Pensii
Plus şi minus, cu dobândă

Fondurile de pensii private au înregistrat, chiar şi în plină recesiune, randamente investiţionale excelente. Performanţa medie pe primele 9 luni ale anului, la nivelul întregii pieţe de pensii private obligatorii (Pilonul II), a fost de 13,3%, anunţă un comunicat emis recent de APAPR. Pentru comparaţie, rata medie a tuturor dobânzilor bancare la depozitele în lei, aferentă unei perioade de 9 luni, a fost de circa 6%, conform calculelor realizate de asociaţie pe baza datelor publicate de BNR. În acelaşi timp, inflaţia estimată pentru primele 9 luni ale anului este de aproximativ 6%. De la lansare şi până în prezent, randamentele investiţionale medii anuale au fost de 16,2% pentru fondurile de Pilon II, lansate în luna mai 2008, mult superioare ratei inflaţiei din aceleaşi perioade.

Am putea spune că, cel puţin aparent, criza nu şi-a făcut simţită prezenţa în domeniul pensiilor private. Afirmaţia este corectă însă numai în ceea ce priveşte randamentul investiţional. Dacă ne uităm la volumul contribuţiilor, adică la baza căreia i se aplică până la urmă randamentele bune obţinute din investiţii, lucrurile stau ceva mai puţin bine. La sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde lei, în condiţiile în care statisticile oficiale demonstrează fără dubiu că atât numărul participanţilor care primesc contribuţii, cât şi valoarea contribuţiei medii au scăzut continuu în ultimele luni.

Astfel, dacă numărul conturilor alimentate cu contribuţii lună de lună s-a menţinut pe tot parcursul anului trecut în jur de 3,4 milioane, în 2010 el a început să scadă treptat, tendinţa accentuându-se mai ales cu ocazia viramentelor aferente trimestrului II. Ca urmare, la finele lui septembrie, numărul participanţilor care au primit contribuţii (pentru luna de referinţă iulie) a fost de 3,34 milioane, ceea ce înseamnă că, în timp, câteva zeci de mii de persoane au încetat să mai primească în mod constant contribuţii.

Nici mărimea contribuţiilor nu a evoluat pozitiv în ultima jumătate de an, urmând tendinţa descendentă înregistrată de valoarea salariului mediu brut începând cu luna martie. Singura tendinţă pozitivă, de altfel deloc neglijabilă valoric în raport cu celelalte fenomene, a fost aprecierea valorii medii a contribuţiei, determinată de creşterea cu jumătate de punct a procentului din salariul brut plasat în administrare privată. Variaţia lunară a indicatorilor la care ne referim arată, începând cu luna martie, o scădere lentă, dar constantă, a sumelor care au intrat în conturile participanţilor. Iar dacă valoarea contribuţiei medii a scăzut pe o pantă ceva mai lentă decât cea a salariilor medii, această diferenţă „îmbucurătoare” nu este decât efectul statistic dat de compunerea unor tendinţe negative de intensităţi diferite.

La nivelul fiecărui participant în parte, efectele crizei asupra contului de pensii se vor resimţi foarte diferit: de la „0”, pentru cei care ale căror venituri nu au fost afectate, mergând spre 100% pentru cei care nu au mai primit contribuţii perioade îndelungate. Între aceste extreme, diminuările salariale - fie ele reale, sau doar expresia trecerii către zona „gri” a câştigurilor nefiscalizate - sau neplata contribuţiilor de către angajatori marchează diferite grade de diminuare a economiilor pentru pensie. În plus, să nu uităm că pentru oricare dintre participanţi, 2009 şi 2010 se traduc printr-o diminuare generală a economiilor prin întârzierea faţă de calendarul de iniţial de creştere a contribuţiilor. Cât de mare este această diminuare? Să ne întoarcem la rezultatele pozitive descrise în primele paragrafe ale acestui articol, să aplicăm aceste randamente sumelor lipsă şi să ne gândim că fiecare an adaugă acestei pagube, timp de decenii, “dobândă la dobândă”…

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Plus şi minus, cu dobândă).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!