Advertising
„Podul Vieţii”
Autor:Adina TUDOR
Luni, 02 Mai 2016

Coreea de Sud se numără printre ţările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cu cele mai mari rate ale sinuciderilor. Printre companiile care s-au implicat în tentativele de reducere a acestui fenomen s-a numărat şi asigurătorul de viaţă SAMSUNG Life, care a lansat, la finalul lui 2012, campania „Bridge of Life” (n.red., „Podul Vieţii”).

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Coreea de Sud este ţara cu a doua cea mai mare rată a sinuciderilor din întreaga lume, precum şi cea mai mare rată a sinuciderilor dintre statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, în 2012, la fiecare 100.000 de persoane, 29,1 s-au sinucis, cu mult peste media de 11,9 raportată la nivelul membrilor OCDE. 
Mai mult decât atât, potrivit unor date din 2014 furnizate de Statistics Korea, sinuciderea a reprezentat principala cauză a morţii în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 şi 39 de ani. Printre categoriile demografice cele mai predispuse la sinucidere se numără studenţii, influenţaţi de stres şi rezultate şcolare nemulţumitoare, dar şi persoanele în vârstă, afectate puternic de sărăcie din cauza lipsei unor măsuri sociale eficiente care să îi protejeze financiar.
În acest context, o companie de asigurare de viaţă din Coreea de Sud s-a alăturat eforturilor de reducere a acestui fenomen, prin lansarea unei campanii de relaţii publice şi outdoor advertising de amploare care a câştigat multiple premii şi a avut un impact semnificativ.

De la „Podul Morţii” la „Podul Vieţii”

Podul Mapo, care traversează râul Han din Seul, reprezintă un loc cunoscut pentru sinucigaşi. Între 2007 şi 2012 au avut loc peste 100 de tentative de suicid de pe acest pod, fiind considerat podul care atrage cei mai mulţi sinucigaşi dintre toate podurile care traversează râul Han (de exemplu, din cele peste 1.000 de cazuri în care o persoană s-a aruncat de pe pod, între 2003 şi 2011, 17% au avut loc pe Podul Mapo). În încercarea de a atenua fenomenul, la finalul anului 2012, Primăria din Seul a încheiat un parteneriat cu asigurătorul SAMSUNG Life şi agenţia de advertising CHEIL Worldwide pentru a promova respectul pentru viaţă şi a transforma Podul Mapo într-un „loc de vindecare”. După 4 luni de la lansarea campaniei, podul a început să fie cunoscut, informal, drept „Podul Vieţii”.
Campania organizată de asigurător a mizat pe crearea unui „pod interactiv” care să se bazeze pe comunicare şi să simuleze interacţiunea cu o fiinţă umană pentru a face oamenii să se răzgândească, în defavoarea unor simple bariere fizice care să împiedice sinuciderile. Astfel, echipa SAMSUNG Life a instalat senzori care să detecteze mişcarea şi să aprindă lumini pe balustradă atunci când oamenii traversează zona. De asemenea, pe măsură ce oamenii mergeau, pe balustrada luminată apăreau şi mesaje scurte, formulate pentru a da iluzia că podul „vorbeşte” trecătorilor. 
Frazele au fost construite după o consultare atentă cu o serie de psihologi şi activişti implicaţi în campanii anti-sinucidere şi nu au fost mesaje de avertizare sau învăţături, ci mai degrabă cuvinte calde, versuri celebre sau glume. Astfel, printre mesajele care apăreau pe măsură ce oamenii străbăteau podul s-au numărat fraze precum „Te iubesc!”, „Hai să ne plimbăm împreună!”, „Pari îngrijorat, este totul bine?”, „Dacă ai ceva pe suflet, poţi vorbi cu noi, suntem aici pentru tine!”, „Soarele va răsări şi mâine!”, „Ai mâncat ceva?”, „Du-te şi vezi persoana de care ţi-e dor!”, „Pentru copiii tăi!” sau „Cele mai bune momente din viaţa ta încă nu au avut loc!”. 
De asemenea, la jumătatea podului, a fost construită şi o „Zonă de imagini” unde trecătorii puteau urmări imagini liniştitoare – fotografii cu bebeluşi, bunici care zâmbesc, cupluri tinere – şi unde există, de asemenea, o statuie a doi prieteni, unul consolându-l pe celălalt, cu mesajul „Mai gândeşte-te încă o dată”.

1,8 kilometri de mesaje optimiste 

Conform SAMSUNG Life, campania „Bridge of Life” a avut nevoie de 1 an şi jumătate pentru implementare, în final fiind amplasate pe Podul Mapo peste 2.200 de led-uri şi senzori ultrasonici pe o lungime totală de 2,2 km (dintre aceştia, mesajele optimiste s-au întins pe 1,8 km).
Mai mult decât atât, campania a fost primită foarte bine de către public, videoclipul  „making of” al proiectului câştigând, conform reprezentanţilor campaniei, peste 1,8 milioane de vizualizări în doar o săptămână de la lansare. De asemenea, clipul a ocupat locul 1 la categoria „Creativitate” pe cel mai mare portal online de advertising din Coreea de Sud, tvcf.co.kr. 
Recunoaşterea din partea industriei nu a întârziat să apară: amploarea şi scopul campaniei au fost răsplătite, în 2013, printr-un Premiu CLIO la categoria „Relaţii Publice”, precum şi multe alte distincţii. CLIO Awards reprezintă o ceremonie internaţională prestigioasă de premiere în industria advertising-ului, în cadrul căreia sunt celebrate campaniile de advertising şi PR din întreaga lume care se remarcă prin creativitate şi inovaţie. În total, campania „Bridge of Life” a primit peste 30 de premii în advertising şi publicitate de la lansare. 

Impactul campaniei, incert?

SAMSUNG Life a raportat că, după deschiderea „Podului Vieţii” în septembrie 2012, rata sinuciderilor de pe Mapo a scăzut cu 85%. Cu toate acestea, la începutul anului 2014, impactul pozitiv al campaniei a fost contestat de mai multe publicaţii naţionale, care au citat statistici indicând o creştere a numărului de tenative de suicid de pe pod.
Astfel, la începutul anului 2014, în presa locală şi internaţională au fost publicate mai multe articole care anunţau că popularitatea creată de campania SAMSUNG Life în jurul Podului Mapo a condus, în mod neaşteptat, la o creştere a sinuciderilor din acest loc, fiind creată o asociere negativă între pod şi ideea unui „loc unde te duci să îţi iei viaţa”. Conform statisticilor citate în presă, în 2013 au fost raportate 93 de tentative de suicid de pe Podul Mapo, de peste şase ori mai multe comparativ cu 2012, când avuseseră loc doar 15 astfel de tentative. Ca argumente au fost citate cauze precum principiul social al imitării comportamentului celorlalţi (oamenii tind să imite comportamentul altor persoane în anumite situaţii incerte sau dificile), posibilitatea ca mesajele optimiste să fie percepute negativ de către oamenii cu probleme psihice (în loc să le creeze o stare psihică mai bună, le generează un sentiment de izolare), dar şi posibilitatea ca oamenii să fie tentaţi să facă exact contrariul a ceea ce transmit mesajele. 
Ca răspuns la aceste informaţii, Primăria oraşului Seul şi SAMSUNG Life au transmis un comunicat de presă în care au atras atenţia că, deşi într-adevăr, numărul tentativelor de sinucidere a crescut în 2013, numărul persoanelor decedate a scăzut. Astfel, din cele 93 de persoane care au vrut să îşi ia viaţa în 2013 de pe Podul Mapo, 85 dintre ele au fost convinse să nu se arunce de pe pod, doar 8 dintre acestea sărind efectiv în apă (dintre care 5 au murit), cu 47% mai puţin decât cele 15 persoane care s-au aruncat în 2012. Astfel, rata de supravieţuire a crescut la 94,6% în 2013, de la 60% în anul anterior. Mai mult decât atât, numărul mare al tentativelor a fost dat şi de o schimbare semnificativă în modul de raportare a acestor tentative. Aşadar, dacă înainte de 2013, acestea erau calculate doar în funcţie de apelurile martorilor la numărul de telefon dedicat 119 (în medie, o tentativă pe lună), începând cu 2013, acestea au fost numărate din mai multe surse.  
În momentul de faţă, „Podul Vieţii” din Seul este considerat o atracţie turistică importantă a capitalei Coreei de Sud, deşi Primăria avea în plan, la finalul anului 2015, închiderea proiectului, citând costurile mari de întreţinere şi scăderea eficienţei mesajelor.  
Surse: Campaign Brief Asia, Korea Herald, CNN, SamsungVillage.com, Seoul.go.kr, InfluencePeople.biz 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului („Podul Vieţii” ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoare

Alexandra SMEDOIU - Vicepresedinte CFA Society Romania si Partener Deloitte
Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!