Asigurări
Politicienii nu se potolesc: o nouă modificare a legii asigurării obligatorii a locuinței?
Autor:Adrian MOŞOIANU
Joi, 01 Mai 2014

Deputatul PDL Florin GHEORGHE a depus la Senat un proiect de modificare a Legii nr. 260/2008. Dacă va fi aprobat, ar fi a patra schimbare a legii,  de la adoptarea ei.

Din noiembrie anul trecut, de la ultima modificare a legii privind asigurarea obligatorie a locuinței, activitatea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a asigurătorilor și a întregului sistem legat de aplicarea legii a intrat pe un trend pozitiv. Astfel, dacă înainte de modificarea menționată, la nivelul lunii octombrie 2013, erau în vigoare un număr de 534.515 polițe PAD, în martie anul acesta, potrivit ultimelor date ale PAID, erau în vigoare peste un milion de astfel de polițe. După ani de incertitudini, neclarități și instabilitate legislativă, lucrurile par, în sfârșit, cât de cât limpezi și funcționale.

333.860 era numărul de polițe PAD aflate în vigoare la finalul lunii martie 2013, potrivit datelor PAID.

Proiect din februarie

Iată însă că politicienii nu pot lăsa lucrurile să funcționeze. În februarie anul acesta, Deputatul PDL Florin GHEORGHE a depus la Senat un proiect de modificare a Legii nr. 260/2008, care a primit deja aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ.
În Expunerea de motive la proiectulde lege, Deputatul GHEORGHE arată că, anul trecut, au fost adoptate ultimele modificări la legea privind asigurarea obligatorie a locuinței, prin Legea nr. 243/2013. Deputatul subliniază că principala modificare operată a constat în aceea că deținătorii de polițe facultative de asigurare de locuință sunt obligați să încheie și o poliță obligatorie (PAD), deși, spune el, sunt deja asigurați pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren.
În opinia inițiatorului, prin această modificare, se înțelege că riscuri precum cutremurul, inundațiile sau alunecările de teren nu pot fi asigurate decât în mod obligatoriu și în limitele impuse de această lege (nr. 243/2013 – n.r.). Mai mult, textul actual al legii descurajează persoanele fizice și juridice din România să opteze pentru o asigurare facultativă, deoarece modificările survenite prin Legea nr. 243/2013 obligă asigurații la plata a două prime de asigurare, mai mari, față de o singură poliță, care să acopere cât mai multe riscuri, inclusiv cele privind dezastrele naturale, se arată în Expunerea de motive la proiectul de lege.

172,23 mil.lei reprezintă valoarea primelor brute subscrise pe clasa de asigurări de incendiu și calamități naturale în primele două luni din 2014, în scădere cu 6,61% față de perioada similară a anului trecut.

De-abia s-a descâlcit, deci s-o încâlcim la loc

În finalul documentului citat, se afirmă necesitatea încurajării creșterii numărului de asigurați, care să aibă acoperite riscurile privind calamitățile naturale, indiferent dacă este vorba de o poliță obligatorie sau facultativă. În consecință, proiectul de lege al Deputatului Gheorghe propune două modificări la lege.
În primul rând, se propune introducerea unui articol nou, cu următorul conținut:
Nu intră sub incidența prezentei legi persoanele fizice și juridice care și-au încheiat o asigurare facultativă a locuințelor prin care sunt prevăzute toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie. În cazul în care persoanele fizice și juridice dețin o asigurare facultativă a locuințelor prin care locuințele nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale prevăzute la art. 2, lit. b) din prezenta lege, atunci PAD reprezintă o poliță separată, obligatorie, față de polița facultativă.
Cea de-a doua modificare propusă prin proiectul de lege vizează articolul 19, alineatul (5) din lege, al cărui conținut este reformulat astfel:
În cazul în care o persoană are atât un contract de asigurare obligatorie, cât și unul de asigurare facultativă prin care sunt acoperite toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferența dintre valoarea totală a locuinței asigurate și valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.

1.085.078 era numărul de polițe PAD aflate în vigoare la finalul lunii martie 2014, potrivit datelor PAID.

8,5 mil. era numărul total de locuințe din România, potrivit datelor recensământului din 2011.

Care ar fi efectele

Practic, dacă proiectul de lege al Deputatului Florin GHEORGHE ar fi adoptat, s-ar reveni la situația din urmă cu trei ani, când, la fel, în lege s-a introdus prevederea că proprietarii de locuințe care dețin asigurări facultative care acoperă toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie (cutremur, inundații, alunecări de teren), la nivelul de acoperire financiară impus de lege, nu mai sunt obligați să cumpere și polița obligatorie.
Efectul a fost că piața a fost inundată de polițe facultative cu formulări asemănătoare celei obligatorii și care prevedeau acoperirea minimă prevăzută și de PAD, iar subscrierile și portofoliul PAID au scăzut foarte mult. Unele companii acționare ale Pool-ului au ajuns să facă concurență acestuia și se vorbea chiar de desființarea acestuia.
În forma actuală, compania nu va mai putea încheia un contract de reasigurare în condiții la fel de acoperitoare ca în trecut, iar cheltuielile vor fi mult mai mari decât veniturile. Astfel, în câteva luni, calculul coeficienților și a marjei de solvabilitate vor determina CSA (actualmente ASF – n.r.) să ia măsurile legale, declara, în mai 2012, Directorul general de atunci al PAID,  Marius BULUGEA. Prin modificările ulterioare ale legii, acest impas a fost remediat și s-a rezolvat și problema societăților de asigurare ne-membre PAID, care au căpătat posibilitatea de a subscrie și ele polițe PAD.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Politicienii nu se potolesc: o nouă modificare a legii asigurării obligatorii a locuinței?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!