale este reprezentat de revolta transportatorilor şi protestele organizate de ei împotriva creşterii tarifelor RCA, lucru care a condus la plafonarea preţurilor.

Reamintim că hotărârea de Guvern prin care s-au stabilit tarifele RCA maxime, care sunt plafonate pe o perioadă de 6 luni, a intrat în vigoare pe 18 noiembrie 2016. Acestea sunt aplicate de către toate societăţile de asigurări care practică asigurări de răspundere civilă auto. În condiţiile plafonării tarifelor, mai mulţi asigurători au luat decizia de a scădea comisioanele acordate intermediarilor până la 1-2% şi chiar 0,1%, în cazul vehiculelor de transport.

Ulterior, ASF a aprobat, în noiembrie, Norma nr. 39/2016 privind asigurările auto din România (RCA), care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 8 decembrie 2016. Aceasta pune în aplicare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi a intrat în vigoare din 23 decembrie 2016.

Noi asigurători în piaţă

GRAWE România a primit, la finele lunii august 2016, autorizarea ASF de a vinde asigurări de răspundere civilă auto - RCA, dar şi poliţe facultative CASCO. Astfel, GRAWE a devenit a noua societate autorizată să subscrie poliţe RCA.

Ultima companie autorizată pe segmentul RCA este Euro Insurance DAC - denumire comercială LeasePlan Insurance -, filială a LeasePlan Corporation, Irlanda, în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services). Euro Insurance DAC poate oferi servicii pentru clasa X - RCA, începând cu data de 3 martie 2017, cu condiţia respectării prevederilor legislaţiei specifice referitoare la asigurările de răspundere civilă auto obligatorii: Legea 237/2015, OuG 54/2016 şi Norma 39/2016.

Compania Euro Insurance DAC (LeasePlan Insurance) a fost înfiinţată în anul 1994 ca subsidiară a grupului irlandez LeasePlan Corporation. LeasePlan Insurance este activă în 23 de ţări şi oferă asigurări de răspundere civilă auto obligatorii (RCA) pentru flota LeasePlan, companie de leasing operaţional membră a grupului irlandez, dar şi pentru alte flote mari. Compania se supune reglementărilor Băncii Centrale a Irlandei.

Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară a oferit un răspuns afirmativ notificării primite din partea Comisiei de Supraveghere Financiară (FSC) din Bulgaria cu privire la solicitarea societăţii DallBogg de a activa pe piaţa asigurărilor din România, tot în baza libertăţii de prestare a serviciilor. Bulgarii de la DallBogg au spus că nu vor să deţină o cotă de piaţă mai mare de 2%. DallBogg a fost înfiinţată în anul 2008 ca societate specializată pe domeniul asigurărilor de sănătate. Din anul 2013, firma activează şi pe piaţa asigurărilor generale.

O altă companie care urmează să vândă asigurări RCA este ERGO Asigurări (fosta CREDIT EUROPE Asigurări). Compania urmează să depună dosarul în vederea primirii autorizaţiei ASF. ERGO este unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări din Germania şi Europa. La nivel mondial, grupul este prezent în peste 30 de ţări, cu precădere în Europa şi Asia. ERGO a finalizat achiziţia CREDIT EUROPE Asigurări în vara anului 2016.

Practic, în acest an, ar putea activa pe piaţa RCA cel puţin 12 companii de asigurători.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Piaţa RCA: +30% în 2016).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: