Ora de Risc
Pleci în vacanță? Află cum te poți proteja în cazul insolvenței agenției de turism și cum îți recuperezi banii!
Autor:Cristian ŞUCA
Miercuri, 07 Iunie 2017

Vacanța de vară bate la ușă și nu puțini sunt cei care își fac planurile de concediu, dimpotrivă. La fel de adevărat este, însă, și faptul că, în ultimii ani, planificarea concediului nu a mai fost un proces simplu, nu atunci când turiștii au apelat la serviciile unor agenții de turism care, la scurt timp după aceea, au intrat în insolvență. Într-adevăr, agențiile sunt obligate prin lege să se asigure împotriva falimentului, însă, din păcate, limita minimă impusă de lege, 50.000 de dolari, este insuficientă și nu poate acoperi pagubele suferite de mii de clienți.

Și, atunci, cum se pot proteja turiștii în cazul insolvenței agențiilor de turism? Răspunsul la această întrebare a fost oferit marți, 6 iunie 2017, în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii “Ora de Risc”, difuzată săptămânal de RFI România. Mihuț MĂRCULESCU – Chief Underwriter, Gothaer Asigurări Reasigurări -, și Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurări&Pensii -, au abordat acest subiect, detaliind, totodată, și beneficiile oferite de polița InsoTRAVEL de la Gothaer, prima asigurare facultativă din România care acoperă integral riscul de a pierde avansul sau sumele plătite de turiști pentru vacanță, în cazul insolvenței agenției de turism și neprestării serviciilor turistice contractate.

Astfel, pentru a nu trece prin experiențele neplăcute trăite, în ultimii ani, de mii de români, turiștii sunt sfătuiți să își asigure vacanțele. “Este important să te protejezi și să te asiguri că vacanța va decurge fără probleme. Avem cazuri recente, chiar din vara anului trecut, în care agenții importante de turism din România au intrat în insolvență, turiștii, disperați, și-au pierdut banii, și-au văzut vacanța spulberată și nu și-au recuperat integral sumele pe care le-au plătit. Acoperirea de 50.000 de dolari (n.r. minimul impus de legislație) este una insuficientă. Agențiile de turism licențiate ar trebui să aibă asigurare împotriva falimentului valabilă și recomandarea noastră este ca, înainte să cumpere un pachet de servicii turistice, turistul respectiv să întrebe agenția dacă are licență valabilă și dacă are o asigurare obligatorie valabilă”, sunt recomandările oferite de Mihuț MĂRCULESCU – Chief Underwriter, Gothaer Asigurări Reasigurări.

Sesizând că protecția inadecvată a turiștilor în cazul insolvenței sau falimentului agențiilor de turism reprezintă o adevărată problemă, Gothaer a lansat, recent, asigurarea InsoTRAVEL, poliță unicat în România, în momentul de față. “Există această problemă, care este cunoscută, cu privire la protecția inadecvată a turiștilor. De aceea, noi, ca și companie, am văzut că este o cerință și ne-am gândit să lansăm un produs de asigurare care să acopere integral toate nevoile unui turist: partea de accidente, partea de protecție împotriva insolvenței și o acoperire STORNO, pentru imposibilitatea de a pleca în călătorie din cauza turistului. Polița InsoTRAVEL este prima asigurare facultativă cu care eu, ca turist, îmi administrez singur riscul, nu aștept să fiu protejat în baza unei polițe obligatorii”, arată Mihuț MĂRCULESCU.

Care este suma maximă asigurată printr-o poliță de călătorie InsoTRAVEL de la Gothaer, cât trebuie să achite un turist pentru o astfel de asigurare și de unde o poate achiziționa? “În momentul de față, polița poate fi cumpărată din mediul online sau prin partenerii comerciali. Avem alocată o capacitate maximă de 2.500 de euro per preț de pachet de servicii turistice. Suma este adecvată pachetelor de valoare medie achiziționate de către turistul român. Potrivit datelor publice, această valoare medie era, în 2016, de 600 de euro de persoană. Deci, o familie de 4 persoane are o protecție adecvată și își protejează banii respectivi. Prețul unei astfel de polițe este accesibil oricui. Nu este o asigurare de lux, nu am gândit-o în acest sens, este o asigurare accesibilă oricui și este cea mai simplă variantă de a te proteja de un risc care chiar există. Dacă accesați site-ul nostru, va puteți emite polița în mai puțin de cinci minute. Este foarte simplu. E important să aveți datele agenției de turism (Codul Unic de Înregistrare sau denumirea) și valoarea pachetului de servicii turistice. Apoi, există câteva câmpuri obligatorii de completat și obțineți oferta foarte simplu, în 5 minute sunteți asigurat”, explică Mihuț MĂRCULESCU.

În cazul în care un turist asigurat printr-o polță InsoTRAVEL este păgubit ca urmare a insolvenței sau falimentului agenției de turism de la care a achiziționat pachetul de servicii turistice, acesta are de urmat câțiva pași simpli pentru a fi despăgubit. “În primul rând, în momentul de față, printr-un astfel de produs de asigurare, turistul poate să își asigure 100% valoarea pachetului turistic. Procesul de despăgubire este mult mai simplu, plătim în 15 zile de la data declanșării insolvenței. Avem nevoie de această condiție pentru a înțelege dacă imposibilitatea de a beneficia de serviciile respective e cauzată de un caz de insolvență sau de alte motive ce nu sunt acoperite de polița de asigurare. Din momentul în care se deschide în instanță procedura de intrare în insolvență, turistul are de îndeplinit anumite formalități. În primul rând, el trebuie să înainteze, către agenția de turism, o cerere scrisă (cu confirmare de primire) de rambursare a sumelor respective și, apoi, trebuie să se înscrie la masa credală. După ce sunt îndeplinite aceste etape, ni se pun la dispoziție respectivele documente, noi plătim și ne subrogăm în dreptul turistului și încercăm să recuperăm noi, ipotetic, dacă este ceva de recuperat. Cu alte cuvinte, plătim turistului valoarea și noi încercăm să recuperăm de la persoanele vinovate”, arată Mihuț MĂRCULESCU.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Pleci în vacanță? Află cum te poți proteja în cazul insolvenței agenției de turism și cum îți recuperezi banii!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!