Pensii
Premii pentru 2009 Planuri pentru 2010
Autor:Echipa Media XPRIMM
Joi, 01 Iulie 2010

Gala Premiilor acordate de Revista PRIMM Asigurări & Pensii pentru Piaţa Pensiilor Private constituie deja o tradiţie, evenimentul oferind ocazia unei priviri retrospective asupra ultimelor douăsprezece luni, şi creionând, deopotrivă, o imagine a ceea ce va să vină. În diversitatea lor, opiniile exprimate de fiecare dată construiesc „fotografia” momentului, prefigurând tendinţele viitoare. Vă lăsăm să construiţi singuri, din paginile care urmează, imaginea pieţei româneşti de pensii private.

Doina PÂRCĂLABU Preşedinte CNPAS

Casa Naţională de Pensii este, întrun fel, garantul legăturii dintre sectorul public şi sistemul de pensii private. Să nu ignorăm că în mare măsură evoluţia bună a Pilonului II depinde de buna funcţionare a sistemului public, că orice evoluţie negativă pe segmentul public se repercutează şi asupra sistemului privat. Din această perspectivă, a confluenţei între cele două sisteme, pot spune că avem şi elemente de continuitate – am păstrat din 2009 valoarea contribuţiilor şi a punctului de pensie pe segmentul public, dar şi o binevenită schimbare: am schimbat procentul care se “decupează” din contribuţiile la sistemul public şi se virează către Pilonul II. Sigur că nu s-a recuperat integral rămânerea în urmă faţă de calendarul iniţial de contribuţii, dar privind cu realism la dificultăţile din economie, cred că am făcut totuşi un pas important înainte, mai ales prin faptul că s-a acceptat ideea necesităţii de a continua dezvoltarea sistemului de pensii private.

Mariana CÂMPEANU fost Ministru al Muncii şi Preşedinte CNPAS

În ultimul timp sistemul public de pensii a fost, din nefericire, „calul de bătaie” permanent pe scena politică şi socială, dar problemele lui nu sunt specifice numai României, ci întregii Europe. Eu cred că sistemul de pensii are nevoie de o nouă abordare, nu numai de schimbări punctuale, care sunt mai degrabă nişte paleative. Sistemul public de pensii trebuie să se apropie de modelul celui de pensii private, cel puţin în partea de administrare. El trebuie să se îndrepte tot către acumulare, dar în administrare public- privată, cu garanţia statului. Cred că astfel s-ar putea construi un sistem de pensii publice care să ofere un trai decent pensionarilor, pentru că ceea ce se întâmplă acum este o tragedie personală pentru fiecare pensionar.

Ştefan PRIGOREANU Membru în Consiliul CSSPP

2009 a fost un an al ameninţărilor externe, cărora Comisia şi piaţa le-au facut faţă cu bine, umăr la umăr. 2009 a adus şi o premieră mai „ciudată” – am traversat, pentru prima dată, un moment de reală tensiune între administratori şi Comisie. Mă bucur că am găsit soluţia să-l depăşim şi cred că trebuie să avem grijă ca şi în continuare, cu răbdare şi înţelegere, să depăşim astfel de momente care, cu siguranţă, ar putea să mai apară.

George Constantin PĂUNESCU Preşedinte UGIR

Regret profund ceea ce se întâmplă în viaţa politică faţă de iniţiativa privată, în general. Politicul şi-a depăşit cu mult atribuţiile. Deşi auzim des foarte multe declaraţii privind sprijinul pentru iniţiativa privată, în fapt există o tentaţie din ce în ce mai mare de a controla economicul prin decizie politică. UGIR are rolul, şi acum, ca şi în istoria sa de început, de a apăra interesele investitorilor români faţă de intervenţionismul politic şi faţă de „inechităţile” create de politic prin acordarea unor facilităţi exagerate investitorilor străini, în comparaţie cu cei autohtoni.

După mine, cea mai importantă schimbare în România este aceea că au apărut oameni, ca cei din această piaţă, care au curajul de a dori să întreprindă ceva benefic pentru această ţară. Fondurile de pensii private sunt încă în faza copilăriei, dar ele reprezintă un potenţial imens, iar statul este dator să creeze toate condiţiile ca această piaţă să se dezvolte bine. Eu apreciez în mod deosebit, ca specialist în finanţe, realizările pieţei pensiilor private. UGIR nu poate să facă pentru piaţa pensiilor private decât ceea ce ştie – să fim împreună, la o calitate profesională recunoscută, cu dreptul de a vă face vocea auzită în toate instanţele şi organismele de care depinde buna evoluţie a economiei românesti. Împreună cu UGIR, piaţa pensiilor private poate avea o voce mai puternică şi cred că în acest fel putem avea un 2010 bun.

 Cornelia COMAN CEO, ING Asigurări de Viaţă

Aş vrea să felicit toţi administratorii fondurilor de pensii pentru rezultatele excepţionale din 2009, pentru că au demonstrat că suntem profesionişti. În 2010 este foarte important să continuăm să facem foarte bine ceea ce avem de făcut. Trebuie să demonstrăm că merităm încrederea participanţilor. De aceea, eu sper ca 2010 să fie un an de cooperare între administratori şi autorităţi.

Crinu ANDĂNUŢ, CEO ALLIANZ-ŢIRIAC Pensii Private, Preşedinte APAPR

Cea mai mare problemă a noastră a fost şi a rămas instabilitatea mediului politic în atitudinea sa faţă de sistemul de pensii private. În domeniul politic avem de-a face cu eternul ciclu electoral, care nu face bine unei industrii care este, în esenţa sa, destinată unui termen lung şi foarte lung. Fiecare politician care ajunge la putere se simte îndemnat să intervină într-un sistem care ar trebui să fie stabil, foarte transparent şi să asigure o perspectivă de termen lung, ceea ce nu se poate întâmpla cu toate intervenţiile brutale operate asupra acestui sistem. Ca atare, neuitând că această industrie aparţine unor investitori mari, care au adus peste jumătate de miliard de euro, apartenenţa la UGIR, cea mai puternică uniune patronală, este un pas firesc. Şi aderarea noastră şi-a arătat eficienţa încă din primele zile.

Specialiştii noştri vor întări echipa UGIR acolo unde dialogul social trebuie să treacă din terenul populismului, în registrul tehnic, pentru că numai aşa poate să aducă soluţii corecte, care să servească în mod real interesului cetăţenilor. Din păcate, avem de-a face încă prea des cu populism ieftin, cu demagogie. Multe dintre măsurile care sunt cerute ca protecţie pentru oamenii muncii vor aduce, în mod real, deservicii pe termen lung.

Una dintre priorităţile industriei noastre este aceea de a realiza conştientizarea oamenilor în legătura cu dreptul lor de proprietate asupra resurselor care să le asigure o batrâneţe mai bună. Totodată, ne străduim să construim un dialog mai bun şi cu autorităţile pentru a întări sistemul. Asociaţia este vehicolul prin care putem să asigurăm stabilitate, cointeresare, transparenţă în operaţiuni şi o bună reprezentare a intereselor investitorilor în România.

Anul acesta, „copilul” pe care îl creştem cu toţii, piaţa pensiilor private, împlineşte 1 miliard de euro, cu perspectiva de a împlini curând multe miliarde euro. Atunci greutatea acestui sistem va fi una real recunoscută pe piaţă, pentru că vom deveni cei mai mari investitori instituţionali de pe piaţă şi cred că vom avea un cuvânt mult mai greu de spus, chiar şi în domeniul politicii sociale, în acest domeniu sensibil, al pensiilor, care-şi caută drumul. Din păcate, astăzi pensiile sunt o vedetă dureros de prezentă în viaţa noastră politică şi socială.

Anne-Marie MANCAŞ Director de Investiţii, GENERALI Fonduri de Pensii

2009 a conturat foarte bine un start pentru toate fondurile de pensii şi este important că am reuşit să apărăm bine interesele participanţilor. Cred că 2010 nu va fi prea uşor dar, cu optimism şi inspiraţie, sper că la finele lui vom reuşi să consemnăm încă o dată rezultate foarte bune.

Simona DIŢESCU CEO, BCR Pensii

În 2009 s-a întâmplat un lucru bun – piaţa s-a consolidat, iar fuziunile pe care le-am realizat sunt benefice din acest punct de vedere. Nu a fost uşor, dar suntem foarte aproape de finalul acestui proces. Sperăm ca 2010 să fie cel puţin tot atât de bun ca 2009 în privinţa vânzarilor directe din Pilonul II, iar pe segmentul facultativ sperăm să dezvoltăm fondul pe care l-am preluat. 2010 nu este un an foarte bun pentru pensiile facultative, dar este important să muncim ca oamenii să înţeleagă mai bine că stă în puterea lor să-şi construiască un viitor mai bun.

Marius RAŢIU CEO, AEGON Pensii

Fără discuţie, 2010 va avea presiunile lui. Pe lânga factorul politic, criza va continua să ne afecteze – să nu uităm numărul în creştere de conturi nealimentate -, dar am convingerea că trebuie să privim cu optimism în viitor. Ne bazăm pe coeziune, pe ajutorul acţionarilor şi partenerilor pe care îi avem şi, ca să fiu chiar optimist, sper să căpătăm şi înţelegerea partenerilor de dialog din segmentul politic.

Besim JAWAD CEO, EUREKO SAFPP

Stabilitatea şi deschiderea ar fi cele mai bune lucruri pentru Pilonul II. Ar fi şi mai bine dacă am ieşi din criză cât mai curând. Optimist fiind, sper să vedem ceva “mişcare” şi pe Pilonul III în 2010. Nu se vorbeşte foarte mult despre acesta, dar cred că nu trebuie să uitam că, pentru ca sistemul să livreze rezultatele dorite, este nevoie ca şi Pilonul III să se dezvolte mai accelerat.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Premii pentru 2009 Planuri pentru 2010).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!